1. Home
  2. Glas Republike
  3. Zašto sam za vodonik? Primer Toyote GR Yarisa H2 sa motorom na vodonik
Zašto sam za vodonik? Primer Toyote GR Yarisa H2 sa motorom na vodonik

Zašto sam za vodonik? Primer Toyote GR Yarisa H2 sa motorom na vodonik

1.19K
38
Podelite sa prijateljima:

Uvodna priča

Sredinom ove godine, Toyota je plasirala na tržište mali sportski automobil na bazi modela Yaris. Novi model nosi naziv GR Yaris i vidite ga na dole predstavljenim slikama. Ovaj četvorotočaš sa punim pravom koristi atribut „sportski“ – karoserija je aerodinamčki optimizovana, ima samo dvoja vrata čime postaje pravi kupe. Blatobrani su prošireni za šire točkove, ugrađen je niz elemenata od lakih materijala.

Dalje, na primer krov je od ugljenika, montirane su veoma efikasne sportske kočnice, a posebna priča je novi sportski motor sa samo tri cilindra, i zapremine od samo 1,6 litara, ali sa neverovatnih 261 konjskom snagom i 370 Nm obrtnog momenta, što se prenosi na sva četiri točka, pa je pogon 4×4!

Enterijer je takodje sportski, počevši od sedišta, pa do analognih instrumenata i prave ručne kočnice! Za ovako opremljen automobil, Toyota u EU traži 33.200 evra, što se smatra sasvim prihvatljivim, s obzirom na to šta ovaj automobil sasvim realno pruža!

Toyota GR Yaris H2

Ovih dana Toyota je svoj mali sportski automobil, GR Yaris, preradila tako da se kreće na vodonik! Reč je o samo jednom prototipu. Kakve su performanse ovog prototipa, to Toyota nije objavila, ali s obzirom na gorivnu moć vodonika i karakteristike njegovog sagorevanja, mogu se očekivati još bolje performanse. Nešto od toga je potvrdio test nemačkih kolega iz „Auto, Motor und Sporta“ odakle prenosimo informacije.

Primena vodonika kod Toyote nije novina. Kod modela Mirai, koji je serijsko vozilo, vodonik se primenjuje kao izvor energije u takozvanoj „gorivnoj celiji“, gde se generiše električna energija kojom se napaja baterija, iz koje se dalje energija šalje do elektromotora. Ovakav pogonski sistem u porođenju sa čistim baterijskim sistemom (BEV), pruža mnogo veću autonomiju. Medjutim, pogonski sistem sa gorivnom ćelijom ima i čitav niz nedostataka:

  • Veoma je komplikovan jer se sastoji od dva sistema, gorivne ćelije i baterije.
  • Veoma je skup zbog povećanog broja delova.
  • Veoma je težak – ovo se primećuje po smanjenoj korisnoj nosivosti ovih vozila.
  • Zauzima u vozilu mnogo prostora – cilindar ili cilindri za vodonik (rezervoari), baterija, gorivna ćelija, elektromotori s pratećom elektronikom.
  • Smanjena energetska efikasnost – stepen iskorišćenja celog sistema je oko 60%, dok je kod baterijskog sistema preko 90%.
  • Sama baterija isto tako ima čitavu listu svojih mana, gde se ističu upotreba skupih i retkih elemenata čije su rezerve vrlo kritične, postupak reciklaže koji još uvek nije dovršen, težina i zapremina…

Vidimo da je ovde lista veoma dugačka.

U težnji da što pre dođe do ekološki čistog automobila, Toyota je sa prototipom GR Yaris H2 očigledno rešila da maksimalno pojednostavi pogonsku tehniku: eliminisani su baterija, gorivna ćelija i električni pogon, a zadržan je tank za vodonik i vraćen je gorivni motor.

Sagorevanje vodonika u motoru daje termički koeficijent od oko 50%, što je nešto bolje od sagorevanja benzina i dizela. Međutim kada se uzme u obzir kompletan utrošak energije koji je neophodan da se vodonik proizvede, dobija se energetski koeficijent od samo 20%.

Energestski koeficijent baterijskog pogona je oko 80%. Ovo je argument kojim je deo naučnika i veliki deo naroda sasvim fasciniran. Kada ovi fanatici čuju reč „vodonik“, izbija im bukvalno pena na usta od besa! Izgleda kao da su spremni da ubijaju u ime svoje „baterijske religije“!

S druge strane, kada se sagleda praktična strana vodoničnog pogona, utvrdiće se da je ta velika količina energije neophodna za proizvodnju vodonika u stvari besplatna – potrebna je samo početna investicija u solarne ćelije ili vetrenjače, dok posle toga, proizvodnja ne košta ništa.

Dalje, eliminacijom baterije eliminišu se svi ekološki i strategijski problemi proizvodnje baterija i elektromotora. U rezimeu, vodonični pogon je apsolutno čist, a troši energiju koja ne košta ništa! Bice potrebno vreme i dosta propagande da publika, političari i deo naučnika shvati ovaj zaključak, koji sa zasniva na paradoksalnim činjenicama o potrošnji energije!

Mala sportska Toyota se vec dokazala na trkačkoj pisti!

Prve probe vodoničnog pogona, Toyota je već pre ovog prototipa izvela na dugopružnim trkama u Japanu. Reč je jednom vozilu s oznakom Corolle na vodonik, koje je učestvovalo na trci „24 časa u Fudžiju“ u maju ove godine. Prototip GR Yaris H2 je već drugi po redu eksperiment.

Da malo analiziramo zbog čega se Toyota odlučila da eksperiment sa vodoničnim pogonom izvrši na malom automobilu. Do sada je više svetskih proizvođača pravilo ove eksperimente sa limuzinama srednje klase, dostavnim vozilima i teškim kamionima.

Jedan od razloga za izbor ovih vozila jeste i potreban volumen za vodonične tankove. Sa izborom malog automobila Toyota je očigledno stavila tačku na problem zapremine, dokazujući tako da je vodonični pogon univerzalno primenljiv!

Da bi se gorivni motor prilagodio sagorevanju vodonika, konstruktivna prilagođavanja su neophodna samo kod tanka i kod sistema ubrizgavanja. Treba naglasiti da se vodonik vrlo lako i brzo pretvara iz tečnog u gasno stanje, da se u takvom stanju idealno i veoma brzo meša sa vazduhom! Ove prednosti se ogledaju u mnogo boljim reakcijama motora, što znači i boljim performansama.

Sledeće poboljšanje je smanjenje vibracija, što znači i bolji komfor. Toyota nije dala informaciju o snazi ovog motora, koji je konstruktivno identičan onome iz serijskog modela GR Yaris. Kolege iz AMS-a po osećaju tvrde da su performanse bolje.

Predsednik Toyote Motor Corporation, gospodin Akio Toyoda, izjavio je sledeće: „Ovo je naš prvi korak u procesu poboljšanja konkurentnosti vodoničnih motora. Od sada ovi motori će u kontinuitetu dalje da se razvijaju. Verujem da će za narednih 10 godina stvari oko motora izgledati malo drugačije. Kada se pogleda unazad, vidi se kako smo ovaj veliki izazov prihvatili i u svakom trenutku uživali u njemu!“

Rezultat ankete AMS-a:

  • Broj glasača                     32.718
  • Broj glasova „ZA“                 28%
  • Broj glasova „PROTIV“       55%

Očigledno je dosadašnja veoma jaka propaganda za bateriju izvršila uticaj na publiku. To su amateri koji su uložili prvo veliki napor da se udalje od gorivnih motora, a sada bi trebalo da okrenu leđa svojoj novoj „baterijskoj religiji“ i da se poklone prednostima vodonika! Ovo će biti dug i mučan proces, koji ce dobiti svoje opravdanje krajem naredne decenije, sa najavljenim nestankom sirovina za baterije. Ko zna, možda i ranije.

Problemu izbora pogona za vozila, kompletna automobilska industrija prilazi oprezno i fleksibilno. Momentalno na površini događaja vlada baterijska euforija, ali ispod površine još uvek dominiraju gorivni motori, dok se vodonik polako probija napred.

Da bi se obuzdao strah od velike potrošnje električne energije, proizvođaci vodonika bi trebalo da sami sebi obezbede izvore čiste energije. Isto važi i za industriju, čiji pojedini segmenti zahtevaju takođe velike količine energije – to su metalurgija i građevinarstvo.

Zaključak:

Sa vodonikom kao nosiocem energije budućnost uopšte nije tako crna kao što se predviđa kada je baterijski pogon u pitanju! Moj stav je – sačekaću još deset godina, pa cu moj sadašnji fosilni automobil zameniti novim, nadam se vodoničnim.

Vladimir Matijašević

(1194)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

38 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Grozdan the Great

https://autorepublika.com/2020/06/07/mazda-hydrogen-projekat/ Ovo je moj tekst od prosle godine gde sam pisao o Mazdinom projektu od pre 10ak godina. Samo sto je u pitanju Wankel, a ne Otto motor. Sto se tice vodonika, ne treba ga odbacivati za pogon sus motora. SUS motori su svakako postigli veliki stepen korisnosti i prava je steta da se prestane s njiihovom upotrebom. Jeftinije je pronaci alternatvivno gorivo za njih. A sam vodonik je odlicno gorivo koje ima skoro 4 puta vecu toplotnu moc od ugljenika, i, ako se dobija na zelen nacin, tj iz obnovljivih izvora, moze biti odlican za koriscenje u bilo kojoj… Pročitaj više »

BB

Ako je potrebno samo jednom kupiti vjetremjače i solarne panele pa je onda električna energija besplatna, a isto tako oprema za prevaranje vode u vodu ne k i kiseonik), onda je potrebno samo jednom kupiti auto (neće da se kvari baš kao ni vjetremjače ni solari) i još ako sipaš besplatno gorivo eto nama svijetle budućnosti…

Goran Jurkovic

https://autorepublika.com/2021/05/24/analiza-zablude-oko-elektricnih-automobila-svih-vrsta/

Mislim da je plugin najbolja solucija iako h2 jeste najodrziviji

Garbage

Kakav crni vodik ? Odakle vam vodik – vodik je skup i radi se ili prljavo ili pak elektrolizom vode koje je izrazito neefikasan proces i naravno troši struju. Dalje, jel itko od vas razmišljao koliko energije se troši na kompresiju vodika da bi ga se moglo skladištiti ? Kako ga transportirati na siguran način ? Znate li da lako prolazi kroz metal ? Koliko ga možete uopće uskladištiti po masi spremnika ? Kako ga voziti kamionima do krajnjih kupaca ? Kako ga spremati ? Otplinjavati ? Sve su ovo ogromni izazovi – koji nisu neriješivi. No trošak, efikasnost i… Pročitaj više »

BB

A ti si očigledno neinformisan… Pa zar nije čovjek lijepo rekao da je energija besplatna, dakle nula eura, a onda šta god množiš sa nulom (bilo koja efikasnost) opet daje nulu tj. nema troškova. 😉🤣😂

garbage

Nek meni daju onda tu besplatnu struju kad im ne treba pa si spojim klimu, frižider i ostala trošila 😉

Goran Jurkovic

Poanta vodika je procitaj članak da ga sam sebi proizvodis solarnom energijom.
Ili da ga pumpa sama sebi proizvodi.
Ili da ga hep proizvodi viškom struje.
Inače struja koja se proizvede a ne potroši zauvijek nestaje.
Proizvodi se uvijek više nego je potrebno jer su to spori inertni procesi.
Vodik je jedini samoodrzivi sustav transporta. Baterijski auti će vrlo brzo nestati kako su i došli ako se ne riješi solid state baterija na bazi kuhinjske soli.

garbage

1 kilogram vodika ako se tlači na 40 bara zauzima volumen od 280 litara. Ako se tlači na 300 bara zauzima 50 litara (samo 1 kilogram), računajte koliko se energije i prostora potroši samo za skladištenje, onda komentrijate dalje 😉

garbage

Inače Goran je fanboy Toyote pa sve u svezi nje treba uzeti sa zrnom soli. Toyota je krenula u razvoj auta na vodik još 1992 , i gdje su stigli? umjesto fuel cell (napredne tehnologije koju su htjeli razviti ali očito nisu u obliku koji bi bio konkurentan cijenom i performansama) vratili se korak nazad i ugradili u običan motor , ovo je malo veći uspjeh od Dacie koja ugradi plin u običan turbo benzinac.

Goran Jurkovic

Toyota mirai je već druga generacija vani. Genijalan auto. Problem je visoka cijena gorive ćelije.
Nemoj lupati stvari ovako paušalno. Mislim možeš. Ali nemoj paušalno donositi zaključke.
Pokušaj da se sus iskoristi za h2 je vrlo logičan sa stanovišta cijene.
Toyota ništa ne radi sa gubitcima kao drugi proizvođači kad su u pitanju bev.
Doduše možda yaris gr ima vrlo malu marginu ali to je druga priča.
Ja nisam fanboy nego izuzetno realan a raspolažem sa dovoljno informacija koje ili ne zanimaju druge ili ih nemaju.

Garbage

Vidio sam ja Mirai prije dosta godina, no nisam vidio da su se namnozile na cesti. I Rimac Nevera je genijalan auto ali je 99.99% ljudi nedostupan pa stoga ne vidim neki benefit za opću populaciju. Dakle reci mi samo odakle vodik i koliko kosta u odnosu na druga goriva (uključujući transport i logistiku), te koliko kosta gorivni element, i koje sve plemenite metale koristi ? Njih ima u izobilju zar ne ? 😉

Matija

Svi ti problemi sa utroskom energije za proizvodnju i distribuciju vodonika su vec poznati. To je razlog zbog cega je vodonik danas u drugom planu, iza baterije. Medjutim, onog momenta kada ponestane sirovina za baterije – sto se ocekuje u narednih 10 godine – i kada proizvodnja eko-struje bude normalna stvar, vodonik ce zauzeti svoje pravo mesto na piramidi mobilizacije – na vrhu. Ni proizvodnja i distribucija benzina i dizela sa stanovista utroska energije nije ni malo naivna stvar pa ipak je zbog velike upotrebne efikasnosti zauzela dominantno mesto u celoj civilizaciji!

Garbage

Vodik je u drugom planu i to s prvom – zbog ovog što kažeš visoki troškovi i neefikasnost. Ali sta bi molim te nestalo kod litij – željezo fosfatne baterije ? Ima resursa, ne brini 😉 Problem je bio eventualno kobalt no gore navedene baterije ga više ne koriste, dok NCM ga koriste sve manje.

Matija

„Plugin“ podrazumeva prisustvo baterije a visokonaponska baterija je slaba tacka e-mobilizacije. Zakljucak: bateriju treba eliminisati.

Goran Jurkovic

A zašto si ti toliko protiv adekvatne baterije?

Matija

Dole nize je odgovor kolegi pod pseudonimom „BB“ na istu temu.
Razloga vec ima dovoljno, uskoro ce ih biti jos vise.
Medju nama, mislim da ce baterija postati osnovni pogon za mala gradska vozila, klase L7e ili M1 najmanjih dimenzija. Za sva veca vozila baterija ce uskoro izgubiti svaki smisao. „Nada umire poslednja!“

YugoFlorida

Pored ovoga bilo kakva primena struje za pokretanje automobila izgleda kao čista budalaština. Proizvođači bi na ovaj način mogli da u suštini samo modifikuju postojeće motore za upotrebu vodonika kao goriva, što je sigurno jeftinije nego da se brdo para ulaže u razvoj baterija i čitavih novih platformi za modele na struju.
Samo ostaje da se sruši propaganda koja tvrdi kako su „eLekTriČni auToMoBiLi bUduĆNoSt“ i da se odabere dostojan naslednik benzina i dizela, a to je po meni vodonik u kombinaciji sa običnim SUS motorom.

Izmenjeno 2 godine pre od strane YugoFlorida
TheStig

Covjek napisao zdravorazumsku stvar i dobija minuse. Eto zasto su baterijasi uopste uzeli maha. Jer je narod naivan. BATERIJE su SRANJE u svakom zivom proizvodu. Da, smisao nekih proizvoda jeste mobilnost ali ne u automobilima. Jer automobil sa baterijama nije mobilan nego debilan.

Goran Jurkovic

Baterija pod broj 1 ima baterija i baterija. Pod broj 2 plugin sa gorivom celijom bi recimo bio pun pogodak. Po gradu na bateriju a na put sa h2. Naravno pod uvjetom da h2 pregazi benzin. Do tada je plugin na benzin pun pogodak. H2 jeste odrzviji sustav od baterijskog to stoji. Ali sve ovisi kako će se plandemija završiti. Koliki broj stanovnika će biti redukcija. U konačnici ono što je zaista odrzivo je teslina energija nultog polja gdje ti onda i h2 i baterija postaju beskorisni. Oni koji lobiraju za baterijske aute imaju taj scenario na pameti. Naravno u… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Goran Jurkovic
sasa

U svakom slučaju prednost vodoniku a ne baterijama.Neuporedivo nacistima varijanta vodonik!!!

Goran Jurkovic

Mislim da nisi shvatio poantu. Koji god scenario bio poanta je oslobođenje od nameta države. Ako ćeš imati solare i sam drukati h2 u kućni spremnik super. Ako ćeš imati solare i puniti baterijski zid isto super. No u konačnici Ako svi postanu tako neovisni država će staviti namet po kilometru. Pa se ti vozi biciklom Ako hoćeš. Benzin nije skup jer ga ima malo ili jer je zaista skup. Benzin je skup jer je namet u benzinu skuplji od samog benzina. Benzin sa ispravnim katalizatorom u plugin varijanti nije zagadivač. Zagadivač je dizel u kojoj god varijanti bio. Co2… Pročitaj više »

Moee

Ako struja i nafta još malo poskupe, niko neće pitati koliko košta 1 kg H2 😉

BB

Samo što je problem što se pravi od struje i nafte (tj. gasa).

Moee

Zanimljivo…ja sam mislio da se H2 dobija elektrolizom vode. U slučaju upotrebe obnovljivih izvora za proizvodnju struje koja se koristi za elektrolizu, teorija ti pada u vodu.
Pozzz

Goran Jurkovic

Jedino u tome slučaju h2 i ima smisla. Čak i ako se višak struje pretvara u h2.

da11

Ne bih se ja slozio da je efikasnost elektricnog auta 80%. Znaci efikasnost elektricnog motora je 90%. Zatim prilikom punjenja gube oko 20% struje.
https://youtu.be/jmbhN6KRXko
Pogledati kraj emisije.
Zatim elektricni automobili imaju minimalno 10% manji range od tvrdnje. Sto znaci da smo dosli na 60% a u obzir nismo proizvodnju i distribuciju struje.

Matija

Energetska efikasnost vazi za pretvaranje el. energije iz napunjene baterije – spoljasnji gubici ovde nisu uzeti u obzir! – u mehanicku pogonsku silu na tocku. Lista gubitaka glasi ovako: termicki gubici u bateriji, gubici u transformaciji struje, gubici u e-motoru, gubici u reduktoru.

Branko

U pravu si; samo termički gubitak kod punjenja baterije može lako premašiti 10%, ovisno o vanjskoj temperaturi i relativnoj snazi punjenja.

BB

A koliki su gubici u energiji vodonika koji se puni pod pritiskom i koliko ga iscuri kroz boce pod pritiskom? Čisto da uporedimo te dvije tehnologije…

Matija

Gubici energije su veliki: racuna se da je ukupni koeficijent prenosa energije od napr. vetrenjace do tocka vozila samo 20%! Ali, kao sto rekoh, koristi se cista energija Sunca, vetra i vode, koja kosta samo u prvoj investiciji. Prelaskom na vodonik eliminisu se sve negativne strane baterije: volumen, tezina, vreme punjenja, strateski materijali kojih uskoro nece biti dovoljno, ekoloski problemi njihove eksploatacije, nepostojeca reciklaza, cena, rok trajanja. Kada sve to saberes, platices vodonik samo da izbegnes sve te probleme! Seti se samo guzve oko litijuma u Jadru – rezerva je dovoljna za 10 godina eksploatacije a za to vreme zatrovace… Pročitaj više »

Goran Jurkovic

Malo kasnis. Bldc motori ili neke njihove izvedenice danas imaju korisnost preko 98%.
10% nisu gubitci kad sve sumiras i u prijenosu i u pretvorbi.

Garbage

Istina, elektromotori su danas stvarno efikasni. No kolika je efikasnost vodika u Toylta SUS motoru ? Jel bar 40 % ?

Goran Jurkovic

Preko 40% je u benzinskom 1.6 yaris gr. E sad oni kažu da h2 ima veću efikasnost. Taj podatak ne bih znao točno.

Neko iz mase

Ovaj članak zahteva sledeće korekcije:

Baterije na H2 vozilu
1. Aux battery niskog napona
2. Battery pack, visoki napon, služi za čuvanje energije dobijene regenerativim kočenjem i služi kao ispomoć pogonu

Fuel cell ne puni baterije, nema potrebe.

Matija

Upravo je visokonaponska baterija kljucni problem e-mobilizacije. Prema tome treba je eliminisati!

Goran Jurkovic

Zašto bi bila problem?
Ok stavi super cap. Nešto moraš imati je goriva ćelija ne može direktno pokretati motore.
Dinamika potrošnje. Bla bla.

Neko iz mase

Baterija na FCEV ima tri funkcije, 1. storage of the excess electricity produced by the fuell cell, 2. storage of recuperated energy from braking, 3. additional power source.

Baterija na Toyota Mirai je capaciteta od 1.2 kWh

Baterija se troši po potrebi, kada potražnja za strujom prevazilazi proizvodni kapacitet. Inače, el energija sa fuell cell se direktno koristi za pogon, naravno preko kontrolnog modula.

Goran Jurkovic

Služi kao veliki super cap. I da pokrene sve. Inače goriva ćelija je inertan proces i zato treba baterija.
1.3kwh je malecka baterija. Ali vidiš da Matiji svaka baterija ista. Bila ona 1.4kwh ili 140kwh.