1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota Land Cruiser J70 je najstariji novi automobil koji možete da kupite
Toyota Land Cruiser J70 je najstariji novi automobil koji možete da kupite
6

Toyota Land Cruiser J70 je najstariji novi automobil koji možete da kupite

3.28K
6
Podelite sa prijateljima:

Postoji ona teorija da ključ Toyotine pouzdanosti ne leži u nekom posebnom kvalitetu ili vođenju firme na način koji konkurencija ne može da prati, već isključivo u tome da „ono šta nije pokvareno ne treba popravljati“. Nije retkost da vidimo razne modele japanskog proizvođača vozila sa tehnologijom koja je odavno „izašla iz mode“, a možda najbolji primer spomenute rečenice je moja lična Toyota Yaris iz 2015. godine u koju je ugrađen četvorostepeni automatski menjač.

Da, dobro ste pročitali – automatski menjači sa četiri brzine su nestali sa tržišta još u prošlom veku dok ga je najveći svetski proizvođač i dalje koristio sve do nedavno. Ruku na srce, moram ga pohvaliti da je izuzetno pouzdan i u ovih 270 hiljada kilometara koliko sam ga posedovao, nisam zaista imao ni najmanjih problema.


Koliko Toyota nema granice po pitanju gore opisanih teorija potvrđuje još jedna model, a njegovo ime je Land Cruiser Serije 70 ili kako je poznatiji pod kodnom oznakom J70.  Debitovao je još 1984. godine i japanski gigant je upravo najavio da ni posle 38 godina nema planove za penziju.

Štaviše, J70 će dobiti preko potrebne izmene da bi mogao da zadovolji strožije bezbednosne mere za australijsko tržište koje je jedno od retkih gde je ovaj terenac još uvek u ponudi. Takođe silazi sa proizvodnih traka i u Kolumbiji i Portugalu.

Država kengura, koja je prethodnih dana nama u ne baš pozitivnom svetlu, je nedavno prestavila izuzetno stroge zakone po pitanju bočne štete na četvorotočkašima tokom sudara. Mnogobrojni sportisti nisu uspeli da je zadovolje, a među njima je najpoznatije ime Nissan GT-R. Međutim, kako se J70 vodi kao komercijalno vozilo, zakoni su izuzetno relaksiraniji, pa Toyota očekuje da neće biti potrebne veće modifikacije da ih zadovolji.


To znači da će ovaj terenac nastaviti sa prodajom barem još neko vreme. Japanski proizvođač vozila je odavno prestao da nas obaveštava o prodajnim modelima svake verzije Land Cruisera, ali je poznato da je cekokupna prodaja prešla brojku od deset miliona jedinica, od čega je petina završila u Australiji.

J70 inače pokreće 4,5-litarski dizel sa 202 konjske snage i maksimalnih 430 Nm obrtnog momenta dok je jedini menjač u opciji petostepeni manuelni. Početna cena je 49.640 australijskih dolara.

Spomenućeno da je „najluksuznija“ oprema ona po pitanju Bluetootha, dok neke moderne opcije po pitanju automatskog kočenja u slučaju opasnosti i upozorenja ukoliko vozilo krene da skreće sa glavnog puta nisu ni među opcionom opremom.

Od kada je J70 stigao na tržište, videli smo čak pet generacija one druge konfiguracije Land Cruisera namenjene uglavnom za asfalt. I koliko dugo ćemo je viđati na ulicama? Pa verovatno sve dok Australijanci i Južnoamerikanci nastavljaju da ih kupuju…

AutoRepublika

(3283)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Nisam siguran da može biti stariji od UAZa, koji se još uvijek može kupiti.

Matori

Tačno, kao i Lada Niva

SuperJoe

Imajući u vidu da tekst nije provokativan, autor nema od čega da se krije, a „Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije“, interesuje me zbog čega ispod autorskih tekstova ne stoji ime i prezime autora.

s mile

Kod nas vlada Lada Niva, stara, prosta mehanički, i kupuje se. Kod njih je Toyota isto tako jednostavna, pouzdana, tako da za njihove divljine, odgovara.

Drug mi radi u šumsrskoj službi, imaju Ladu NIvu i Nissan Patrol, kaže, jeste Lada neudobna i sve, ali ide svugde, i na licu mesta je popravljaš, da se dokotrljaš do naselja. Patrol s druge strane, mnogo bolji, udobniji, ali kad se upali sijalica sa greškom, zovi servis i plaćaj šlepku do servisa, naravno, čekaj 15 dana na rezervni deo.

BB

Tako sam ja pričao sa nekim vatrogascima, niva ide kroz šumu između stabala, kratka okretna, a Patrol treba dosta više prostora…

DUDE

Jednom reci: nepobediva. Kalashnikov od automobila. Vredi ama bas svaku paru.
Jednostavna, pouzdana, radi u svim situacijama. Ne menjati, nikako.
U odnosu na LC 70-series, LandRover Defender je nepouzdan, Mercedes G preskup, a UAZ nedovrsen proizvod.