1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Kratak osvrt na istoriju Peugeotovih karavana
Zanimljivost dana: Kratak osvrt na istoriju Peugeotovih karavana

Zanimljivost dana: Kratak osvrt na istoriju Peugeotovih karavana

1.22K
5
Podelite sa prijateljima:

Od potpuno zaboravljenog karavana 203 do poslednjeg dodatka 308-ice u praktičnom izdanju. 

Karavani su danas na udaru SUV trenda, ali se i dalje bolje obračunavaju sa krosoverima i sličnim vozilima nego što je to slučaj sa klasičnim limuzinama. Peugeot, bar za sada, nema nameru da odustane od ovakvih automobila, što je potvrdio sa novom 308-icom SW, a pored nje u portfoliju ima i talentovani 508. 

No, francuska marka ima vrlo dugu istoriju u ovoj sferi automobilizma. Ona počinje davne 1949. godine kada je predstavljen Peugeot 203, prvi karavan sa značkom „lava“. U to vreme, ovaj segment bio je tek u povoju, ali su Francuzi brzo shvatili koje su prednosti karavana. Tako je recimo model 403 1956. godine dobio dva takva izdanja – jedno kao komercijalno vozilo i drugo za putničku varijantu.

Njega je šest godina kasnije zamenila karavanska varijanta Peugeota 404, dok je takva verzija modela 204 stigla 1965. godine. Nakon toga nizali su se popularni karavani sedamdsetih godina 304 i 504, da bi osamdesetih na scenu stupili  305, 405, 505, da bi devedesetih tržištem ovladali čuveni 306 i 406, koji se i dan danas često mogu videti na domaćim putevima.

Početak trećeg milenijuma doneo je promene kod Peugeota. Sa 206-icom stigla je nešto drugačija koncepta karavana, ovaj put kratkog vozila koje je nudilo izdašan prtljažni prostor za svoju klasu. S druge strane 307-ica SW je preuzela neke od ideja iz segmenta minivanova, sve zarad što veće praktičnosti.

Nakon toga stigao je Peugeot 308, koji je sada doživeo i treću iteraciju. Sve tri generacije imale su u ponudi i karavanske verzije. Najnovija 308-ica SW koristiće i naprednu plug-in hibridnu tehnologiju, sve u skladu sa trendovima u vezi sa elektrifikacijom koja se forsira, pre svega u Evropi.

Pored toga, tu je i aktuelni Peugeot 508 SW, koji je u drugoj generaciji, ali je i prva iteracija ovog vozila imala karavansku varijantu. Ostaje da se vidi kako će se u budućnosti karavani C i D segmenta izboriti sa SUV navalom. Videli smo da su oni iz subkompaktne klase već položili oružje, tako ni aktuelna 208-ica nema praktičniju verziju, jer postoji bojazan od kanibalizacije sa 2008-icom.

AutoRepublika 

(1218)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Možda je trebalo staviti i neku fotografiju modela 504 familiale …
http://www.garage24.net/504/S504-3.jpg
Bio je i sedmosed, kao još neki njihovi kasniji karavani.

Iznogud

Jel’ ono jare tj čkalja rekao, kakva žena,kakav auto, pežo 404. Karavan 🤔🤗😘

s mile

Za sve one koji imaju problema sa parkingom, tj dužinom istog, verujem da SUV fino menja karavan, ali ko nema istih problema, a više preferira niže sedenje, karavan je pravo porodično rešenje.

LAJK za karavan

od manjih Pežoa, meni se baš sviđa 207 SW, ma koliko neki pisali da je ružnjikav…

Milan

407 SW…

Dezon

Steta sto 607 nije imao sw verziju