1. Home
  2. Vesti
  3. Naredna generacija Dacije Duster dobija hibridni pogon
Naredna generacija Dacije Duster dobija hibridni pogon
14

Naredna generacija Dacije Duster dobija hibridni pogon

481
14
Podelite sa prijateljima:

Duster ide u korak sa vremenom.

Dacia je prava automobilska bajka, od propale marke do brenda koji cveta pod upravom Renaulta. Rumuni ne odstupaju od svoje niskobudžetne filozofije, a tako će biti i sa novom generacijom njihovog SUV-a.

Žilijen Feri, menadžer zadužen za model Duster u Daciji, izjavio je da nova iteracija neće imati drugačiji pristup od aktuelnog modela. “Cilj je odličan odnos plaćeno-dobijeno”, rekao je Feri.

On tvrdi da će Dacia zadržati recept i unaprediti ga sve po zahtevima kupaca. Feri tvrdi da će novi Duster ostati opskrbljen atributima za terensku vožnju, što je jedna od velikih vrlina tog vozila.

Budući rumunski SUV imaće pravo i na hibridnu tehnologiju, mada ostaje da se vidi za kakvu će se varijanti odlučiti uprava Dacije, tačnije Renaulta. Naredni Duster biće postavljen na CMF-B platformu francuskog proizvođača, što u prevodu znači da praktično deli arhikteturu sa aktuelnim Capturom.

Captur ima pravo na dva izdanja – klasični hibrid, kakav je prisutan i kod Clija, te plug-in hibrid, koji je u stanju da pokreće automobil isključivo električnom energijom. Čini nam se izglednije da će Duster preuzeti klasični hibridni pogon, jer je on ipak jeftiniji od plug-in varijante.

Buduća generacija trebalo bi da se nađe na tržištu 2024. godine, što znači da bismo premijeru mogli da vidimo već naredne godine.

Što se tiče palete motora iduće generacije Dustera, za sada je sve u sferi nagađanja. Sigurno je da će dizel agregati izostati iz ponude, i kako su letos pisali francuski novinari, uvodna pogonska jedinica bi trebalo da bude 1,0 TCe sa 90 ks. Ovaj motor se inače može pronaći i kod aktuelne iteracije modela Sandero.

Kolege iz Galije veruju da će Dacia zadržati vrlo pristupačnu cenu za novo izdanje ovog SUV-a. Prema njihovim predviđanjima, u toj zemlji će osnovna verzija imati cenu od nekih 13.000 evra.

AutoRepublika 

(481)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

14 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

To je i prednost Dacie, dobiće rešenja koja su već isprobana u Reno Nissan grupi, i imaće manje problema i reklamacija. A posle se pojedinci čude zašto Dacija ima tako malo reklamacija.

Iznogud

Malo?! Pa hrpa ih ne uspijeva proći tüv, zadnji na listi….

Slavko
BB

„5.Alfa Romeo 86,5%

6.Porsche 89,4%

7.Mercedes-Benz 89,6%“

Ono kad kupiš Mercedes umjesto voljene Alfe, pa se pomjeriš na listi za samo dvije pozicije 😂🤣😂🤣

Iznogud

Hehehehe, no pogledaj B kladu dje na listi.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud
Iznogud
BB

Njemačka propaganda toliko je jaka da i Alfisti počinju da vjeruju u nju…

Iznogud

Ne vrijedi, protiv ljubitelj vlaških sklopocija se ni sa dokazima ne može. Vlaška je to krv, svoje vole…pa i kraj očiju su slijepi.

moron

„Kolege iz Galije veruju da će Dacia zadržati vrlo pristupačnu cenu za novo izdanje ovog SUV-a. “

Pazi da neće „zadržati pristupačnu cenu“ … Pa, sada Duster sa 150 ks i AT apsolutno bez ikakvih opcija (pa i bez boje) može da košta 19.990 (pogledajte sajt Dacia.rs ko ne veruje), a za 20.590 imate Jeep Renegade sa 150 ks u opremi koja je maltene nezamisliva za Reno, a ne za Dačiju.

https://www.dacia.rs/modeli/novi-duster/konfigurator/motori.html?conf=https%3A%2F%2Frs.co.rplug.renault.com%2Fc%2FBABck%2FA89v0#

https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/16293841/jeep-renegade-13-ddct-limited?ref=search-normal&position_ref=6

Branko

“Čini nam se izglednije da će Duster preuzeti klasični hibridni pogon, jer je on ipak jeftiniji od plug-in varijante.” Klasičan hibrid nema šanse, jer manji i niži Clio EURO6d ima 96g/km; SUV kao Duster bi imao bar 110 g/km, a EURO7 motor od 2025. nadodaje bar 5 grama. A od 2025. granica penala od 95 EUR/g CO2 se spušta na 75 g/km… penali bi bili cca 4.000 EUR + PDV po autu. Klasičan hibrid možda preživi samo kod auta u A segmentu.

BB

Pa zar nisu A auta idealna, po svojoj upotrebi, za komplet struju…

Iznogud

Kako, pa mali gradski auto a dildo, je oko 4.3m, ako se dobro sjećam rajiceve provale?!

moron

Tih 95 grama je NEDC ?

Branko

Ne, WLTP i to do 2025: onda slijedi 75 g/km… 🙁