1. Home
  2. Vesti
  3. Nova Mazda2 je prepakovani hibrid Toyota Yaris
Nova Mazda2 je prepakovani hibrid Toyota Yaris
0

Nova Mazda2 je prepakovani hibrid Toyota Yaris

398
0
Podelite sa prijateljima:

Tokom prethodnih nekoliko godina smo navikli da vidimo Toyotu kako uzima tuđe modele, malo ih našminka i onda prodaje pod svojom značkom. Neki će reći da takav potez ima opravdanja u snižavanju troškova, drugi tvrde da nemaju ništa protiv da japanski gigant usavrši neki tuđi model, ali na kraju dana, lista takvih četvorotočkaša je dugačka.

Ali, ovaj put situacija je drugačija, pa je Toyota pozajmila svoj model jednom od konkurenata. Doduše, ovaj potez možemo da okarakterišemo kao „naplatu računa“ ili „namirenje“, pošto se Mazda2 nekoliko godina prodavala kao Toyota Yaris na američkom tržištu.


Kako potvrđuju priložene fotografije, četvrta generacija malog gradskog četvorotočkaša će uskoro debitovati i to kao prepakovani Yaris u hibridnom izdanju. Vest je pomalo iznenađujuća za evropske i američke kupce gde se „dvojka“ prodaje izuzetno loše, ali maleni heč još uvek ima armiju vernih kupaca u Japanu, Tajlandu i ostalim azijskim državama. To je verovatno razlog zašto se Mazda odlučila kupiti kompletan tuđi automobil, umesto da ga sama razvije, ali na sreću dobila je jednog od omiljenih „mališa“ u industriji.

Yaris se može naručiti s nekoliko benzinaca, ali se Mazda odlučila pozajmiti onog najpoželjnijeg. Reč je o 1,5-litarskom hibridu koji razvija 116 konjskih snaga i prema fabričkim informacijama pruža kombinovanu potrošnju manju od četiri litre na pređenih sto kilometara.

Možda još bitnije za japansku firmu je podatak da pruža CO2 emisiju od samo 92 g/km. Ubrzanje od nule do 100 km/h iznosi 9,7 sekunde, a zanimljiv je podatak da je hibrid uparen samo sa CVT menjačem. Na nekim tržištima Toyota nudi i pogon na sva četiri točka, mada je verovatnoća velika da ćemo videti samo onaj na prednje točkove.

Mediji kažu da ne očekujemo veće dizajnerske izmene, s izuzetkom možda maske hladnjaka i nekoliko znački. Ovde se imidž dve firme nikako ne poklapa. Mazda je poznata po visokim standardima završne izrade i zabavnoj vožnji dok je Toyota „dosadna i jeftina“, ali pritom kažu mnogi i veoma pouzdana.

Ostaje nam da vidimo kako će se politika dve firme uklopiti i da li će saradnja doneti rezultate. Kao što smo spomenuli, partnerstvo između „dvojke“ i Yarisa nije dugo trajalo „preko bare“, pa Japancima možemo poželeti da ona protekne uspešnije u ostatku sveta.

AutoRepublika

(398)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments