1. Home
  2. Vesti
  3. Brazilski Volkswagen predstavio autobus neobičnog dizajna
Brazilski Volkswagen predstavio autobus neobičnog dizajna
3

Brazilski Volkswagen predstavio autobus neobičnog dizajna

2.02K
3
Podelite sa prijateljima:

Opšte poznato je da je Volkswagen, u okvirima poslovanja na Starom kontinentu, kompanija zadužena za proizvodnju putničkih automobila i lakih komercijalnih vozila. Međutim, u dalekom Brazilu, nemačka firma je angažovana kao proizvođač vozila mnogo šireg spektra namene, što uključuje i proizvode iz segmenta teških komercijalnih vozila.

Na primer, ne tako davno se pročulo da je marka Volkswagen pod svojim logotipom, Brazilcima ponudila lokalno montirane kamione iz poznate serije TGX, koji su naravno nama poznati pod grbom MAN-a. Pride, evo sada i izveštaja koji govori o nedavnoj prezentaciji novog putničkog vozila koje je konfigurisano na veoma zanimljiv način.

Na prvi pogled deluje da je ovde prikazan autobus klasične konstrukcije s tri osovine i petnaest mestara dužine, što nas dovodi do pitanja šta je tu onda uopšte za čuđenje. Ali, ako pogledate još jedared, shvatićete da je par osovina montiran na prednjem delu autobusa, a ne na zadnjem. Pride, obe osovine prate naredbe koje stižu iz kabine, one poslate od strane vozača preko obruča upravljača.

Na zadnjem kraju teškaša se nalazi samo jednoa osovina, što je rešenje kom je konstruktor pribegao u želji da što optimalnije rasporedi težinu vozila koje se meri cifrom od 22 tone.

Reći ćemo da je karoseriju ovog troosovinskog autobusa izradio lokalni atelje zvani Caio. Autobus pokreće motor MAN-a koji razvija 277 konjskih snaga. Za transmisiju je zadužena manuelna menjačka kutija koju potpisuje nemački ZF. Navedeno je da će autobus biti registrovan za prevoz najviše 115 ljudi, pa tako ovako masivni autobusi bivaju u situaciji da konkurišu zglobnim.

Za kraj da prenesemo i pravi delikates s ovom temom u vezi. Konstruktor tvrdi da, kada se u obzir uzmu troškovi goriva i veća brzina kretanja na ruti, vozila s ovakvom koncepcijom mogu biti i do 30% efikasnija u odnosu na tradicionalno skockane teškaše.

AutoRepublika

(2015)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Čuj manuelni mjenjač… Ja skoro pričao sa rođakom, mladi vozač šlepera, veli prenerazio se kada mu je gazda dovezao šaltača 😂🤣. A gradski autobus je davno standard automatik…

Izmenjeno 2 godine pre od strane BB
moron

Reci mi, koje vrste automatskih menjača koriste savremeni kamioni i busevi ? Jesu li to oni klasični, sa hidrodinamičkim konvertorom obrtnog momenta ili neki drugi ?

BB

Pravo da ti kažem, ne znam… Ranije su bili robotizovani, a još ranije poluautomatski (Mercedes EPS), tu scenu ne pratim već 15 godina. I sam sam se iznenadio kada mi je rođak rekao da u firmi od 9 (tada, kasnije su još kupovalo) kamiona 8 je bilo automatika… Renault Terminator vjerovatno bolje zna.