1. Home
  2. Vesti
  3. I Lincoln prelazi samo na strujom pokretana vozila
I Lincoln prelazi samo na strujom pokretana vozila
0

I Lincoln prelazi samo na strujom pokretana vozila

177
0
Podelite sa prijateljima:

Tokom protekle godine, General Motors je najavio da će njegov premijum brend Cadillac u skorijoj budućnosti prodavati samo četvorotočkaše na struju. Nije trebalo proći dugo vremena pre nego što je tradicionalni i ujedno najveći rival Lincoln odlučio da krene istim stopama.

Tokom jučerašnjeg dana je iz luksuzne divizije Forda stigla izjavila da će kupsi posle 2030. godine moći da kupe samo električne proizvode na četiri točka ove marke. Ta vest je ipak došla sa malom dozom iznenađenja pošto je Lincoln tokom sedamdesetih godina prošlog veka proizvodio neke od najvećih američkih limuzina u istoriji, a 1997. godine je takođe osnovao kategoriju velikih premijum terenaca sa tri reda sedišta sa modelom Navigator.

Ipak, poslednjih godina Lincoln je nekoliko puta menjao strategiju da bi promenio imidž „fensi Forda“ i u velikoj meri nije uspeo u tome. Protekle godine je pronašao samo 105.405 kupca, što ga je prikovalo na samo dno među konkurencijom.

I kako Lincoln po „Bog-zna-koji-put“ planira da se odvoji od Forda?

Pa ako je verovati najnovijem izveštaju, solucija leži u striji, ali dok većina planira da samo 30% njegovih vozila budu na struju do 2030. godine, u slučaju Lincolna brojka će biti celokupna. Prvi od njih ćemo videti već naredne godine, a reč je o velikom krosoveru sličnih dimenzija onima koje danas krase model Aviator.

Mediji smatraju da će se zvati Mark E i verovatno će deliti platformu i većinu delova sa električnom verzijom budućeg Forda Explorera. Dizajn će biti inspirisan nedavno predstavljenom limuzinom Zephyr Reflection, koju možete da osmotrite na priloženim fotografijama, a koja se prodaje samo u Kini.

Takva platforma je potpuno nova za kompaniju i dovoljno je fleksibilna da podrži pogon na zadnje ili na sva četiri točka. Prema nekim najavama, Mark E će biti u stanju da pređe između 500 i 650 kilometara s jednim punjenjem baterije. Lincoln planira da dobituje i sa sopstvenom verzijom auto-pilota, gde će automobil biti u stanju da se kreće i komanduje vožnjom, ali vozač i dalje mora da obaća pažnju na put ispred sebe.

Nakon toga ćemo verovatno videti i električne verzije sadašnjih modela kao što su Corsair, Nautilus i Navigator, a posle spomenute 2030. godine benzinci će biti trajno penzionisani. Lincoln je definitivno na prekretnici u svojoj istoriji dugačkoj čak 104 godine, a da li će nova strategija doneti rezultate, saznaćemo u skorijoj budućnosti.

AutoRepublika

(177)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments