1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Toyota će učiniti jeftine automobile skupljim zbog želje za većim profitom
Toyota će učiniti jeftine automobile skupljim zbog želje za većim profitom

Toyota će učiniti jeftine automobile skupljim zbog želje za većim profitom

720
10
Podelite sa prijateljima:

Suočena sa usporavanjem proizvodnje zbog manjka čipova i rastućih troškova nabavke materijala, Toyota se navodno okreće jedinom resursu koji joj je preostala da nadoknadi opadajući profit – kupcima novih automobila. Prema Automotive Newsu, vrh Toyote se pita koliko će tržište podneti da podigne cene bez gubitka kupaca.

„Zaista mučimo muku pokušavajući da dođemo do odgovarajućeg nivoa cena“, rekao je u ponedeljak glavni Toyotin portparol Jun Nagata. „Počeli smo da povećavamo cene u vozilu što je više moguće“.

Izvršni direktori su rekli da im problem prave očekivanja da će cene nekih automobila u portfoliju, na primer Corole i Camryja, biti pristupačne za mnoge kupce. Povećanje cena će verovatno doći na donjem kraju njihove ponude, na automobilima koji ionako imaju malu maržu.

Toyota je tiho izbacila osnovnu verziju sedana Corolla sa ručnim menjačem, efektivno podižući ulaznu cenu tog modela za 2.315 dolara. Prema Toyoti, ovo je prvi put da je osnovna Corolla ponuđena bez ručnog menjača u istoriji modela. (Ne uključujući GR Corollu, koja ima ručni menjač, ali je to performantna varijanta.)

Toyota i drugi proizvođači automobila koji žele da podignu cene rizikuju dvostruku štetu zbog povećanja cena automobila i rasta interesovanja koje ozbiljno ograničavaju potrošačku moć kupaca. Prema Kiplingerovim rečima, prosečna kamatna stopa za kredit za novi automobil je 5,9 odsto, u odnosu na 3,9 odsto u ovo vreme prošle godine.

Smanjenje ponude, porast finansijskih troškova i veći MSRP (preporučena maloprodajna cena) od strane proizvođača automobila mogli bi značiti da bi, uprkos predviđanjima da će 2023. biti bolja od ove godine, svaki oporavak na nivoe pre pandemije mogao biti daleko.

Nas zanima dokle će više da traje ovaj bezobrazluk u vidu besomučnog povećavanja cena.

AutoRepublika

(720)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Dacia je još prošle godine kod Sandero Stepway-a ukinula dva najniža paketa.
Tako da Honda i Toyota u USA dosta kasne sa primenom već u praksi dokazanih načina zavrtanja ušiju kupcima

J4ZZ3R

Uh kako fin tekst prema Toyoti, a pre neki dan onaj jedan autor razape Hondu zbog iste stvari 🙂

Yankee

Pisao Grozdan; ja ne bi bio nista blazi prema Toyoti nego sto sam bio prema Hondi hehe

Matija

To je opsti trend. Nadjite mi nesto novo i interesantno. 🙂

moron

Pročitah negde da je u trećem kavratalu 2022 Tesla po jednom vozilu imala 8 puta veću zaradu od Toyote ( tako da Toyoti mala vajda od toga što proizvodi 7 puta više vozila od Tesle ). Prosto, ukupna dobit Tesle je bila veća.

BB

Kolik je dobit Tesle? Do skora je to bio strani pojam za tu kompaniju…

moron

U trećem kavratku 2022 neto dobit Tesle je bila 3,29 milijardi dolara ( a Toyote 3,15 milijardi dolara).

BB

A imaš li pregled ranijih godina da vidim kad je počela da bude profitabilna, a onda stavi Toyotu pored, mislim da ga Toyota šiša debelo na dugi rok…

moron

Ne, nemam. Tekst je bio samo u 3. kvartalu 2022. Za Toyotu i Teslu.

Sirće

„Slatke muke“..