1. Home
  2. Vesti
  3. Sudski i advokatski troškovi dizelgejta dostigli rekordnih 1,21 milijardi evra!
Sudski i advokatski troškovi dizelgejta dostigli rekordnih 1,21 milijardi evra!
2

Sudski i advokatski troškovi dizelgejta dostigli rekordnih 1,21 milijardi evra!

258
2
Podelite sa prijateljima:

Prevara nemačke grupacije Volkswagen koja je širom sveta poznata kao dizelgejt, dok se u domovini potencira znatno dobroćudnija formulacija „dizel pitanje“ (diesel issue), je nestvarna po više osnova. Jedan od aspekata je upravo isplivao u javnost, a tiče se visine proceduralnih troškova vezanih za pravni sistem ili primenu prava. Naime, iako je početna suma pravnih (sudskih i advokatskih) troškova po pojedinačnom slučaju u proseku iznosila 22.500 evra, sada je ta cifra porasla na 26 hiljada evra.

Do podatka smo došli zahvaljujući evidencijama koje se vode od strane osiguravajućih kompanija. One su obelodanile da je dizel skandal najskupoceniji slučaj sa aspekta visine ostvarenih troškova primene pravnog okvira. Dobrih šest godina nakon što se prevara Volkswagena otkrila, izračunato je da su pravni troškovi, oličeni u isplaćenim naknadama advokata, sudskih taksi, veštačenja i slično, dostigli sumu od 1,21 milijardu evra. Za samo iznošenje informacije u javnost je direktno zaslužna Asocijacija nemačkog sektora osiguravača (Association of the German Insurance Industry – GDV).

Oko 380 hiljada prevarenih kupaca je do kraja oktobra zatražilo naknadu predmetnih troškova od osiguravajućih društava, a po osnovu odštetnog zahteva u vezi s manipulisanim emisijama, pri čemu nismo sigurni da li se ovaj podatak odnosi na sve akcije protiv proizvođača-odlikaša dizelgejta, ili samo na kupce vozila iz grupe VW, mada je verovatnije da se priča vezuje za sporove koje su pokrenuli svi namagarčeni kupci, što će reći i oni koji su platili za Mercedesova i vozila ostalih (u ovom slučaju) nepoštenih marki.

Ukupna suma iz odštetnih zahteva kupaca koja je prošla kroz pravni sistem 9,8 milijardi evra. Sam rast visine prosečnih pojedinačnih troškova je porasla za 3,5 hiljada evra. „To nam pokazuje da je sve više kupaca skupljih i premijum automobila koji pokušavaju da naknade štetu,“ objašnjavaju iz GDV.

Podsetićemo da je dizel bruka isplivala u septembru 2015. godine kada je američka Agencija za zaštitu prirode (Environmental Protection Agency EPA) objavila da je Volkswagen manipulisao emisionim vrednostima. Momentalno je povučeno oko pola miliona vozila prodatih u Americi, a VW je priznao da je manipulativnim uređajima opremljeno oko jedanaest miliona vozila širom sveta. Nakon toga, ispostavilo se da je bilo više proizvođača sa sličnim moralnim načelima, pri čemu i dan-danas isplivavaju novi detalji.

AutoRepublika

(258)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ovih „1,21 milijardu evra“ (raznih troškova „advokata, sudskih taksi, veštačenja i slično“ ), na koliku ukupno isplaćenu sumu obeštećenja ( ukupno isplaćenog bruto iznosa) se odnosi ?

Iznogud

Subota je 00:00 a nema pekijevog teksta, ja ne znam šta se čeka 🤪🤭😇