1. Home
  2. Sajmovi
  3. Čitalačka priča iz Minhena (GALERIJA)
Čitalačka priča iz Minhena (GALERIJA)
1

Čitalačka priča iz Minhena (GALERIJA)

464
1
Podelite sa prijateljima:

Uprkos strožim merama, uvedenim kao posledica epidemije novog korona virusa, bijenalni događaj IAA je održan i ove godine, po unapred određenom rasporedu, u Minhenu. Organizatori i pokrovitelji manifestacije su se potrudili da i uz striktnija pravila (3G, održavanje rastojanja, higijene) organizuju kvalitetan sadržaj za sve posetioce.

Sajamski događaji su bili grupisani u četiri tematske celine, na različitim lokacijama u gradu:

Otvoreni prostor (Open Space) – Izložba inovativnih koncepata i najnovijih modela najpoznatijih svetski priznatih proizvođača (OEM), a koja je bila dostupna svima, i to bez ulaznica, ili bilo kakvih plaćenih naknada (osim dokaza o poštovanju 3G pravila – vakcinacija, testiranje ili preležan CoVid). Više lokacija u samom centru grada uređeno je i adaptirano, da u što boljem svetlu pokaže najnovije modele (većim delom luksuznih) automobila.

Prošireni otvoreni prostor (Open Space Extended) – Širi sadržaj najnovijih dostignuća proizvođača automobila i automobilske opreme, dostupan samo onima sa ulaznicama za IAA događaje (+3G pravilo). Pored sadržaja vezanog za putnički program, u dodatnom delu otvorenog prostora su se mogli naći i pojedini štandovi za proizvodnju komercijalnih vozila, bicikala i električnih bicikala.

Skup (Summit) – Profesionalni deo sajma čija je svrha uspostavljanje novih veza, uopštena deoba znanja i trasiranje budućih puteva automobilske industrije. Pred OEM, vrlo bitan deo skupa čine i komponentaši iz prvih prstenova, takozvanih: TIER1, TIER2 i TIER3, kao i startap firme, i to u ulozi vinovnika novih ideja.

Konferencija (Conference) – Niz predavanja iz sfere automobilske industrije, od generalnih panel diskusija u vezi tehničkih problema, pa sve do marketinških i interesantnih industrijskih priča i anegdota iz usta stručnjaka.

Lokacije izložbenih mesta u Minhenu pod okriljem IAA

Najinteresantnija tema, ali ne i neočekivana, jeste broj etabliranih proizvođača koji se ove godine odlučio da izlaže na sajmu. Što se samih štandova tiče, broj je vrlo mali.

Usled izazovnog trenda u automobilskoj industriji, problema sa proizvodnjom usled nestašice poluprovodnika i drugih sirovina i komponenti, rasta logističkih troškova i skoka prodajnih brojki vozila koji je manji od očekivanog, većina proizvođača se odlučila da svoje proizvode ne izlaže.

Velikani nemačke automobilske industrije poput grupacija VW, Daimler i BMW su ipak odlučili da u potpunosti podrže sajam, na oduševljenje svih prisutnih.

Pored još par prisutnih brendova, među kojima se kao najzvučnija imena izdvajaju Renault i Hyundai, koji su i delom pokazali čime se kompanije trenutno “diče”, ostali OEM proizvođači su izabrali “tiho” učestvovanje na sajmu, kroz interakciju u panel diskusijama i pozadinskim komunikacijama sa svojim kolegama. Teme većine panel diskusija i konferencija bile su jasne, fokusirane na aktuelne teme u automobilskom sektoru, a to su autonomna vožnja, elektromobilnost, umrežavanje vozila i ekološke mere.

U segmentu autonomne vožnje, pored gotovih platformi manjih startap kompanija koje nude autonomiju od nivoa 2 do nivoa 4, bilo je interesantno videti konceptualni model kompanije Hyundai, pod nazivom “RoboTaxi”, putničko vozilo opremljeno kompleksnim setom „senzorike“ (kamere, Lidari, radari), koji u realnom vremenu pruža informacije o dinamičnoj okolini vozila u saobraćaju.

Interesantne proizvode u oblasti ADAS-a su predstavila i imena koja obično možemo vezati za industriju elektronike široke potrošnje, ili za industriju procesora opšte namene: Huawei i Intel. Sa sigurnošću se može reći da su ove kompanije uvidele potencijalno veliko tržište koje može pomoći njihovom poslovanju.

RoboTaxi marke Hyundai

U oblasti elektromobilnosti, gotovo da nije bilo firme koja nije predstavila električni automobil, delove za električne automobile ili pogonske sklopove i platforme, kako za putnička, tako i za komercijalna vozila.

U razgovoru s domaćinima različitih kompanija na sajmu, ustanovljeno je da su kapaciteti autonomije vozila i dalje “usko grlo” za potpuno iskorišćenje električnih vozila, i da se aktivno radi na novim tehnologijama i sistemima za upravljanje baterijama, a koji bi u budućnosti trebalo da donesu autonomiju električnih vozila koja bi bila veoma približna dometu s jednom dopunom rezervoara, na koji smo navikli kod SUS vozila.

Proizvod arhitekture koju je za električni automobil razvio nemački Schaeffler

Pojedini renomirani su probali da podsete publiku i konkurenciju da problem elektromobilnosti transporta nije nov u svetu automobilske industrije, pa je tako na štandu BMW-a prikazan oldtajmer, BMW 1602, sa fabričkim elektromotorom snage 32 kW, koji je razvijen još (ne tako davne) 1972. godine.

Pored teme elektromobilnosti, dosta diskusije se povelo i o održivosti auto-transportnog sistema kakav imamo danas. Usled konstantno uvećanog zagađenja, prognozira se da će granice dozvoljenih emisija za SUS motore u budućnosti biti povećane, dok se u narednih dvadeset godina prognozira potpuna zamena konvencionalnih vozila električnim.

U razgovoru s akterima sajma jasno je da se na tome već radi, kako u velikim korporacijama, tako i u startap kompanijama, koje su na sajmu prikazale interesantna rešenja za smanjenje ugljeničnog otiska.

Veliko interesovanje posetilaca za električna vozila, ali i veliko interesovanje glomaznih korporacija za projekte startapova (novoosnovanih društava)

Kao i svaki sajam, i IAA bi bio nezamisliv bez oldtajmera i tjuninranih mašina. Na ovogodišnjem IAA, skoro cela hala bila je posvećena sređenim starijim modelima, koji su dela različitih tjuning i restauracionih garaža širom Evrope.

Impresivno je videti s kako malo truda i rada se može preporoditi i najstariji model. U razgovoru s učesnicima saznajemo da je sa starenjem automobila sve teže naći fabričke delove, tako da se u restauracijama često koriste  delovi takozvane kućne izrade, odnosno liveni ili 3D-štampani u kućnoj radinosti, po fabričkim specifikacijama. Probali smo da uočimo razliku između ovakvih i originalnih delova, ali nismo uspeli 😊

S obzirom na činjenicu da je sajam održan u Nemačkoj, razumljiva je veća prisutnost nemačkih oldtajmera u odnosu na ostale evro-azijske i američke marke. U nastavku možete videti više interesantnih slika, odnosno kako zanimljive novitete i kadrove uopšte, tako i više primeraka divnih klasika:

Na samom kraju možemo zaključiti da i pored slabijeg odziva priznatih proizvođača automobila, nije manjkalo kvalitetnog sadržaja. Raznovrsnost tema i trud koje su posebno pokazale manje kompanije, upotpunile su prazninu zbog izostanka modela proizvođača koji nisu bili prisutni.

Slike ne mogu dočarati pun doživljaj i osećaj neposrednog učešća u ovakvom događaju, no i u ovom domenu, organizatori su se potrudili i ostavili dosta virtuelnog sadržaja koji je besplatno dostupan na zvaničnoj internet prezentaciji IAA sajma. Takođe, ostaje nam nada da će se sa razvojem automobilske industrije i na našim prostorima naći mesta i vremena za događaje ovakvog formata i obima.

Dušan Todorović

Za AutoRepubliku, s lica mesta

(464)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Prelepo.
Hvala autoru što je sa nama ovo podelio.