1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Toyota moli tehnološki superiorniji BYD za pomoć u razvoju automobila
Toyota moli tehnološki superiorniji BYD za pomoć u razvoju automobila

Toyota moli tehnološki superiorniji BYD za pomoć u razvoju automobila

2.27K
47
Podelite sa prijateljima:

Toyota Motor Corp namerava da lansira čisto električni u Kini u kasnijem delu naredne godine i u tom cilju se obratila za pomoć lokalnom partneru, kineskom gigantu koji posluje pod imenom BYD, uz molbu za ustupanje ključnih tehnoloških rešenja kako bi se japanskoj firmi omogućio lagodan priključak naprednijim rivalima iz segmenta baterijskih vozila. Vest je preneo Reuters pozivajući se na četiri različita izvora.

Od ukupno četvoro ljudi na koje se pomenuta redakcija oslonila, njih dvoje je izjavilo da će novi električni automobil za Toyotu predstavljati sveti gral. Ovo stoga što se Toyota godinama unazad muči da osmisli mali elektromobil koji bi bio cenovno konkurentan na tržištu Kine, ne narušavajući pritom parametre komfora.

Izvori su takođe naveli da je za proboj najviše zaslužna BYD-ova kompaktnija litijum-gvođže-fosfatna baterija Blade (LFP), kao i znanja Kineza iz relevantnih oblasti koja nisu cenovno nepristupačna. Pride, valja podsetiti da je popularna limuzina F3 kineske kompanije u stvari inspirisana Toyotinom Corollom iz 2005. godine

O BYD-u, što je skraćenica za „Build Your Dreams“ („ostvari sopstvene snove“), se malo znalo van Kine, te 2008. godine kada je Voren Bafet odlučio da pazari 10% udela, nakon čega je je ovaj proizvođač postao jedan od najvećih svetskih proizvođača alternativno pogonjenih vozila.

Toyotin novi elektromobil će biti neznatno veći od kompakta Corolle kao najbolje prodavanog automobila na svetu, i to ikada, odnosno svih vremena. Jedan izvor navodi da će novitet biti nešto kao „Corolla s većom zadnjom klupom“.

Prezentacija noviteta u konceptnoj formi će biti uprličena na aprilskom Salonu automobila u Pekingu i tada će verovatno biti lansiran kao drugi model u Toyotinoj seriji bZ, što će biti indeks koji će obeležavati čisto električne automobile, iako je ideja da se konkretan model za sada prodaje samo u Narodnoj Republici Kini.

„Razvoj automobila je omogućen zahvaljujući baterijskoj tehnologiji BYD-a,“ kazao je jedan od izvora. „To nam je umnogome pomoglo da prevaziđemo izazove s kojima smo se suočavali u razvoju malog električnog sedana s prostranom putničkom kabinom.“

Biće pozicioniran ispod premijum modela koje predstavlja, na primer Tesla ili Nio, ali ipak iznad budžet segmenta predstavljenog kroz model Hong Guang Mini EV, a koji startuje s cenom od 4,5 hiljada dolara, i koji je kao takav najtraženije električno vozilo u Kini.

Dva od četiri izvora, od kojih baš niko nije želeo da bude imenovan jer nisu ovlašćeni da govore pred medijima o firmi, su izjavila da će nova Toyota biti veoma konkurentna s cenom. Jedan od njih je naveo da će se novitet prodavati za cifru skromniju od 30 hiljada američkih dolara, ciljajući na segment koji će pokušati da u Kini pokrije tesla s novim malim četvorotočkašem koji stiže za dve godine.

„Ne iznosimo komentare o budućim proizvodima,“ napisao je glasnogovornik Toyote. „Toyota smatra da su baterijska vozila samo jedan pravac koji pomaže u snižavanju nivoa štetnih emisija i putu ka ugljeničnoj neutralnosti, a sama firma je angažovana u razvoju svih tipova rešenja koja uključuju elektrifikovani pogonski sklop.“

Kolega portprol iz BYD-a nije želeo da se izjašnjava uopšte.

„Japance BYD oduševio“

Sama činjenica da je Toyota bila prinuđena da se za pomoć obrati kineskom BYD-u kako bi pomogao u razvoju dostupnog električnog vozila ukazuje na to koliko se zapravo promenila ravnoteža snaga u automobilskoj industriji sveta tokom prošle decenije.

U doba kada je kvalitet kineskih vozila ocenjen kao skandalozan, globalni proizvođači se nisu previše zamarali mislima o tome kako cenovno ne mogu konkurisati ovim Azijatima, i ostavili su mogućnost kineskim firmama da kontrolišu segment jeftinih i ne tako naprednih vozila.

Ali, vremena su se promenila.

Visoko pozicionirani rukovodioci Toyote su krenuli da se sekiraju na ovu temu još 2015. godine kada je BYD lansirao   plug-in hibrid Tang, uz značajna unapređenja u oblasti dizajna, kvaliteta i performansi. Ono što je najviše brinulo tadašnju upravu japanskog diva jeste činjenica da je kineski automobil bio za oko 30% pristupačniji od uporedivog modela iz palete Toyote.

Kritičan trenutak se u glavama Toyotinih zvaničnika dogodio tokom 2017. godine kada su vodeći inženjeri japanske firme, uključujući i tadašnjeg izvršnog potpredsednika Šigekija Terašjija provozali par BYD-ovih četvorotočkaša,  poput Tanga, i to u blizini sedišta kompanije u Japanu. Teraši je potom ugovorio posetu BYD-u kojom prilikom je u centrali u Šenženu bio u prilici da testira i elektromobil Han.

„Koliko su to kvalitetna vozila na duži rok posmatrano i dalje ostaje upitno, ali dizajn kvalitet koji sada vidimo u dodiru s automobilima te marke ukazuju na to da je proizvođač sazreo, ali je i dalje značajno jeftiniji od uporedivih Toyota,“ rekao je jedan od četiri izvora koji je učestvovao u testnim seansama.

„Svi smo bili zatečeni i pomalo oduševljeni iskustvom.“

Dva od četiri izvora je navelo i da je procena kompanije BYD navela čelnike Toyote da oforme odeljenje za istraživanje i razvoj koje bi kroz zajednički podhvat s ovom kineskom markom radilo timski. Trenutno je 24 inženjera s platnog spiska Toyote na radnom mestu u Šenženu, gde sarađuju sa stotinak kolega iz BYD-a.

Kineska baterija Blade kao ključni faktor uspeha

Toyotin novi elektromobil dolazi u vreme kada je kompanija na udaru ekoloških organizacija zbog toga što se nije obavezala da u nekom roku postane ugljenično neutralna kompanija. Oni navode da je Toyota najviše zainteresovana da što više prduži rok komercijalne upotrebe sopstvene hibridne tehnologije. Vodeći rukovodioci Toyote navode da nisu protivni tehnologiji baterijskih vozila, ali i kažu da takva solucija neće doneti preporod, sve dok se obnovljivi izvori energije ne učine dostupnijim.

Svejedno, Toyota je uspostavila diviziju u Japanu koja bi bila posvećena automobila bez lokalnih emisija i ona je nazvana ZEV Factory. Biće zadužena za razvoj bezbednijih i jeftinijih tehnoloških rešenja za baterije, uključujući i one u čvrstom stanju litijum-jonskih, a koje bi mogle doprineti značajnijem boljitku u oblasti autonomije vozila s jednom dopunom ćelija.

I dok je Toyota dugo promovisala stav u zaokretu ka EV kojim ne bi bio kompromitovan komfor, kompanija se mučila da osmisli takav model.

Jedan od problema koji se nameće, tiče se toga da se teške baterije smeštaju ispod poda putničke kabine, na koji način enterijer postaje skučeniji. Upravo to je razlog zašto mnogi manji elektromobili dospeju u klasu krosovera, jer je tu i viši krov potpuno uobičajen stil.

Japanci su nakratko tokom 2018. godine već razmatrali ideju ulaska u zajednički poduhvat na temu baterija s kineskim BYD-om, a taj i kasniji momenti su bili prilika da se inženjeri Toyote upoznaju s baterijum LFP Blade. Opisali su je kao ključnu u borbi za izradu jeftinijeg i komfornog elektromobila.

„To je tehnologija koja mi je odmah upala u oči, ali smo je prvobitno odbacili jer je delovala ekstremno jednostavno,“ kazao je jedan od sagovornika Reutersa.

BYD je zvanično predstavio bateriju Blade tokom 2020. godine.

Baterije LFP nude manju energetsku gustinu od većine litijum-jonskih ćelija, ali je zato jeftinija i s dužim vekom trajanja. Pride je i manje osetljiva na pregrevanje i ne iziskuje upotrebu kobala ili nikla. Tesla već koristi baterije ovog tipa (LFP) na Modelu 3 i Modelu Y u Kini.

Jedan od izvora je naveo da je pakovanje Blade debljine od oko deset centimetara kada se moduli postave na pod, što je za pet do deset centimetara tanje pakovanje od litijum-jonskog.

Portprarol kompanije BYD kaže da je to moguće, zavisno od toga kako se u konkretnom modelu pristupi pakovanju baterija Blade.

Od izvora dva putića… BYD-ov i Toyotin

I dok Toyota nije u potpunosti uspela da reši zagonetku kako inženjeri BYD-a drže troškove na tako niskom nivou, dva izvora su rekla da bi jedan faktor mogao da bude u vidu skraćenog i fleksibilnog dizajna, kao i kontrole kvaliteta procesa, što nek inženjeri vide kao ključnu stavku.

Toyotin proces planiranja je mnogo više rigidan i temeljan, navode sagovornici Reutersa. Jednom kada padne odluka o izboru tehnologija, komponenti i sistema, nastupa proces razvoja koji traje tri do četiri godine, tokom kog se retko kada desi do promene dizajna.

Tokom razvojnog procesa, praksa Toyote je da izradi tri prototipa zarad dizajna i tri proizvodna prototipa. Neki se voze oko 150 hiljada kilometara u lošim uslovima i očajnim putevima, kako bi se kvalitet i pouzdanost podgili na vrhunski nivo.

Nasuprot tome, inženjeri kompanije BYD pripremaju daleko manji broj prototip primeraka, odnosno uobičajeno je da ih bude dva, dok je i dizajn podložan izmenama čak i dve godine nakon pokretanja procesa, što je apsolutno zabranjeno u Toyoti, kaže jedan sagovornik. Opet, iz BYD-a se nisu želeli oglašavati ni po ovom pitanju.

Ali, kao rezultat ovih izmena izvršenih u zadnji čas, tehnologija Kineza je značajno usklađenija s aktuelnim trenutkom od Toyotine, a pride je često i jeftinija.

Četiri izvora na kojima se temelji ova priča, veruju da su dalji napredak u simulaciji i virtuelnom inženjerskom znanju, kao i činjenica da BYD proizvodi široku lepezu sopstvenih komponenti, pomogli da se poprave potencijalne praznine u kvalitetu i pouzdanosti, a koje bi mogle proizaći iz takvog pristupa razvoju vozila, onom koji podrazumeva i da su moguće promene u dizajnu u poslednjem trenutku.

„Naši izazovi u Toyoti se ogledaju u tome što moramo da odlučimo jesu li s ovim pristupom razvoju proizvoda, BYD-ovci genijalci ili genitalci,“ rekao je jedan od izvora, doduše u nešto slobodnijem prepevu napisanih reči, ali bez izvrtanja suštine.

AutoRepublika

Izvor: Reuters

(2266)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

47 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Rikošet

Izvor je Reuters, Britanci?

Razlog više da se tekst pročita triput, a naslov je malo reći tendenciozan i po meni baš onako „britanski“…

BYD i Toyota sarađuju na razvoju električnih automobila, tačnije baterija zvanično od 2019. godine i niko tu nikog ne moli i ne voli.

Čisti kapitalizam je u pitanju i interes, dakle nema španske serije, preljuba, incesta i slično, niti ala tabloid senzacionalizma…

Izvor je legitiman, ali informacija je rekao bih politički ostrašćena…

Rikošet

Nisam kritičar samo radi kritike. Obrazložiću ono što sam napisao. Toyota je prva proizvela funkcionalan hibridni automobil, dakle benzinsko električni 1996. godine. Posebno mi je interesantana ta priča. Sedamdeset dana (nisam siguran baš za broj dana, ali je oko dva mjeseca sigurno) nisu mogli da upale i pokrenu automobil koji je kombinovao električni i benzinski motor i automatski mjenjač i elektroniku koja nije bila napredna kao današnja. Nisu odustali, shvatili su gdje griješe i ponudili svijetu nešto bez čega se današnja Toyota ne može zamisliti – Hybrid. VW je tada furao TDI motore i kupio kajmak lopatom… Svoj električni program… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Rikošet
Rikošet

FCEV je bitan za ovu debatu, jer je riječ o električnom automobilu. Baš zato sam i naglasio da je nebitna činjenica da se isti ostvaruje pomoću hidrogena i gorivih ćelija. Znači Toyota ima električni automobil, ima platformu i pogonsku tehnologiju, a sa BYD koliko sam shvatio želi da razvije što bolje baterije i da ima i konkurentan električni automobil. Prvi im je ovaj novi BZ4X… BYD nije sam „pobrao svu pamet ovog svijeta“ nego je to uradio oslanjajući se na njemački Daimler AG, što je uostalom i suština kineske automobilske politike. Svi strani proizvođači koji su željeli da prodaju svoja… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Rikošet
Iznogud Časni

Tržište i jeftina radna snaga ? To ionako imaju, ne isplati se za to prodati znanje i vršiti transfer tehnologije na kojeg su bili prisiljeni. Pitanje je ko ih je i zašto prisilio!? Da bude jasnije, turci su htjeli kupiti jedan model saaba(koji se ionako tada nije bar 7 godina prodavao, znači krš), ne firmu, već model, i nisu im dali pod izlikom da ne daju transfer tehnologije, da te Turci neovladaju znanjem pravljenja auta. A kinezima sve daju i njima sve može. Znam ja šta su radili sa mojom firmom, sad u Kini imamo ugašene sve fabrike(a ko fol… Pročitaj više »

Rikošet

Transfer tehnologije bi se desio ovako i onako. Kinezi godinama tamburaju po sajmovima automobila i dok se drugi fotografišu ispred vozila i glume starlete oni mjere, skiciraju i fotografišu. Pogledaj starije snimke iz Ženeve pa ćeš da vidiš na koji način su Kinezi dolazili do „tehnologije“. Iza scene su uzimali nove automobile i rastavljali na proste činioce… Način na koji je to izvedeno zvanično (joint venture poslo i kompanije s udjelom vlasništva 51/49%) je firmama izvan Kine donio veliku zaradu, a to što su sad pred bankrotom samo znači da su kupili kajmak lopatom dok je išlo i mislili kapaće… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Rikošet
Iznogud Časni

Ma ne ide to samo tako kako ti misliš, i Turci mogu rastaviti auto uzeti laserske skenere i dobiti geometriju a onda dat fakultetu da napravi proizvodne nacrte i eto im modela. Otvori fabriku u Kini, svu svoju dokumentaciju napisi na kineskom i daš kinezima. Zašto? Znanje se predaje kao od šale. Nema to bas Puno smisla, posebno ak se uzme u obzir da je to komunistička zemlja, a protiv komunizma koji je njihov proizvod, se kao borili , i njima daju sve – besplatno! Nema bas smisla, nema logike.

Rikošet

A šta danas više ima logike?

Vidiš da je sve izvan kolosijeka i da smo postali nevjerovatno halapljivi i alavi u svim sferama života…

BB

Pa logika nije u političkom uređenju, već u domaćinskom (patriotskom) odnosu. A oni korumpirani na streljanje…

Iznogud Časni

Ma fulate fudbal. Prvo, kina kao i komunizam jest njihov proizvod, kao i tzv rat protiv komunizma koji je kao završio padom SSSR. Boga ti? A šta ćemo sa milijardu kineskih komunista? To je ionako varka tehnokratije, pa pogledaj malo na tu temu razna videa. S druge strane, znamo šta se odigravalo u pozadini WW2 koji je samo nastavak WW1, a ovdje ćemo se samo osvrnuti na sintetičku naftu čije su sastojke sve do kraja 1944 Brkica i njegovi dobijali od zemlje preko bare a onda sve sklapljali u onom njihovom najpoznatijem logoru, radnom logoru, ili nacrte za tenkove i… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud Časni
Branko

“ Kinezi godinama tamburaju po sajmovima automobila i dok se drugi fotografišu ispred vozila i glume starlete oni mjere, skiciraju i fotografišu. Pogledaj starije snimke iz Ženeve pa ćeš da vidiš na koji način su Kinezi dolazili do „tehnologije“. Iza scene su uzimali nove automobile i rastavljali na proste činioce…“ Rikošet, isto to su radili i Japanci, ali u 60-tim godinama…

BB

A nijemci i mlečani u krstaškim ratovima…

Rikošet

E taj momenat ne ispratih, hvala…

Iznogud Časni

Ne pričaj svašta. Ne može se na taj način doći do znanja. Na koncu konca i oni tamo divljaci iz Kragujevca su kupili licence pa su kurac od auta znali da naprave, a imali sve gotove nacrte. Kinezima je tehnologija i znanje dato, a zašto im se daje i po čijoj direktivi, to je upitno, i to ne samo u autoindustriji. Svaka firma prevodi sve svoje dokumente na kineski i kao to daju svojoj podružnici ili svojim fabrikama u Kini, a za par godine te fabrike su zatvorene ili prodate kinezima. Kad kažem zatvorene, mislim pri tome da su služile… Pročitaj više »

Branko

Toyota je definitivno zaspala na lovorikama i uvela se u mentalno stanje „mi smo najpametniji i naša tehnologija je najbolja“. Takve situacije su već viđene puno puta i ne samo u auto industriji; moglo bi Toyotu puno koštati ako se na vrijeme ne trgne. Elektrifikacija je ireverzibilan proces, ali ne u smislu „pravih“ Toyota hibrida. „Pravi“ Toyota hibridi su postali neka vrsta tehnološke slijepe ulice. Preskupi su u smislu ekoloških efekata u odnosu na Mild hibride, a tek nešto jeftiniji od plug in hibridima… koje niti izbliza ne mogu dostići po emisija CO2 te su izloženi velikim penalima.

BB

Gdje je sad onaj magistar znanosti…

moron

Ni ja živ nisam dočekati ga … 🙂

Iznogud Časni

Na prosvjedima za pravu ekologiju, a ne da kao AR šuti o tome ko pic.a

moron

Slepa ulica? Znači, nema dalje? Pa, ja čitam da je u toj „slepoj ulici“ ponudjen Toyotin hibridni sklop „pete generacije“ ( u novoj Corolli Cross ): “ … Toyotina 5. generacija punog hibridnog pogonskog sklopa sa automatskim punjenjem i pogonom na prednje točkove ili pametnim pogonom na sve točkove, oslanja se na svoje prethodnike uz veći obrtni moment, veću snagu elektromotora, veću efikasnost i veći užitak u vožnji. Prenos snage je dorađen novim sistemom podmazivanja i raspodele ulja koji koristi ulje male viskoznosti. Time se povećava efikasnost i snaga zahvaljujući manjim električnim i mehaničkim gubicima. Odlikujući se najnovijim verzijama litijum-jonskih… Pročitaj više »

BB

Pazite se šta pišete, tu je Moron CIA, sve što kažete može se upotrijebiti protiv vas! 😉
A jest da sađ ga ja prvi prozvao 😂

Branko

Pozdrav Morone, nisam rekao da je to tehnološki loše, ali ta tehnologija gubi smisao u odnosu na aktualnu i nadolazeću regulativu, pa otuda mišljenje da je u pitanju tehnološka slijepa ulica. Citiram: „This helps the Corolla Cross achieve a fuel economy of 23.3 kilometers per liter (4.3L/100km) and produce CO2 emissions of 98 g/km.“ Podsjećam da se od 2025 u EU uvodi EURO7 norma (koja će povećati CO2 emisije) i spušta limit emisija CO2 na 75 g/km. Znači, po svakom autu je penal 2.660 EUR + PDV. Za usporedbu, usporedivi PHEV su < 45 g CO2/km, a po cijeni su… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Ništa ti nisi skonto.

Rikošet

Po ovome ispade VW najpametniji, jer je u hibridnoj eri kupio pare na čađavim dizelašima sa kojih je preskočio direktno u električne vode?

Ja samo mislim da su Toyotu opet zeznuli, prije svega VW, pa onda i svi ostali koji su ih kopirali, jer dok su Japanci ulagali i razvijali ekološke tehnologije, do tada su ovi ulagali u lažljivi softver.

Japan je prodavao stvarnost, ovi imaginaciju. Kako sad ispade Toyota zaostala, a ovi koji su iz nužnog zla prešli odmah na električna vozila ispadoše vizonarske kompanije?

Mislim da Toyota ima tehnološku širinu kao nijedan drugi brend…

Branko

Vizionar je Tesla Motors, ostali su followeri. Samo što je Toyota na kraju reda, a ako se ne trgne, to neće dobro završiti (bar na EU tržištu).

Rikošet

Da, ali kao dobro poznavaocu „struke“ zar ti se ne čini da je hibridna tehnologija komplikovanija, od električne, da ne kažem bolja i smislenija u aktuelnom trenutku kad se nismo spremni ni mentalno, a ni fizički (nedovoljan broj punionica struje) odreći motora SUS i „komfora“ vožnje kojeg oni nude… Meni se čini da je Toyota ulagala puno energije i novca u razvoj hibrida (neki proizvođači su silan novac uložili u motore SUS), dok je npr VW prodavao ekološki zastarjeli i nedovoljno efikasni TDI sa CO2 varalicom. Drugim riječima našao je način na da njegovi inženjeri ne znoje, a da novac… Pročitaj više »

Branko

Rikošet, nemoj brkati plug in hibride i “prave” hibride; razlika je ogromna. Za “prave” hibride sam rekao da su slijepa ulica, a PHEV su prijelazno rješenje. A Toyota debelo kasni i sa PHEV, o BEV da i ne pričam. Aktualni PHEV modeli su im preskupi, a BEV još nemaju.

Rikošet

https://www.youtube.com/watch?v=sX7EEuwFZYE

Zar im ovo nije BEV?

Nije mi jasno na šta misliš kad kažeš sa kasne sa PHEV kad još od prošlog Priusa čini mi se nude taj sistem pogona?

Zar je „transformacija“ iz „pravog hibrida“ u PHEV toliko ozbiljan i komplikovan proces? Pojasni malo…

Branko

To je BEV, ali koncept, modelska 23, dakle još nije na tržištu. Ako si pogledao video klip, lik cijelo vrijeme hvali obline ovdje, spojler ondje… a tehnološki sve već viđeno i prevaziđeno, ne samo kod Tesle, nego i kod kineza (npr. MG Marvel R). Doseg od 250 milja u 2023 neće baš biti neka senzacija, a ništa ne kažu o brzini punjenja (Tesla, koreanci i neki europljani idu na 275 kW na 800 V)… Nema ni 2-brzinske tramsmisije (kao Taycan i Marvel), ukratko, prosječna ponuda. PHEV Prius Toyota nudi od 2016, sa jadnim perfomansama i visokom cijenom; VW, Audi pa… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Branko
Rikošet

Nema šta detaljno. Hvala.

Ipak će biti zanimljiva budućnost sa ovom bijelom tehnikom na točkovima, ako ni zbog čega onda zbog ovog Toyotinog tehnološkog „zaostatka“…

TheStig

Vidim da se mnogo referišeš na Teslu gospon Branko. Tesla gubi utrku polako. Vjerovatno si cuo za novu kompaniju Americku Lucid. Njihov Lucid Air Dread edition ima domet od 500 milja vec. Ima 1000 ks i udobnost i kvalitet izrade daleko iznas Tesle u rangu s Mercedes S klasom. A prvi im je automobil. Rivian je također tu. Poceli su uzimati vec kolac Tesli. Tesla kasni sa svojim modelima. Muska je vrhunski vizionar ali loš biznismen. To ce mu se obiti o glavu s Teslom.

Branko

Pozdrav TheStig, sve se slažem, ali Lucid radi koncepte, a ne relativno dostupne automobile. A razlika je ogromna, jer sa neograničenim budžetom se da svašta napraviti. Po meni je glavna prednost Tesle u ideji da nude vrhunski software umotan u automobil, dok ostali nude automobile sa (lošom) software podrškom. Nešto slično se desilo i u industriji mobitela 2.008, kad je Apple pregazio Nokiu u 2 godine kao plitak potok. Snaga, pa i doseg kod BEV me ne impresionira osobito, ako je cijena u oblacima. Po tome je Rimac najbolji, zar ne? Jako je važna i snaga odnosno brzina punjenja, otpornost… Pročitaj više »

TheStig

U pravu ste Branko. Tesla je i dalje lider jer je odavno osvojila tržište i uspostavila infrastrukturu superpunjača. I slazem se da je u softveru i dalje lider. Medjutim ukoliko Tesla ne poboljsa i ostale segmente gradnje automobila mislim da bi za 5 do 10 godina mogla biti samo jedan proizvođač. Lucid koliko ja znam prodaje automobile. Mozes se vec sad kupiti Lucid Air, sa isporukom vjerovatno nekad u narednoj godini. Dovraga sa novim generacijama. Nisu mi jasni nikako.

BB

Vidim pratiš dilde, kako ćeš Iznogudu na oči?
A što se tiče „ubica Tesle“ mediji ih spinuju svaki dan, valjda željni klikova, ali Tesla je dobro odmakla sa tom tehnologijom I stekla ogromnu prednost a čini se da je dio državnog programa, tako da nema ništa od propasti…

TheStig

Pogledaj recenzije Rivijana i LucidAira. Svaka druga recenica „better than Tesla“. Garantujem ti da Tesla polako gubi prednost. I taj softver Teslin nije toliko bajan koliko misliš. Zarovi se malo po tjubu.

Iznogud je moj dobar drug. Metallicaaa🤣
I Megan Fox gledam ali ne znaci to da cu da je vozim jebo ga ti 🤣

BB

Zar je Megane Fox muško? 😳 (Trebaš „ga“ promijeniti u „je“ 🤣😂) Ah te recenzije… Da bi utvrdio šta je bolje, moraš prvo utvrditi kriterijume. Da li je S klasa bolja od Ceed-a? Zavisi u čemu. U trošku po km sigurno nije i to objašnjava zašto ti nisi za volanom S klase… Ti kao marketinški stručnjak trebaš znati da pravilo 4 P se odnosi na Proizod, Promociju (ono što obični svijet zove marketing), Place (u smislu dostupnost proizvoda na određenom mjestu ili popularno nazvan kanali distribucije) i Price (koliko keša). Recenzije se bave prvim P od moguća 4 i pokušavaju… Pročitaj više »

TheStig

4 P nema veze sa ovom pricom. Promašio si temu. Jer ako pricamo o Lucid Airu on bi bio ista kategorija tj klasa kao Model S Plaid. Pricali smo o tehnoloskoj i softverskoj prednosti Tesle koju realno nemaju tj nije tolika koliko se misli. Imaju ogromnu prednost u mrezi punjaca. Tesla S Plaid je one trick pony. Ima suludo ubrzanje i nista vise. Autopilot je krš u odnosu na ono sto se misli. Hiljade videa Tesli koje u Autopilot modu ne mogu da skrenu u krivini po 90 stepeni i sl. Lucid napravio prvi automobil…Doug DeMuro u svojoj recenziji kaze… Pročitaj više »

BB

4P ima veze sa svim proizvodima na planeti. A kako ćeš ti provjeriti to za Lucid Air? Vjerovati u recenzije? Ima ona stara, piše i na tarabi P…. (E to je već peto P 🤣😂), pa jedan zalomio… dildu 😉

Svi smo mi mali u tom svijetu i ne smijemo nikom vjerovati na riječ (recenziju).

TheStig

Jedino bi mogao prosiriti pricu sa 4p na 7p mada ni tu nista Tesla ne odskace. Dakle jedina stvarna prednost je mreza punjaca sto bi se svrstalo u podrsku ili propratne usluge. OTA updates ce svi sad imati tako da…no bueno. Najavljuju Cybertruck 2 godine i onaj neki leteci automobil. Dok oni odgadjaju svoje proizvode umjesto da se skoncentrisu na bitnije modele u gami jer ove pomenute ce kupiti samo 3 i po cudaka za svoje yt videe, ostali stizu i pristizu. Jok vjerovacu „Šklj“ strucnjacima umjesto osobi koja je bukvalno enciklopedija o automobilima. Svi su opisivali Teslu svakakvim imenima… Pročitaj više »

DOLF

Kako nešto aktuelno što mnogi nude odjednom može biti prevaziđeno ako neko drugi ponudi? Barem su svi proizvođači potvrdeli da je PHEV najlakše napraviti (ne bi svi posle dizel afera krenuli tim putem). Ne znam ni jednog proizvođača koji nije nakalemio neki osnovni SUS motor (nije bilo potrebe da ga razvija od nule, može i onaj iz 90ih), elektromotor (ni njih ne moraju razvijati uvek mogu kupiti) i bateriju (gle čuda i njih razvijaju druge firme kojim je to primaran posao). Jedino je Toyota verovala i razvijala neko po njima održivo rešenje, istina i Tesla veruje u svoje rešenje. Dok… Pročitaj više »

Branko

Pozdrav Dolf, pa eto, pogledaj aktualnu punudu Škode Eniaq, pa sam zaključi je li već viđeno i prevaziđeno. Ili Hyundai Ioniq 5, Kia EV 6, čak i MG Marvel R (kinez u EU). Svi su proizvođači potvrdili da je najlakše PRODATI, a ne NAPRAVITI PHEV. Kupci naprosto traže proizvod koji ne zahtijeva promjenu životnih navika. A da ga je lako napraviti – nije. Što se tiče elektromotora i baterija, priča nije tako jednostavna. Motor bi možda i mogao kupiti, ali je pitanje kakvih karakteristika. Baterijski paket definitivno ne možeš kupiti, nego samo baterijske ćelije, a to nije isto. I sada… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Ne kompliciraj, nazovi to g…. ( ovo Rikosetu iz ljubavi pišem sa točkicama) njegovim imenom – dildo! Kakav phev bev ev kev – dildo! 🙂

Vlasnik Mazde

Ziveo sam i radio u Kini, pune 4 godine. Jeste bilo poodavno, ali bas u vreme njihovog pocetka ekonomskog buma, otvaranja i ubrzanog razvoja. S obzirom da sam bio u kontaktu sa mnogim kineskim firmama, imao sam prilike da vidim sta rade. Naime, njihov osnovni koncept je bio sledeci : 1. Posecivanje raznih firmi i fabrika po svetu. Pod maskom zejle za saradnjom, da kupovinom opreme i masina, a u stvari svodilo se na slikanje, skiciranje, i pokusaje da se preuzme tehnologija. Uglavnom bi kupili jedno vozilo, masinu i slicno. Naravno radi daljeg rasklapanja i uvida sta i kako…. 2.… Pročitaj više »

BB

Dakle organizovano društvo…

Branko

…i to već jedno 4.000 godina…😜

Vlasnik Mazde

Itekako organizovano, disciplinovano i strpljivo….. Cekaju svojih 5 minuta i docekace ga uskoro…… Niko njima ne treba, stranci su im samo nuzno zlo….. Ne bi vise od 4000 god, imal drzavu u kontinuitetu…. A secam se pre 25 god, kada si prikazali rucno sklopljen automobil :)))) Pa Trabant je bio zakon za tu sklopociju! A danas…….. I da doda, VW grupacija i drugi su pre 25+ godina gurali svoje zastarele tehnologije i fabrike automobila u Kinu Recim VW Santana, stari Audi 100, stari tipovi Toyote, cak su i Francuzi gurali sta su stigli.. A danas eto Kinezi imaju na stotine… Pročitaj više »

BB

Ima smisla, ja sam gledao kod jednog Korenca Samsung S5 kad je kod nas S3 tek došao. On je bio iz elite kojoj je bio dodijeljen na upotrebu/testiranje …