1. Home
  2. Vesti
  3. Kia povlači skoro 58.000 automobila u Australiji zbog potencijalnog samozapaljivanja
Kia povlači skoro 58.000 automobila u Australiji zbog potencijalnog samozapaljivanja
0

Kia povlači skoro 58.000 automobila u Australiji zbog potencijalnog samozapaljivanja

270
0
Podelite sa prijateljima:

Australijski ogranak Kije saopštio je da će 57.851 automobil te marke morati u servis zbog rešavanja problema sa elektronikom koji bi mogli da izazovu požar. 

Opozivom su pogođena dva modela – Sportage i Stinger, mada ogromna većina otpada na SUV četvorotočkaš. Tako će u servise u Australiji morati 56.203 primerka modela Sportage, kao i 1.648 Stingera. Problematična vozila bila su u prodaji od 14. aprila 2015. godine do 20. oktobra 2020. godine.

Kia navodi da je reč o mogućnosti nastanka kratkog spoja pod haubom, konkretno nedaća nastaje ukoliko se vlaga probije do kontrolne jedinice koja upravlja sistemima za elektronsku kontrolu stabilnosti i trakciju. Vlaga bi mogla izazvati kratak spoj, što bi dalje moglo dovesti do požara. Ističe se da bi samozapaljivanje moglo da se dogodi čak i kada je automobil ugašen, stoga je rešeno da se automobili kod kojih je primećen problem pozovu u servise.

Australijski ogranak južnokorejskog brenda ističe da do sada nije bilo takvih slučajeva u tom delu sveta, te da deluju u potpunosti preventivno. Čitav slučaj prijavljen je Australijskoj agenciji za tržišnu konkurenciju i zaštitu potrošača.

Kia je pozvala vlasnike navedenih vozila da svoje četvorotočkaše ne ostavljaju parkirane na javnim parking mestima, kao i da ih ne drže u garažama, niti u blizini lako zapaljivih materijala. Južnokorejska marka će besplatno rešiti problem u servisu za sve automobile koji su pogođeni ovim opozivom.

Nedavno je i Hyundai imao isti problem u Australiji, te je u servise pozvano gotovo 100.000 primeraka modela Tucson.

AutoRepublika 

(270)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments