1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Gde je danas Ford Mustang Shelby GT500 Džima Morisona?
Zanimljivost dana: Gde je danas Ford Mustang Shelby GT500 Džima Morisona?

Zanimljivost dana: Gde je danas Ford Mustang Shelby GT500 Džima Morisona?

995
0
Podelite sa prijateljima:

S karijerom koja traje već približno šest decenija, i s preko deset miliona prodatih primeraka širom sveta, malo je reći da je Ford Mustang ikona u automobilskom svetu. Naravno, s takvom istorijom, za očekivati je da su mnogi primerci završili kod slavnih vlasnika i da im je odavno izgubljen trag. Sve do nedavno, takozvani sveti gral je bio zeleni GT390 iz 1968. godine, koji je glumac Stiv Mekvin vozio u filmu „Bullitt“.

Doduše, on nije bio izgubljen, već vlasnik jednostavno nije imao želju da ga pokaže javnosti, ali je ipak to učinio 2018. godine, posle čega je prodat za 3,5 miliona dolara.

Nedugo posle toga, na vrh liste najpoželjnijih „izgubljenih“ Mustanga je izbio model o kom ćemo pričati u ovom izdanju zanimljivosti dana. Reč je o kultnom vozilu s oznakom Shelby GT500 iz 1967. godine, a njegov vlasnik je bio niko drugi do čuveni Džim Morison.

Slavni muzičar i njegov bend „The Doors“ su objavili svoj prvi album sa identičnim imenom početkom 1967. godine i odmah je dospeo u sam vrh po popularnosti. Da bi nagradili svoje muzičare za takav uspeh, izdavačka kuča Elektra Records je svakome od njih poklonila vredne stvari. Većina je izabrala umetnička dela, ali ne i Morison koji je želeo plavi Mustang Shelby GT500 sa V8 motorom zapremine 428 kubnih inča (7,0 litara) i četvorostepenim manuelnim menjačem.

Razvijao je 335 konjskih snaga i mogao je da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za manje od šest sekundi. Kako kažu mnogi izvori, Morisona zapravo automobili i nisu previše interesovali, ali nakon što je provozao prijateljev Shelby GT350, toliko se oduševio da je poželeo da ima slavni „muscle car“ i u svojoj garaži. Dao mu je ime „The Blue Lady“ („Plava dama“).

Pa šta se onda desilo i gde je ovaj automobil nestao? Postoje dve priče, a vi samo zaključite kojoj više verujete. Jedna od njih kaže da je Morison lično parkirao Mustanga na aerodromu u Los Anđelesu kada je otišao sa bendom na duže putovanje, a kada se vratio – automobil više nije bio tu.

Ona druga teorija je više verovatna i prema njoj, Morison je jedno veče 1969. godine vozio u pripitom stanju i udario u banderu ili telefonsku kućicu na čuvenoj ulici Sunset Boulevard u Los Anđelesu. Nije se trudio da pozove policiju već je peške otišao do prve kafane i tu proveo celu noć. Kada se ujutro vratio, Mustang više nije bio na svom mestu, pa ćemo ga pretpostaviti da ga je odneo pauk.

Prema američkom zakonu, nakon što vam pauk odnese automobil, dužni su da ga zadrže trideset dana, a ako ga ne podignete u tom vremenskom periodu, onda firma koja je to uradila poseduje pravo da ga preproda na aukciji.

Nepoznato nam je da li se Morison ikada potrudio pronaći svoj ljubimca, a preminuo je 1971. godine kada je imao samo 27 godina. Šta se zaista desilo sa automobilom je misterija koja traje do današnjeg dana. Klub vlasnika svih vozila sa Shelby značkom se zove „The Shelby American Auto Club“ i u svom vlasništvu ima VIN brojeve (identifikacioni broj koji svaki automobil poseduje) svih vozila koje je ovaj tjuner ikada proizveo.

Oni mogu da povrde da automobil sa takvim VIN brojem nije registrovan još od 1969. godine i da je verovatno prodat otpadu nakon nesrećnog slučaja. Delovi sa retkog i poželjnog modela kao što je Shelby GT500 su svakako skupoceni, pa je vlasnik otpada verovatno prodao ih zasebno. On verovatno nikada nije previše obratio pažnju na dokumentaciju, a čak i da jeste, ime „Džim Morison“ je relativno često u Sjedinjenim Američkim Državama.

Naravno, to je jedna teorija, a ona druga je ta da je automobil još uvek u celini i da je parkiran u nečijoj garaži, pa da vlasnik želi da ga sačuva od javnosti sve dok ne primeti da može debelo da unovči celu priču. Ovoj teoriji u prilog ide i oglas iz novina iz 1971. godine, ili oko tri meseca nakon što je Morison preminuo.

Naime, u njemu se spominje Shelby GT500 iz 1967. godine sa registarskim brojem VRO389, što je identičan model, godina i registracija kao ono što karakteriše „The Blue Lady“. Tražena cena je bila simboličnih 2.350 dolara (oko 16.048 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca), čime još uvek živi nada da se automobil krije u nečijoj garaži.

Ne sumnjamo da ćemo jednog dana saznati istinu…

Zoran Tomasović

(995)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments