1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Alfa Romeo Iguana (GALERIJA)
Zanimljivost dana: Alfa Romeo Iguana (GALERIJA)

Zanimljivost dana: Alfa Romeo Iguana (GALERIJA)

6.70K
4
Podelite sa prijateljima:

Istorija italijanske marke puna je zanimljivih modela, kako onih serijskih tako i konceptualnih izdanja koja nikada nisu stigla do proizvodnih traka. Takav je slučaj i sa Iguanom. 

Alfina uprava je svojevremeno loše procenila prodajni potencijal modela 33 Stradale. Želeli su da proizvodu i isporuče 50 jedinica ovog automobila, no potražnja je bila daleko manja, te su na kraju isporučili samo 12 primeraka. Tako da je ostalo mnogo delova koji su negde „skupljali prašinu“.

Ipak, čelnici italijanske marke rešili su da učine šta mogu sa preostalim komponentama. Tako su karoserije ovog automobila podeljene velikim dizajnerskim studijima onog vremena. Ukupno pet ih je prosleđeno, a jedna od njih završila je u čuvenom Italdesignu.

Italdesign je tada bio vrlo mlada kompanija, ali iza nje je stajalo veliko ime Đorđeta Đuđara. Često se u priči o ovom dizajnerskom studiju zaboravlja Alberto Mandovani, nekadašnji direktor proizvodnje u Fiatu, koji je želeo da se Italdesign pored stvaranja izgleda vozila brine i o samom razvoju automobila.

Onda je stigla šansa da „prerade“ Alfu 33 Stradale. Italdesign marljivo je radio na stvaranju „svog“ viđenja ovog četvorotočkaša i već 1969. godine na Salonu automobila u Torinu predstavljaju Iguanu.

Iguana je bila potpuna suprotnost naspram izvornog Alfinog vozila. Otelotvorenje klinastog dizajna sa velikim brojem komponenti od fiberglasa bila je nešto potpuno drugačije od onoga što se do tada moglo videti kod italijanskih automobila.

Nema potrebe naglašavati da je Iguana momentalno postala zvezda manifestacije u Torinu. Ključna odlika uz klinasti dizajn bila je primena srebrne/sive boje, kako spolja tako i unutar vozila. U kabini dominirale su tamno siva i crna boja, s tim da su patosnice bile jarko crvene, što je davalo divan kontrast čitavom enterijeru.

Uopšteno, Đuđaro je rešio da podari kabini minimalistički, gotovo lakonski izgled. Ispred vozača se nalazilo čak osam „cajgera“ ali i autentičan dvokraki upravljač, dok se na centralnoj konzoli tik iznad ručice menjača nalazilo nekoliko prekidača.

Iguana je bila zamišljena kao izuzetno nizak dvosed. Verovali ili ne, ali ovaj konceptualni model bio je visok svega 105 cm! Misteriozna pojava Iguane očarala je tadašnji automobilski svet, a dizajn ovog modela preneće se i na buduće kreacije studija Italdesign. Tako se brojne odlike Iguane mogu videti i kod DeLoreana DMC-12 koji je takođe plod mašte Đorđeta Đuđara.

Konceptualni automobil bio je u potpunosti upotrebljiv. Tako je ovaj model isprva koristio dvolitarski V8 agregat koji je dostavljao 230 ks. Ova pogonska jedinica bila je u stanju da razvije i veću snagu, ali je ovde bila ograničena na pomenutu brojku. Uz vrlo malu masu od svega 700 kg, Iguana je mogla da računa na impresivne performanse – primera radi, maksimalna brzina iznosila je velikih 260 km/h.

Iz nepoznatih razloga, Iguana je kasnije dobila novi motor. Ubačen je takođe V8 blok, ali ovaj put radne zapremine od 2,6 litara i dostavljao je manje snage od izvornog agregata – svega 200 ks. Reč je o pogonskoj jedinici koja se ugrađivala u Alfin model Montreal.

Na svu sreću, Iguana je preživela turbulentne godine i danas se čuva u muzeju Alfe Romeo u Arezeu.

AutoRepublika 

(6701)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

5+!

Pomponije

Simpatičan naziv.

Đuđaro je dosta „fora“ sa ovog automobila kasnije primenio kod Porschea Tapiro…

Bungi

Spoljašnji izgled, ekstra, sve je na svom mjestu.U unutrašnjosti jako siromašno, neorginalno, minimalistički.Kao da mu je bilo mrsko da završi unutrašnjost pa je dao nekom svom učeniku-početniku da se malo igra.?Spolja je dostojan jednog Lamborđinija a unutra Trabant.?? Ne idu babe i žabe zajedno.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Bungi
Trex

O Alfinim automobilima se moze reci zaista svasta, ali se ne moze poreci cinjenica da je njihov dizajn uvek bio dva nivoa iznad drugih. Cak i danas kada se citave karoserije kopiraju u detalje, Alfe imaju nesto svoje, u sekundi ih prepoznas ..