1. Home
  2. Vesti
  3. Opet kolaju glasine da se bliži kraj karijere za Volkswagen Polo
Opet kolaju glasine da se bliži kraj karijere za Volkswagen Polo
4

Opet kolaju glasine da se bliži kraj karijere za Volkswagen Polo

581
4
Podelite sa prijateljima:

Polo bi u penziju mogli da pošalju Taigo i elektrifikacija…

Volkswagen je krenuo na put elektrifikacije, i na toj stazi stradaće mnogi tradicionalni modeli. Passat u limuzinskom izdanju već je otišao u istoriju, a kao jedan od potencijalnih kandidata za odlazak sa scene često se navodi i Polo.

Nove glasine upućuju na to da je Polo završio sa karijerom nakon aktuelne generacije. Još ranije se govorilo o tome, jer je Volkswagen u više navrata isticao da će samo nekolicina trenutnih SUS vozila dobiti nove izdanke, kao što je to slučaj sa Golfom, Tiguanom, T-Rocom…

Ranije se govorilo o tome da Volkswagen neće elektrifikovati Polo, jer to smatraju neopravdanom investicijom. Po svemu sudeći, ovaj hečbek će nakon isteka životnog ciklusa trenutne iteracije morati da se pokloni publici i prepusti scenu nekim drugim vozilima.

Polo sa jednim od rivala sa druge strane Rajne

Opstanak Pola dodatno komplikuje diverzifikacija Volkswagenove ponude subkompaktnih modela. Sada se pored konvencionalnog hečbeka nude i dva krosovera. To su T-Cross i njegova kupeolika varijanta Taigo.

Taigo je tek stigao na evropsko tle, te ne čudi što je u prošloj godini do novih vlasnika došlo samo 1.688 primeraka ovog SUV-a iz B segmenta. S druge strane, T-Cross je daleko uspešniji, pa je u 2021. godini isporučeno gotovo 128.000 jedinica uz rast prodaje od 12%.

Polo je i dalje uspešniji od rođaka “na štulama” sa 152.617 registracija. No, ovaj hečbek je daleko od lidera u B segmentu, gde glavnu reč vode modeli iz Francuske koji su se prošle godine približili brojci od 200.000 dostavljenih komada.

Nije tajna da proizvođači guraju SUV modele u prvi plan, jer su isti značajno skuplji od nižih rođaka, pa je samim tim i veći profit na svakom prodatom primerku.

Teško da će prodaja modela Polo biti nešto mnogo bolja u godinama koje slede, jer se ipak radi o vozilu koje je ušlo u pozni deo karijere. Prema ranijim izveštajima iz Nemačke, plan je da se Polo penzioniše 2025. godine, što bi značilo da će njegova priča trajati ravno pet decenija, s obzirom na činjenicu da je debitovao još 1975. godine…

Volkswagen namerava da Polo nema direktnog naslednika. Umesto njega biće ponuđena električna alternativa, i to najverovatnije u krosover formi, bez klasične hečbek izvedbe. No, ova potonja tvrdnja još uvek nije zvanično potvrđena od strane nemačkog brenda.

AutoRepublika 

(581)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Pa, postoji nova Škoda Fabia, koja realno u funkcionalnom smislu može sasvim lepo da zameni Polo.
A cenovno, tu je negde gde je juče bio Golf sedme generacije … 🙂 Cene ne da rastu kao kvasac, nego …
Pre 4 godine smo poslovno uzeli fobiju „ambience“, TSI 95, 5MT. Uz doplatu za boju, 6 air bagova i parking senzore, bila je 10.800.
Danas nova fobija „ambience“ TSI 95, 5MT ( kojoj više ne treba doplata za 6 air bagova), sa doplatom za boju, parking senzore i kameru, košta 17.200.

lazarpakic02

Imam Polo 9N i neuništiv je.Vozim ga po gradu,po selu,šuma,brdo,…bilo gde.Jako ekonomičan i pouzdan auto.Šteta što će da ukinu proizvodnju Pola 😢

S mile

Nije mi jasna politika gašenja Poloa, sad kad ce mnogi uzeti u obzir manje automobile, zbog velikog skoka cena. Pežo, Reno, Dacia, rast u B segmentu. Pa dragi VW, ne budi tako krut, već fleksibilan, pa napravi boljeg naslednika Polo….

Tile

zato što nije krosover koji može da se naplati bar 30% više sa 95% istih delova