1. Home
  2. Vesti
  3. Goodyear povlači gume proizvedene prošlog milenijuma?!
Goodyear povlači gume proizvedene prošlog milenijuma?!
2

Goodyear povlači gume proizvedene prošlog milenijuma?!

1.49K
2
Podelite sa prijateljima:

Na prvi pogled ovo deluje kao satirična vest, ali nije. Naime, juče je Goodyear objavio da će predmet opoziva biti 173 hiljade guma koja se koriste na rekreativnim vozilima (kamperima) iz serije G159, usled rizika od potencijalnog katastrofičnog odvajanja gazećeg sloja. Istini za volju, ovaj epilog je rezultanta pritiska na proizvođača, a koji su izvršili američki regulatorni organi.

Američko Nacionalno telo zaduženo za bezbednost saobraćaja (National Highway Traffic Safety Administration – NHTSA) je otvorilo preliminarnu istragu kako bi razmotrilo optužbe koje su isplivale u tužbenim zahtevima oštećenih lica, a u kojima je navođeno da su se dogodili brojni udesi kampera koji su doneli i fatalne ishode i povrede, a koji su uslovljeni defektnim pneumaticima.

NHTSA je u februaru zamolila upravu Goodyeara da opozove gume, što je kompanija odbila u martu, navedeno je u prijavi povlačenja koju je podneo američki proizvođač. Sada Goodyear kaže da se saglasio s predlogom nadležnog organa „kako bi ublažio brige da bi neke od navedenih guma i dalje mogle biti u upotrebi.“

Goodyear je u saopštenju izdatom juče, tvrdio da „nema bezbednosnih nedostataka“ u povučenim gumama i rekao da je malo njih ostalo na putu. Firma je saopštila da će povući pneumatike, koji su poslednji put proizvedeni 2003. godine, „kako bi se pozabavili rizicima koji se pokazuju kada se guma koristi u nedovoljno napumpanom ili preopterećenom stanju“ na kamperima.

NHTSA je takođe insistirala i na tome da oni koji još uvek eventualno koriste ove gume, prekinu s tom praksom, navodeći da je moguće da ih još uvek ima na vozilima, s obzirom na to koliko retko se uopšte koriste kamperi tokom godine. Inače, reakcija tela NHTSA je inicirana na temelju deset pritužbi kupaca, od kojih su se dva ticala saobraćajne nezgode nastale na temelju otpalog gazećeg sloja na pneumatiku koji je sada predmet opoziva.

Pride, iz regulatornog tela navode da je guma iz serije G159 bila povod za pokretanje čak „41 tužbe u kojoj su se pominjali 98 smrtnih ishoda i povreda, u periodu od 1999. do 2016. godine“. U pismu koje je agencija uputila Goodyearu se kaže i „da se čini da je kompanija svesna bezbednosnog rizika, ali da nije pokrenula opoziv još početkom 2002. godine.“

NHTSA je objavila da je Goodyear u ziheraškom maniru dobijao presude suda koje su zabranjivale obelodanjivanje detaljnih informacija o defektnim gumama i pokrenutim sporovima.

Kako bilo, sada će distributeri pneumatika marke Goodyear zameniti o trošku kompanije problematične gume i podeliti vaučere od 60 američkih dolara. Za one koji nisu u prilici da ugrade ponuđene gume na svoje kampere, Goodyear će obezbediti kompenzaciju u iznosu od 500 dolara.

Za kraj još da kažemo da su gume iz serije G159 prodavane u dimenziji: 275/70R22.5.

AutoRepublika

(1493)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

Prošli milenij?pa za ovaj gudjir imam samo riječi pjesme čiju melodiju svi znate.
Hej kreteni, još ste živi riječ naših predaka,dok u nama misao zrije, njihovih bedaka.Živi,živi duh kretenski, zivjeces vjeko’vma. Zalud nas je pamet takla kad nam nisu doma. Neka kod nas i u nama glupost sve raznese, mozak puca, um se valja pod nogama blese. Mi stojimo postojano kano budaline, proklet bio izdajica svoje kretenine.

moron

Kao kroz maglu, čini mi se da na tu muziku tekst ide drugačije … 🙂