1. Home
  2. Vesti
  3. VW u Volfzburgu trenutno proizvodi manje vozila nego što je uspevao 1958.
VW u Volfzburgu trenutno proizvodi manje vozila nego što je uspevao 1958.
1

VW u Volfzburgu trenutno proizvodi manje vozila nego što je uspevao 1958.

2.73K
1
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen je od početka godine do ovog trenutka uspeo da sklopi svega 300 hiljada vozila u svojoj glavnoj fabrici izgrađenoj uz centralu kompanije u Volfzburgu, što je najniži proizvodni nivo još od 1958. godine, i što je znatno inferiornije u odnosu na prosečan proizvodni kontigent koji je registrovan pre izbijanja zdravstvene krize. Ovu informaciju je s novinarima redakcije Reutersa podelio izvor blizak nemačkom proizvođaču automobila, a očito blizak i predstavnicima sedme sile.

Pogoni u kojima se montiraju čuveni modeli poput bestselera Golfa i Tiguana i koji je mesto gde se rađaju brojna vozila s oznakama Seata na haubi, u proseku je tokom prethodne decenije na godišnjim osnovama proizvodio oko 780 hiljada četvorotočkaša, uz najavu uprave iz 2018. godine, koja je govorila o ambiciji da se ta cifra izdigne na milion vozila.

Međutim, prošle 2020. godine je došlo do toga da bude kompletiran kontigent od samo 500 hiljada automobila, što je obrazlagano problemima u lancima snabdevanja, dok bi ovogodišnji proizvodni skor mogao biti još skromniji, kako je preneo nedeljnik Die Zeit. Kao uzrok je ponovo naveden problem u nabavci elektronskih komponenti.

Volkswagen je i ranije najavio sličan ishod u pogledu broja montiranih vozila, najavljujući stotine hiljada manje sklopljenih primeraka zahvaljujući nesreći s poluprovodnicima, što je problem koji mori praktično sve viđene svetske automobilske marke, a za koji se veruje da će se protegnuti i na narednu godinu.

Glasnogovornik nemačke firme je prošle godine govorio o tome da će na organima uprave biti reči o tome kako da se unapredi konkurentost proizvoda koji izlaze iz volfzburških pogona, iako oni trenutno nisu zaduženi za proizvodnju čisto električnih vozila. Naravno, tom prilikom je pomenuta i Tesla, kao kompanija kojoj treba nekoliko puta manje vremena ne bi li sklopila Model 3, u odnosu na ono što VW troši kada montira ID.3.

Lavinu komentara je pokrenuo i izveštaj u kom je navedeno da je izvršni direktor Volkswagena Herbert Dis rekao na sednici nadzornog odobra kako bi kasna odluka uprave da se odlučno prikloni trendu elektrifikacije, mogla da košta kompaniju gubitka 30 hiljada radnih mesta, što bi značilo da svaki četvrti radnik kompanije ostaje bez uhlebljenja.

AutoRepublika

(2732)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Mislim da smo odavno prešli prag hiper produkcije svega, pa i automobila.

Samo daj nešto novo, još novije, modernije, a stare stvari se najčešće bacaju. Nema staklenih flaša za kauciju, nema skupljanja papira po školama i otkupa, novi mobilni na 6 meseci, novi TV jer je veći ekran… Uđeš u neki butik a on ima sve, garderobu za male pare, patike od kartona, jakne od najlon kesa… Sve napravljeno ds traje mesec dana, max.

I automobili su postali kratkoročna i potrošna roba, koja zastareva za 2 – 3 godine.

Usporite malo ljudi.