1. Home
  2. MotoRepublika
  3. Zašto Ducati neće (skoro) postati električna marka?
Zašto Ducati neće (skoro) postati električna marka?
1

Zašto Ducati neće (skoro) postati električna marka?

157
1
Podelite sa prijateljima:

Motocikli marke Ducati su bez dileme omiljeni izbor motociklista širom sveta tokom mnogih prethodnih godina. Ali, kako se vremena ubrzano menjaju, tako je postala i sve evidentnija potreba da se koristi električni motocikl. Sve je više i više rivala koji ulaze u baterijsku trku, pa je i sam Ducati bio prinuđen da se opredeli po pitanju napuštanja konvencionalnih motora s unutrašnjim sagorevanjem. Jedan od glavnih razloga zašto je Ducati zauzeo jasan i odlučan stav po tim pitanju jesu i same baterije.

Izvršni direktor marke Ducati Klaudio Domenikali je još u januaru 2019. godine izjavio da se ideja o električnom Ducatiju definitivno ozbiljno razmatra. Ali, od tada do danas se nije mnogo toga dogodilo, ako izuzmemo izjavu potpredsednika Ducatija zaduženog za prodaju, Frančeske Milicije, koja je čak odbacila takvu mogućnost u bliskoj budućnosti.

Domenicali je prema navodima iz inostrane štampe sada izjavio da je glavna prepreka plasmanu električnog Ducatija upravo u vidu baterije. „Recimo da je u ovom trenutku, glavna prepreka u razvoju električnog motocikla visokih performansi i odlične autonomije, upravo baterijsko pakovanje,“ glasila je njegova preneta izjava za motociklistički sajt Moto.

„Dakle, sada pomno pratimo sve što se događa u smislu evolutivnog razvoja ove komponente, i shodno tome cenimo koji će označiti da je tehnologija uznapredovala toliko da možemo imati bateriju dostojnu implementacije kod rasnog motocikla.“

Domenikali uopšte nije siguran hoće li litijum-jonske baterije ikada biti dovoljno dobre da bi deponovale energiju za motocikle visokih performansi marke Ducati. Pride, ne treba izgubiti iz vida da ovakve izjave dolaze u trenucima kada više konkurenata, posebno na italijanskom tržištu, dolaze do uspeha upravo s baterijskim motociklima.

I dok pišemo kako nećemo uskoro na drumovima videti električni Ducati, na globalnom tržištu se već događa zaokret, pa smo tako prošle nedelje pisali da američki Harley-Davidson formira električnu diviziju nazvanu LiveWire. Istini za volju, baterijskom pogonu će se lakše prilagodi motocikli namenjeni krstarenju i urbanoj eksploataciji, dok će dvotočkašima visokih performansi, zaista biti potrebne i odgovarajuće, bolje baterije.

AutoRepublika

(157)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Sledge