1. Home
  2. Vesti
  3. Top 10 diplomatskih predstavništava s najviše saobraćajnih prekršaja u Berlinu
Top 10 diplomatskih predstavništava s najviše saobraćajnih prekršaja u Berlinu
1

Top 10 diplomatskih predstavništava s najviše saobraćajnih prekršaja u Berlinu

1.90K
1
Podelite sa prijateljima:

Da podsetimo da diplomate i njihove porodice uživaju u svojevrsnom imunitetu. Ugovor koji im je omogućio takav status postoji od 1961. godine kada je potpisana Bečka konvencija o diplomatskim odnosima. Primarni cilj potpisane konvencije je bio obezbediti posebnu zaštita diplomata od eventualnog pravnog procesuiranja zbog političkih razloga.

Skoro sve države ovog sveta su pristupile pomenutom međunarodnom sporazumu, s tim osobe na koje se konvencija odnosi i dalje moraju da poštuju zakone zemlje domaćina, s tim da ne mogu biti pravno procesuirane u istim jer ne potpadaju pod njihovu jurisdikciju.

E sada, pošto je kod nas dobiti ovakav podatak u domenu naučne fantastike, naišli smo na zanimljivu objavu nemačkog lista koji rado pratimo i koji se zove Der Spiegel, a u kojoj se obrađuje broj prekršaja koje su u Berlinu kao prestonici, počinila lica zaštićena od gonjenja.

Prekršaji koje su činili su raznovrsni, počev od nepropisnog parkiranja, prebrze vožnje, pa čak ih ima i iz kategorije „udario pešaka i zbrisao s lica mesta“. U svakom slučaju, policija je bespomoćna da ovakve vandalizme sankcioniše, a po saobraćajnom primitivizmu, ipak ima nekih država koje se posebno ističu.

Dakle, prošle godine je nemačka policija zabeležila 9.973 saobraćajnih zlodela izvršenih od inostranih diplomata na ulicama prestonice Nemačke i nijedno od njih nije procesuirano usled pomenutog imuniteta osoblja zaposlenom u ambasadama, kao i članova njihovih porodica. Da su vlasti mogle da naplate novčane sume na ime kazni, nemački budžet bi bio bogatiji za nekih 200 hiljada evra. Podatak je postao javan jer je ministar unutrašnjih poslova bio upitan u parlamentu ovo pitanje od strane jednog poslanika.

Momenat je i da konačno iznesemo tu neslavnu rang listu najvećih diplomatskih kabadahija na ulicama Berlina. U prvih deset su: Saudijska Arabija, Grčka, Amerika, Irak, Rusija, Sudan, Egipat, Jemen, Indonezija i Turkmenistan .

Ukupno je 2.550 vozila registrovano na diplomatska predstavništa u Nemačkoj i ti automobili nose posebne tablice. Broj saobraćajnih prekršaja ove grupe vozača je opao u odnosu na 2018. godinu, kada ih je pribleženo 21 hiljadu, dok je 2020. registrovano 12.570 slučajeva nepoštovanja saobraćajnih propisa. Ako bi se ispostavilo da u „divljanju na ulicama“ u oči upadaju zaposleni pojedinačnog diplomatskog prestavništa, mogla bi da reaguje Savezna kancelarija s obaveštavanjem ambasadora.

Kako bilo, jasno je da pomenuta konvencija daje povoda za ozbiljnu zabrinutost u svim državama sveta, a podaci pokazuju da je nekih 60% slučajeva sumnjivo u smislu da se radi o slučajevi bežanja s lica mesta saobraćajnog udesa.

AutoRepulika

(1898)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Černobilac

Nije baš tako crno. Saobraćajna policija sme da zaustavi diplomatko vozilo, a po dolasku radnika ministarstva spoljnih poslova i da postupa prema licima sa diplomarskim imunitetom.