1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Neko je upravo platio 56 hiljada dolara za ovaj Chevrolet Camaro
Neko je upravo platio 56 hiljada dolara za ovaj Chevrolet Camaro

Neko je upravo platio 56 hiljada dolara za ovaj Chevrolet Camaro

165
0
Podelite sa prijateljima:

Najpopularniji mišićavi četvorotočkaši u istoriji američke automobilske industrije su definitivno bili oni iz šezdesetih godina prošlog veka. Kombinacija privlačnog dizajna, moćnih motora i relativno pristupačne cene su učinili takvu kategoriju besmrtnom, pa tako ako želite jedan takav primerak u današnja vremena, naravno u restauriranom stanju, budite spremni izdvojiti pravo malo bogatstvo.

A upravo su takve visoke cene i rezultirale da i oni manje poželjni mišićavi automobili postanu popularni, zahvaljujući njihovim pristupačnijim naknadama za posedovanje.

Primera radi, model Chevrolet Camaro treće generacije, koji se proizvodio od 1982. do 1992. godine, se danas može pronaći za razumnu cenu, ali s vremena na vreme i prodajne brojke ovog naraštaja umeju da šokiraju javnost. Najbolji primer jeste ovaj Camaro iz 1987. godine, za koji je neko upravo izdvojio čak 56 hiljada američkih dolara.

Period osamdesetih godina prošlog veka nije bio preterano dobar za američke proizvođače. Novi zakoni po pitanju izduvnih gasova su ubijali snagu, dok su bezbednosni standardi dodavali na masi četvorotočkaša. U takvim uslovima se rodio Camaro IROC-Z i proizvodio se samo u periodu od 1985. do 1990. godine. Ime je dobio po tadašnjem šampionatu nazvanom International Race of Champions (IROC), gde su se okupljali vozači iz raznih formi trkanja i takmičili se, i to istim vozilom da bi pokazali ko je najbolji.

Izbor je pao baš na Camaro, pa je Chevrolet smatrao da može da unovči slavu. IROC-Z je bio zasnovan na Camaru Z28, ali je dodao specijalne branike i kompletne izduvne grane, zatim grafike i 16-inčne felne. Najveća izmena je bila ispod haube, gde je debitovao veći V8 motor zapremine 350 kubnih inča (5,7 litara) sa 225 konjskih snaga. Radi poređenja, do tada najmoćniji motor u Camaru je bio onaj sa 190 „konja“ iz 305 kubnih inča (5,0 litara).

IROC-Z se mogao naručiti samo sa četvorostepenim automatskim menjačem, a za svoj period je imao solidne performanse sa ubrzanjem iz mirovanja do 100 km/h za 6,3 sekunde i maksimalnom brzinom od 209 km/h. Cena od 13.488 američkih dolara (oko 32.414 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca) je bila oko 30% viša od do tada najskupljeg Camara Z28.

 

IROC-Z svakako nije bio redak automobil i tokom šest godina proizvodnje je fabriku napustilo preko 150 hiljada jedinica. Iz tog razloga, danas nije preterano popularan kao klasik, ali s vremena na vreme se nađe neki primerak koji je izuzetak od tog nepisanog pravila.

Primera radi, IROC-Z s priloženih fotografija je nedavno prodat na sajtu „Bring a Trailer“ za čak 56 hiljada dolara, što verujemo da je verovatno rekordna brojka. Ruku na srce, treba priznati da je do sada prešao svega 3.200 kilometara, ali su mnogi posumnjali u ovu cifru i veruju da je brojka zapravo 163.200 km. Naime, američki automobili iz navedenog perioda imaju sat sa samo pet brojaka pa je moguće da je ovaj IROC-Z zapravo već jednom obrnuo 100.000 milja (160.000 km).

Bilo kako bilo, ostaje nam da vidimo da li je ovaj slučaj samo jedan izolovani „incident“, ili su četvorotočkaši iz osamdesetih godina zaista dobili na vrednosti. Vreme će definitivno pokazati…

AutoRepublika

(165)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments