1. Home
  2. Vesti
  3. „Kivi“ prešao dva miliona kilometara sa Toyotom Corollom
„Kivi“ prešao dva miliona kilometara sa Toyotom Corollom
8

„Kivi“ prešao dva miliona kilometara sa Toyotom Corollom

1.29K
8
Podelite sa prijateljima:

I ne, za razliku od Trigera iz nama popularne serije „Mućke“, koji je tvrdio da koristi istu metlu dvadeset godina iako je zamenio dršku četrnaest puta i četku još sedamnaest puta, ovaj put, Toyota Corolla iz 1993. godine jeste autentična kao onog dana kada je napustila fabriku. Osim naravno potrošnih materijala, ali krenimo redom.

Čovek po imenu Gremi Hebli živi na Novom Zelandu i još od šezdesetih godina prošlog veka se bavi isporukom novina između gradova na Ostrvu. Kao što se očekivalo, za takav posao mu je potreban automobil koji će prelaziti velike distance i imati dovoljno prostora za robu, pa je pre 22 godine kupio karavansku Toyotu Corollu proizvedenu 1993. godine.

Automobil je tada imao na satu tek oko 80 hiljada kilometara, a svaki vlasnik ovog japanskog brenda će vam reći da se Toyoti ni motor još nije razradio na takvoj kilometraži (eh, šala). Heblijev posao zahteva vožnju između gradova Velington i Nju Plimot, pa dnevno za volanom provede oko osam sati.

Takođe napominje da radi šest dana u sedmici, pa kako pišu novine „New Zealand Herald“, dnevno na Corollu nabaci preko pet stotina kilometara i potrebna je poseta servisu svake dve sedmice. Hebli obavlja većinu održavanja kod lokalnog prijatelja u gradu i kaže da je njegova Toyota do sada prešla preko dva miliona kilometara. Priča je još impresivnija kada spomenemo da je i prvi vlasnik koristio Corollu za prevoz robe, doduše za isporuku hrane u Japanu, pre nego što je automobil uvezen na Novi Zeland.


Vlasnik tvrdi da je zamenio samo potrošne materijale, kao što su kočnice i razni gumeni delove, ali da su motor i menjač jednako originalni kao kada su napustili fabriku. Napominje da se odlučio za Corollu baš nakon što je video jednu drugu Toyotu u servisu sa preko milion kilometara na satu i da očekuje da će ga japanski velikan nadmašiti po dugom trajanju.

Sedma generacija Corolle se inače proizvodila od 1991. do 2002. godine i bila je dostupna kao limuzina, heč, kupe i karavan. Nije nam poznato koji motor pokreće Heblijev model, ali ćemo reći da se nudio sa sedam benzinaca i dva dizela kao opcijama. Na tržištu Okeanije najpopularniji motor je bio 1,6-litarski benzinac sa 115 konjskih snaga.

AutoRepublika

(1292)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

👍🏼

TheStig

Pa cuj, normalno da je presao 2 milke sa japancem. Neće sa VW sigurno, a ni sa drugim švabama.

BB

Ma ‘beš auto… Ali od čega je on napravljen, tolike godine 8 sati za volanom 6 dana u sedmici… 😳

Laki

Nije čak ni vene dobio.

Iznogud Časni

Jer ima dugačke čarape na bermude :-)))))

Iznogud Časni

Sad da ti i to moram objašnjavati , nadju se dvoje, muško i žensko i ….

Laki

Rezultat je impresivan svakako!Ipak uslovi korištenja nemogu biti bolji jedan vozač 2×mjesečno servis otvoren put sa umjerenim opterećenjem a želja da se obori rekord stalno prisutna. Bravo za domaćina a Toyota neka donira „Camry“ da vozika u penziji ovaj domaćin.

Hercegovac

Vozim Toyota Avensis i bukvalno sam u poslednje cetiri godine koliko je posjedujem promjenio samo jedan ksenon na prednjem faru. Naravno, mali servis i jednom promjenjene disk plocice ubrajam u redovne stvari za mjenjanje kod svakog vozila, pa to i nije nista posebno. Iskreno, nedostaje precizne upravljivosti (ranije imao Alfu) i dobro osmisljenog enterijera (ranije imao Merca), ali na drugoj strani pouzdanost Tojote pobijedi tu dosadnost. Ko hoce premijum osjecaj sa istom pouzdanoscu tu je Lexus.