1. Home
  2. Vesti
  3. Audi će u Ingolštatu proizvoditi samo električna vozila od 2028.
Audi će u Ingolštatu proizvoditi samo električna vozila od 2028.
2

Audi će u Ingolštatu proizvoditi samo električna vozila od 2028.

275
2
Podelite sa prijateljima:

„Počev od 2028. godine, s proizvodnih traka fabrike u Ingolštatu će silaziti samo električni automobili,“ objavio je sinoć Audi, uz opasku da grupacija nastavlja s montažom automobila pogonjenih motorom s unutrašnjim sagorevanjem, ali na teritoriji Kine.

Audi je nameran da okonča proces sklapanja konvencionalnih četvorotočkaša u pogonima postavljenim uz samo sedište kompanije, na koji način bi dizeli i benzinci bili proterani s ingolštatskih proizvodnih traka. Već u naredne tri godine, počev od ovog trenutka, oko polovine vozila proizvedenih u Ingolštatu će biti čisto električna, dok će „vozila iz tog segmenta ostati kao jedina u proizvodnim planovima lokacije, počev od 2028. godine,“ izjavila je portparolka Audija.

Šef radničkog sindikata Peter Moš je u petak rekao za list “Augsburger Allgemeine” da će se s elektrifikacijom započeti tek 2023. godine i da će prvenac pogona u Ingolštatu biti krosover srednje klase s oznakom Q6 e-tron.

“Ovo je prvi čisto električni velikoserijski model koji će početi da silazi s traka u Ingolštatu.” Trenutno je u toku sklpanje prvih predserijskih primeraka ovog modela, naznačila je glasnogovornica Audija. Ali, potom bi stvari trebalo da počnu da se odvijaju po ubrzanom scenariju: „Ubrzo krećemo s električnim nasledinikom modela A6, i to će biti sedan E6. Baterijski naslednici aktuelnih modela A3 i A4 sa SUS motorima, krenuće da se proizvode u Ingolštatu počev od 2029. godine, ” kazao je predsednik sindikata Peter Moš.

S druge strane, na lokaciji fabrike u Nekarsulmu, porodice modela sledeće generacije s oznakama A4 / A5 i A6 / A7 će startovati s proizvodnjom. „Uz ove velikoserijske modele, očekujemo da fabrika radi punim kapacitetom tokom sledećih par godina,“ kaže žena zadužena za priču s medijima ispred Audija. „Počev od sredine ove decenije planiramo da postepeno i Nekarsulm prevodimo na koncept proizvodnje baterijskih četvorotočkaša.“ Tada će biti uključena i druga generacija modela s oznakom E6. Nemačka marka Audi će počev od 2033. godine proizvoditi automobile pogonjene motorima s unutrašnjim sagorevanjem u Kini.

Moš je kazao da će se nastaviti sa usaglašenom praksom smanjenja broja radno angažovanih lica u Ingolštatu i Nekarsulmu. Planom je predviđeno da na tim lokacijama bude za 7,5 hiljada radnika manje u budućnosti.

„Kao deo programa koji smo ispregovarali ranije, i dalje će dolaziti do smanjenja broja radnih mesta, što će biti postignuto uglavno kroz delimični i prevremeno penzionisanje.“ On je pred pomenuti mediji izašao s računicom prema kojoj veruje „da će kompanija biti u stanju da očuva prosečan broj radnih mesta u Ingolštatu na nekih 40 hiljada, i u 2030. godini. U međuvremenu, računa se da će do tada, između 38 i 39 hiljada duša naći uhlebljenje u navedenim proizvodnim čvorištima iz sastava „četiri prstena“.

Sam proizvođač, Audi je izjavio da u glavnoj fabrici trenutno privređuje dobrih 42.500 zaposlenih, dok je njih 15.600 u Nekarsulmu.

AutoRepublika

(275)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

Kome?😛

Robi

Daleko je 2028, rodjaci…