1. Home
  2. Vesti
  3. Chevrolet Corvette hibrid stiže naredne godine
Chevrolet Corvette hibrid stiže naredne godine
0

Chevrolet Corvette hibrid stiže naredne godine

157
0
Podelite sa prijateljima:

Osma generacija modela Chevrolet Corvette je debitovala pre dve godine i donela je dosta novina za omiljenog američkog sportistu. Po prvi put u skoro sedam decenija postojanja ovog automobila smo videli centalno postavljen motor, a izdanje nazvano Z06 razvija 670 konjskih snaga iz 5,5-litarskog motora, što je svetski rekord za neki atmosferski motor.

Ali to nije sve i Chevrolet ima mnoge planove za narednih nekoliko godina. Ranije su najavljeni hibrid kao i nova „hyper“ konfiguracija sa preko hiljadu konjskih snaga pod imenom Zora, zahvaljuju belgijskom inženjeru Zori Arkus-Dantovu koji se smatra ocem Corvette. Ali, dok se to ne desi moraćemo da se zadovoljimo hibridom, što je potvrdio prve čovek General Motorsa Mark Rojs.

U razgovoru sa medijima je izjavio da ćemo hibrid videti već naredne godine i da će posedovati pogon na sva četiri točka. Takođe je dostavio i kratak video snimak u kom možemo da vidimo sportistu na testiranju, a jedna od fotografija je i priložena.

Chevrolet je ranije zaštitio pravo na naziv E-Ray i pretpostavićemo da će hibrid nositi takvo ime. Trebalo bi da ga pokreće 6,2-litarski benzinac koji će u kombinaciji sa električnim agregatom razvijati oko 600 konjskih snaga, što bi ga postavilo iznad baznog modela (490 „konja“ iz istog motora bez električnog dodatka) i spomenutog Z06.

Jedina nedomica ostaje na temu da li će električni motor funkcionisati po sistemu da bude u stanju da pokreće automobil pri nižim brzinama ili će pak dodavati snagu kada su potrebne visoke performanse. Mediji smatraju da je ova prva opcija realnija i da će omogućavati Corvetti da dostigne brzine do 55 km/h samo sa električnim agregatom.


Rojs je takođe izjavio da će čistokrivni električni model biti dostupan za narudžbinu već naredne godine, ali ga ne treba očekivati u izložbeno-prodajnim salonima do pre 2024. godine. Trebalo bi da razvija oko 700 „grla“, što bi ga postavilo iznad Z06 kao najmoćniji Corvette u istoriji barem dok ne debituje spomenuta Zora.

Ovo je samo deo plana najvećeg američkog proizvođača po kojem će investirati preko 35 milijardi američkih dolara do kraja ove decenije, sve s ciljem da širom sveta ponudi čak trideset novih električnih modela.

AutoRepublika

(157)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments