1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Kolike su stope dobiti koje generiše Dacia?
Kolike su stope dobiti koje generiše Dacia?
8

Kolike su stope dobiti koje generiše Dacia?

1.04K
8
Podelite sa prijateljima:

Dacia je poznata po proizvodnji i prodaji pristupačnih automobila, što mnogima nameće pomisao da je rumunska kompanija kao takva izložena riziku od poslovanja na ivici rentabilnosti. Međutim, to ne samo što ne odgovara istini, već je Dacia jedan od proizvođača koji ostvaruju stope dobiti o kojima većina drugih može samo da sanja. Hajde de vadimo o kakvim to procentima pričamo i kako su Rumuni poslovali u prvoj pandemijskoj, to jest 2020. godini.

Zabeleženo je više pokušaja od strane nekoliko proizvođača vozila, s ciljem da imitiraju poslovni model koji forsira Dacia. Svi oni su digli ruke od slični ambicija, shvativši da je zadatak teško ostvariv. Utoliko je impresivniji rezultat rumunske marke koja uspeva da ponudi priuštiva, pristojno opremljena vozila koje prodaje po ipak dovoljno visokim cenama da bi patronskoj grupaciji Renault, ali i budžetu komšijske države, donela brdo para. Postignuća su još vrednija kada smo svesni da je prošle godine izbila zdravstvena kriza sa svim pogubnim pratećim implikacijama, kao i da je aktuelizovana kriza u snabdevanju elektronskim komponentama.

Ono što kod nas predstavlja Agencija za privredne registre, a koja obezbeđuje javnu bazu finansijskih izveštaja preduzeća koja posluju u Srbiji, u Rumuniji je Nacionalni registar privrednih druđtva (ONRC). Tamošnji novinari su odatle izvukli podatke o poslovanju industrijske grdosije iz Rumunije, pa su navodi da su svi osnovni indikatori poslovanja Dacije u padu. Tu se pre svega misli na promet, profit i broj zaposlenih.

Kada se posmatra celokupna industrija vezana za proizvodnju automobila u Rumuniji, pad prihoda je iznosio više od 10%, pa je tako u 2019. ostvarena realizacija na nivou od 35 milijardi leja, odnosno za 4 milijarde više nego u 2020. U evrima, cifra za 2020. godinu izgleda ovako: 6,26 milijardi. Pad prihoda je doneo i oštar minus ostvarene neto dobiti, pa je umesto 182,2 miliona evra, prošle godine ostvareno „samo“ 76,1 milion evra, objavio je rumunski medij Economedia.

Kako bilo, opšte sivilo koje je obeležilo 2020. je donelo i jednu sjajnu zvezdu, a to je bez sumnje, dobro svakako ćerka Perice Rajković, ali pre svega… Dacia.

Iako smo videli da su osnovni pokazatelji vitalnosti opali u celoj rumunskoj automobilskoj industriji, oni su bili najviši baš u Daciji. Posebno se ističe podatak da sama Dacia ostvarila skoro jednak profit kao celokupan ostatak rumunske automobilske industrije (jasno, zbirno gledano).

Dacia je tokom 2020. godine registrovala prodaju vrednu oko 3,7 milijardi evra, dok je drugoplasirani Ford, daleko – daleko iza, s cifrom od nepunih 2,5 milijardi evra. Međutim, ovde se Ford još dobro i drži. Razlika je impozantna kada se uporede profitne stope, pa je tako ona u Daciji iskazana na nivou od 1,6% (60,2 miliona evra), dok je u Fordu taj procenat na nivou od samo 0,6% (15,6 miliona evra).

Znamo da je 2020. bila veoma atipična godina po svim kriterijumima, pa je tako propatila i finansijska pozicija Dacije, jer je stopa dobiti koju je rumunska marka ostvarila 2019. godine bila dvostruko veća u apsolutnom iznosu, dok relativni pokazatelj izgleda ovako: 2,7%.

Pritom, treba imati u vidu da su ove cifre dobijene primenom krajnje konzervativnih računovodstvenih metoda, i da je u ovoj „igri velikih brojeva“, što svakako finansijski izveštaji velikih kompanija jesu, ovo najcrnja vizija rezultata poslovanja jednog industrijskog diva.

AutoRepublika

(1043)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Horhe

Previše je ovo stručan i suvoparan tekst za većinu „ljubitelja“ automobila….
S druge strane, za nas budale koji samo gutamo nebitne informacije je prava poslastica….

Onaj što ga zgazilo vreme

Poenta je da običnom čoveku treba običan automobil, bez gluposti i gedžeta. Treba im prevoz za minimum para i ništa drugo. Poenta je što je i Dačija sa cenom otišla (čitaj ihihiii daleko) i da su oni počeli da pljeskaju ZAJEBe i sl šarene stvari, kojima bi da maskiraju cenu.
Proizvođači vozila stvaraju veštačke nestašice i neosnovani dižu cene u nebo, da bi izvukli gubitke od godina policijskog časa.
Globalizam polako jede materiju, jede slobode, jede život, pravi idiote od građana i briše granice raznolikosti i jedinstvenosti.

moron

Nisu Dačiju bez razloga još davno nazvali „Zlatnom kokom Renault Nissan alijanse“

Iznogud

Ne vidi po čemu je Dacia ispred kćeri Andaluzanina!? Ulažem protest! Čak sta vise, trazim i ponovno sukobljavanje i stavljam 100€ čak (nije beg cicija) na mladu damu. Ajmo, lovu na sunce…

Iznogud

Koliko Dacija ima modela a koliko Ford?! Ne vjerujem da je Vlaška lista nesto značajna. Govorili vam to ista?! Uostalo, mislim da kartagu…ovaj znamo mo sta je i ko je Dacia.

S mile

Nije mi jasno, zasto je tesko primenljiv recept jeftinijih automobila, sa starijom tehnologijom. Vidimo da ta roba ima trziste, koje je u porastu.

Osim dizajna, skoro sva mehanika je od prethodnih generacija Reno Nissana. Zamisli, uklopi sa vec postojecim. Zakini na svemu pomalo, a dobro izreklamiraj.

Pitam se pitam, gde gresim u ovom mom misljenju?

Slavko

Sem Dustera, koji je platformom, ako se ista tako uopste moze nazvati, za ostatak game ne bih rekao da je bas od tehnologije prethodnih generacija modela Alijanse. Ili ja gresim… Generalno se slazem za pitanje zasto je taj recept tesko primenjiv, gledajuci sa nekom apstraktnog nivoa. A cak ni Dacia vise nije bas jeftina, cene su u odnosu na pre neku godinu otisle gore za 20, 30% zavisno od modela, ali je zabrinjavajuce da je sve ostalo toliko poskupelo, da Dacia opet ispada – dobar odnos ulozeno/dobijeno.