1. Home
  2. Vesti
  3. Istraživanje: Operateri stanica za dopunu EV će zaraditi milijarde
Istraživanje: Operateri stanica za dopunu EV će zaraditi milijarde
6

Istraživanje: Operateri stanica za dopunu EV će zaraditi milijarde

184
6
Podelite sa prijateljima:

Tržišna utakmica među kompanijama koje poseduju infrastrukturu stanica za dopunu baterijskih pakovanja na električnim automobilima je već započela. Međutim, razvoj ovih privrednih društava bi mogao biti usporen usled visokih cena električne energije.

Mreža terminala za dopunu električnih vozila, uključujući i sve prateće delatnosti, je i dalje nezaokružena, za šta su potrebne ogromne investicije. Sudeći po podacima do kojih su došli istraživači koji su nedavno sproveli studiju, uz rast broja terminala, izgradnju moćnijih stanica sa naprednim uslugama dopune, za koju godinu će početi da se slivaju ogromni profiti na račune proizvođača automobila, električne energije, a isto važi i za kompanije koje se bave naftom i gasom.

Kuća Bain, koja je angažovana u savetodavnoj oblasti za upravljanje firmama, procenjuje da će profit kompanija uključenih u lanac vrednosti porasti na ukupno 8 do 13,5 milijardi evra do 2030. godine. Prognoza se odnosi na tržišta SAD-a, Evrope i Kine. Takozvane pametne energetske usluge bi tome trebalo da doprinesu jednom trećinom.

„Tržišta sutrašnja se dele već danas“, naglašava Erik Zajer, jedan od autora studije. „Mnoge kompanije žele da učestvuju u bumu koji će početi oko infrastrukture za punjenje električnih automobila. Korporacije su već počele da obezbeđuju najbolje lokacije sa partnerima i da postavljaju odgovarajuće digitalne platforme. Ovi konsultanti očekuju i da će se tržište ovih usluga uvećati na sume prihoda od 40 do 55 milijardi evra godišnje, i to samo u Evropi. Procena pokriva period do 2030. godine. Dobit bi trebalo da iznosi oko pet milijardi evra, dakle nekih desetak procenata.

S druge strane prodaja u Americi bi bila još jača, i tu je procena na godišnjem nivou prihoda od 53 do 70 milijardi evra do kraja ove decenije. Za Kinu se pretpostavlja da bi ta cifra bila negde oko 30 milijardi evra.

Prema analizi, preduzetnici bi trebalo da se fokusiraju na pet opcija punjenja: na terminale za brzo punjenje onih koji su „u letu“, koje bi trebalo da budu opremljene dodatnim uslugama poput interneta i učiniti ih atraktivnijim, punjenje u restoranima i supermarketima, na postavljanje takozvanih setova „wallbox“ (zidnih punjača), na kutije montirane u domaćinstvima i u kancelarijama, kao i na dvosmerno punjenje.

Elektromobili mogu poslužiti i kao skladišta za privremeno čuvanje proizvedene struje. Ona bi se potom mogla vratiti u mrežu, naravno ukoliko postoji potreba za tim, i uz naplatu odgovarajuće naknade.

Ipak, s obzirom na činjenične rastuće troškove električne energije, stručnjaci ne očekuju da će se uskoro ispuniti očekivanja, to jest ove prognoze. „Pretpostavljamo da će se u Nemačkoj posao električne mobilnosti stabilizovati sledeće godine“, rekao je Ferdinand Dudenhofer sa Instituta za automobile u Duizburgu za Reuters. „Kao rezultat toga, infrastruktura za punjenje će se takođe sporije širiti“.

Veliko je pitanje šta će se zbivati i u drugim zemljama, posebno imajući u vidu rastuću inflaciju. Kako bilo, moguće je da će razvoj ovih usluga dobiti na zamahu s približavanjem famozne 2035. godine, od kada je aktuelna ideja da se obustavi prodaja konvencionalnih vozila u Evropi.

AutoRepublika

(184)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Peki

Jos kada bi garantovali ispravnost istih mogao bi da razumem, trenutno svaki drugi punjac velike snage ne funkcionise….

BB

🤣

moron

Peki,
ako želimo da proces elektrifijacije voznog parka na ovim prostorima bude brži i uspešniji, bilo bi celishodno da barem ti ovde zračiš većim električnim optimizmom. Nemoj da mračiš i širiš strah i nelagodu od novih tehnologija i održivog razvoja.
Uostalom, ako je vama na Zapadu eventualno loše, uvek možete da aplicirate za boravišnu i radnu dozvolu za Srbiju. I da ovde puniš EV na veoma razgranatoj mreži brzih javnih punjača 😄

BB

Peki je davno dao svoju ocjenu za elektrifikaciju: Moraš da imaš „profil“ za tako nešto, kuću ili garažu za punjenje, puno gradskih kilometara, po mogućnosti drugi auto u kući… Kupovati strujaća zato što ke to moderno, je samubistvo, isto kao i kupiti sportski automobil jer ti se sviđa a onda sa njim ići pi lošim putevima i pakujući djecu na tijesna sjedišta (ako ih ima)… Ja trenutno imam „profil“ za jedan Citroen Ami, ali bih i za njega trebao polagati za potvrdu za poznavanje propisa iz sobraćaja 😜 jer B kategorija važi za to ali samo dok ti je ne… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane BB
kikiriki

Podivljalo Tesla vozilo, ubilo više ljudi. Ko će sad odgovarati? Elon Mask, ili je možda Putin krv za ovo?
https://twitter.com/i/status/1591870304439222279

BB

Podivljao je i Twitter 😜 A šta, taj Tesla nema kočnicu? U Tesli je AC motor i ako „probije“ njegov kontroler, on se samo ugasi, jer kontroler mora da radi stalno u plus pa u minus i sve tako, ako daje samo plus – motor staje… Kod DC motora je drugačije njegov kontroler pušta punu struju i motor poludi (pa se stavlja kontakter kao dodatna zaštita). Zato mi nije jasno da Tesla ovako jurca nekontrolisamo… Ili je softverska greška koja kontroleru javlja da da puni gas, ili je neko pomiješai gas i kočnicu (mada auto stare na početku videa) ili… Pročitaj više »