1. Home
  2. Sajmovi
  3. Minhen 2021
  4. Koncept Porsche Mission R jeste održiva trkačka budućnost marke
Koncept Porsche Mission R jeste održiva trkačka budućnost marke

Koncept Porsche Mission R jeste održiva trkačka budućnost marke

133
0
Podelite sa prijateljima:

Juče predstavljeni koncept raspolaže s više od hiljadu konjskih snaga i kao takav nudi performanse koje su potpuno uporedive s monstruoznim modelom Porsche 911 GT3.

Porscheova misija elektrifikacije game se nastavlja s prvim trkačkim električnim četvorotočkašem u istoriji marke. Koncept Mission R predstavlja viziju marke Porsche za doba u kome će vladati trkački automobili s nultom emisijom izduvnih gasova. Sačinjen je od održivih, podložnih reciklaži materijala i nudi performanse koje se mogu meriti i sa najsnažnijim predstavnicima rivalskih brendova, pogonjenih SUS motorima.

Naravno, mesto premijere jeste centar globalne automobilske industrije u ovom trenutku, to jest prestonica Bavarske, grad Minhen. Iako Porsche izneo planove o izradi cele serije trkačkih četvorotočkaša u budućnosti, nije naveo nikakve čvrste planove za budućnost.

Mission R pokreće električni motori nove generacije koji zajedno pružaju moć od 1.073 konjskih snaga (800 kilovata), što je vozaču na raspolaganju onda kada je vozilo u „režimu kvalifikacija“, kako se opredelio konstruktor.

Sistem prenosa snage na sve točkove je dovoljno sposoban da prenese svu tu silu na podlogu, pa tako novajlija iz mesta do „stotke“ stiže za 2,5 sekundi, dok je najviša brzina okruglo 300 kilometara na sat. Želeći da na što efektniji način predstavi studiju, proizvođač iz Štutgarta se poziva na ravnopravnost noviteta na stazi s onim što je u mogućnosti da pruži Porsche 911 GT3 Cup.

Impresivan, četvorocifreni broj grla u ergeli koju poseduje novi biser Porschea je samo privremenog karaktera. Stalna vatrena moć, ona uvek dostupna, ipak je značajno skromnija, pa se izjednačava sa 680 „grla“, odnosno 500 kilovata.

Napredna tehnologija koja omogućava da pogonski sklop Porscheovog prototipa funkcioniše na naponu od 900 volti omogućava da se, uljano hlađena baterija napuni do kapaciteta od 75% za svega petnaest minuta. U međuvremenu, surovo sportski dizajn eksterijera vozila poseduje aktivne aerodinamičke komponenti, uključujući i tri zavesice (klapne, žaluzine) u svakom od dueta usisnika za vazduha na njuški vozila. Pride, na zadnjem delu je monitran spojler s dve prilagodljive sekcije.

Da kažemo koju reč i o karoseriji. Porsche se hvali kako je ona izrađena od platike ojačane prirodnim vlaknima (Natural Fiber Reinforced Plastic – NFRP), a isti materijal se sreće u obilju i u kabini u kojoj caruje vozač.

Bezbednosna armatura trkačkog automobila je izražena od kompozitnog materijala (plastike ojačane ugljeničnim vlaknima) na koji način se obezbeđuje čvrsta opna, čaura oko vozača, pa on uživa u izvanrednoj zaštiti. Ono što je ovde takođe zanimljivo pomenuti jeste to da je vozački modul izrađen na način da predstavlja repliku pozicije u simulatoru.

Novitet je za mrvicu kraći od aktuelnog Porschea 718 Cayman, o kom možete da pročitate i test na našem portalu, samo što Mission R visok tek 1.190 milimetara a 1.990 milimetara širok. Da kažemo i da je egzaktna dužina ovog koncepta na nivou od 4.326 mm.

Kako stvari stoje sada, Porsche ne namerava da prikazani koncept nabaci na proizvodne trake. Veoma sličan automobil Missionu R-u ipak valja očekivati. Videćemo ga u bliskoj budućnosti i to kao ponudu kupcima željnim nadmetanja na stazi, ili bolje reći „isterivanju đavola stresa iz duše“.

Kada smo već na temi, nije na odmet reći da je Porsche fizičkim licima isporučio 4.400 trkačkih automobila u poslednjih tridesetak godina. Ta vozila nose oznake Cup.

AutoRepublika

(133)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments