1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Japan sledi EU u pogledu obaveze ugradnje crne kutije u nove automobile
Japan sledi EU u pogledu obaveze ugradnje crne kutije u nove automobile

Japan sledi EU u pogledu obaveze ugradnje crne kutije u nove automobile

210
3
Podelite sa prijateljima:

Propis kojim se nameće ugradnja crne kutije u svaki novi prodati automobil na teritoriji Evropske unije stupa na snagu počev od sledećeg jula. Koje zemlje će uvesti obaveznu primenu ovog sistema?

Japansko Ministarstv transporta će prisiliti proizvođače automobila da instaliraju crnu kutiju na svaki primerak novog automobila koji se bude prodao na toj teritoriji. Spravica će biti označena skraćenicom EDR iza koje se krije kovanica „Event Data Recorder“, odnosno u slobodnom prevodu „uređaj za snimanje toka vožnje“. Kako bilo, na taj način će istražitelji imati olakšan posao pri sprovođenju zadatka utvrđivanja uzroka nastanka nesreće.

Zahvaljujući podacima sa EDR-a će lako biti dokučivo da li je ljudska greška ili tehnička neispravnost bila uvod u eventualni saobraćajni udes. Pored toga, i sami proizvođači automobila će biti u stanju da uvećaju nivo bezbednosti koji nude gotovi proizvodi kompanije.

Zakon koji će poslužiti kao osnov za uvođenje ove obaveze, u svojoj konačnoj formi će biti usvojen tokom septembra ove godina, dok je očigledna namera zakonodavca da obaveže ugradnju pomenutih uređaja u vozila koja omogućavaju prevoz do devet osoba, kao i kamiona ukupne mase koja ne premašuje 3,5 tona.

Standard koji bude propisao navedeni zakon, moraće biti poštovan u razvoju svakog novog modela. Počev od 2026. godine, sva vozila, pa čak i ona koja i tada budu na tržištu u danas aktuelnoj generaciji, a koja se budu prodavala kao nova u zemlji izlazećeg Sunca, moraće biti opremljena crnom kutijom.

Šta crna kutija zapravo radi, kako funkcioniše EDR?

Navedena spravica će biti u mogućnosti da prikljupa podatke koji govore o ubrzanju vozila, izmenama stepena prenosa, statusu sigurnosnog pojasa za vezivanje, odnosno svih njih instaliranih u vozilu. Tako će još, pored već pobrojanih okolnosti, onaj koji bude analizirao informacije biti u poziciji da sagleda da li je i u kom trenutku pre udara, vozač pritiskao papučicu kočnice, kao i kojim intenzitetom je to činio, Zaključak istražnog organa može biti i da je posredi bila greška, kvar u kočnom sistemu automobila, što je dovelo do nesreće.

Takve crne kutije će posedovati smeštajni kapacitet za podatke o najmanje dve saobraćajne nesreće, što je jedan od mandatornih zahteva japanskih organa vlasti. Na lokalnom tržištu se inače već prodaju neki modeli s ovom opcijom, ali će postati obavezni tek sledećeg leta. Očekuje se da i ostale države uskoro usvoje pravila o ugradnji EDR-a u novim vozilima, i to u veoma bliskoj budućnosti.

AutoRepublika

(210)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Iako će to da podigne cijenu (ma našli bi oni i drugi razlog) poštujem tu odluku, ali prije nego što postane obaveza za automobile to treba da bude obavezna oprema za motocikle

Najpametan

Dzabe to u Srbiji, kad uvek ima povlascenih. Oni mogu da gaze, ubijaju, pljackaju i nikom nista.

BojanNeki

Samo iz razloga što fini tj normali dozvoljavaju.