1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Konceptni traktor Pininfarine budi poljoprivrednika u svakom od nas
Konceptni traktor Pininfarine budi poljoprivrednika u svakom od nas
2

Konceptni traktor Pininfarine budi poljoprivrednika u svakom od nas

311
2
Podelite sa prijateljima:

Teško da se dogodila situacija u kojoj bismo videli neki traktor i taj prizor doživeli kao trenutak za pamćenje. Traktori su veliki, glomazni, nezgrapni, sve su samo ne lepi, ali je isto tako i činjenica da su izuzetno korisni i neophodni u poljoprivredi. Stvoreni da rade, a ne da poziraju…

Ali, dajte Pininfarini šansu da se istakne u oblasti u kojoj je najbolja, i stavite toj kompaniji neki traktor na raspolaganje, i vaš pogled na ove radne mašine više nikada neće biti isti.

Dizajnerska kuća Pininfarina, koja je danas u vlasništvu indijske Mahindre, poznata je u svetu kao adresa za odavanje počasti zbog stila najimpresivnijih egzotičnih i performantnih vozila na svetu. Ovih dana je baš aktuelna i priča o tome kako je superautombil Batista potpuno spreman za serijsku proizvodnju.

Ali, dok je Batista osmišljen kao model koji pleni performansama, dotle se Pininfarina istakla i oblasti dizajniranja elegantnog futurističkog traktora za marku New Holland, kao ugledno i renomirano ime u sektoru proizvodnje poljoprivrednih mašina.

Konkretan traktor je dobio ime Straddle, i kao takav je koncept osmišljen da bi bio glavni oslonac poljoprivrednika fokusiranih na vinogradarstvo. Inspiracija za dizajnere je pronađena u raznolikim izvorima. Glavna jedinica, ona namenjena smeštaju vozača, je očito inspirisana čašom namenjenom ispijanju šampanjca, pa tako poseduje širok otvor i relativno usku donju sekciju, temelj.

Kabina je veoma zaobljena i zastakljena, dok pri pogledu na vozilo spreda imate utisak da ste suočeni sa četvorotočkašem izrazito sportskog stila. U kabini se ističe neobično rešenje odabrano za oburč upravljača, gde on praktično izvire iz jedne poluge, tunela koji dolazi iz prednjeg prozora.

Primetna je i izdašna upotreba drvne mase za oblaganje elemenata enterijera na koji način se ovaj traktor kandiduje i za pripadnost premijum segmentu vozila. A ako to i ne bude dovoljno da ga u glavi smestite u luksuznu klasu, onda će argument više u prilog tome biti i jedno sedište koje se rotira u punom krugu, omogućavajući vozaču pun pogled na okruženje, ipak radne mašine.

Na boku konceptnog traktora vidimo stepenice koje se sastoje od četiri metalne prečage, koje se možda mogu povezati i s brojem točkova na kojim leži ovaj stilska studija.

U ovom trenutku, Straddle ostaje samo kao atraktivni koncpet, ali nema polemike oko toga da je zaista jedinstven. Dok tehničke specifikacije ostaju nepoznanica, New Holland ipak potvrđuje da je ideja bila da studija elektropogonjena.

„Naš revolucionarni koncept traktor nudi uvid u to kako bi premijum vinogradarstvo moglo da izgleda,“ kaže Karlo Lambro, predsednik marke New Holland. “Rezultat je duge istorije izvrsnosti New Hollanda u podršci vinogradarstvu širom sveta, a pritom i oplemenjen dizajnom legendarne kuće Pininfarine.“

Kao što rekosmo u naslovu, prosto da čovek poželi da ode na selo!

AutoRepublika

(311)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Bravo !

DOLF

Nove Zetore je dizajnirao Pin…