1. Home
  2. Vesti
  3. Metan je sve popularniji u Italiji
Metan je sve popularniji u Italiji
12

Metan je sve popularniji u Italiji

713
12
Podelite sa prijateljima:

Metan kao pogonsko gorivo je sve češći izbor kupaca novih automobila sa druge strane Jadranskog mora. 

Prema zvaničnim podacima, zaključno sa martom 2021. godine, na italijanskim drumovima nalazilo se nešto manje od 1,1 milion vozila koja koriste metan. To je 2,1% od ukupnog broja italijanske flotile i ujedno uvećanje naspram rezultata iz 2019. godine kad je ta brojka iznosila 1,07 miliona. Ogromnu većinu čine putnički automobili – čak 980.000 jedinica, dok ostatak otpada na kamione i laka komercijalna vozila.

Italijanske vlasti uočile su trend – rast prodaje vozila koja koriste metan za pogonsko gorivo. Ne tako davno, 2015. godine na ulicama na Apeninskom poluostrvu bilo je svega 972.000 takvih četvorotočkaša, da bi šest godina kasnije brojka stigla do 1,1 milion. Ističu se dve velike prednosti – manja emisija štetnih gasova kod standardnog metana, kao i održivost kod tzv. biometana.

U martu 2021. godine ubeležen je rast prodaje metanskih automobila od čak 59,2% i to ne naspram katastrofalne 2020. godine, već u poređenju sa rezultatima iz 2019. U prvom kvartalu tekuće godine indeksiran je rast od 62,3% kada je reč o prodaji ovakvih vozila.

Italijanski stručni mediji ističu da se elektrifikacija odvija svojim tokom, ali da se ne smeju zaboraviti i druge alternative, među kojima je svakako i metan. Automobili koji koriste metan emituju značajno manje štetnih gasova naspram benzinskih i dizel modela, dok se upotrebom biometana zaokružuje jedan napredan, ekološki i održiv proces.

Mana je nedovoljno razvijena infrastruktura, mada je sve više pumpi u Italiji koje nude i metan. Automobilski novinari na Apeninskom poluostrvu veruju da metan ima svetlu budućnost, ukoliko se država zainteresuje da promoviše kupovinu takvih vozila, jer su ona ipak „zelenija“ od drugih SUS automobila, a ipak daleko pristupačnija od hibridnih i električnih modela.

Pre dve godine naše Perica Rajković testirao je jednu Fiatovu Pandu pokretanu metanom. Njegove utiske o tom mališanu možete pročitati OVDE.

AutoRepublika 

(713)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

12 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

U Italiji je tradicionalno skupo gorivo,jer imaju poreze koji datiraju jos od vremena Musolinija .Plate nisu u vrhu EU.Italija je medju prvima omasovila dizelase kod put.vozila ,sada se istorija ponavlja.

Slavko

Sta reci za cene goriva kod nas? 😀

Don

Ja sam dizel prije dvije godine u Italiji plaćao 1.64, dok je njemačkoj bio taj dan 1.2

Slavko

Srbija, preracunato, dizel izadje 1.3-1.4. Generalno, gorivo je kod nas preskupo. Al, kanda se niko preterano ne nervira zbog toga. Bio za vikend u Rep. Srpskoj, po litri je manje vise svaki derivat jeftiniji za 0.3e (40 dinara).

s mile

jbg, mi napredujemo svakodnevno, autoputevi se grade… mora narod to da plati..

mada skoro odosmo do Pirota, autoput PK-PI, 1h15min… vredi

Zoca

Za to ima valjda putarina.Ne ide iz akciza za auto-put .

Don

Pa kad je proračun za vojsku najveći i još se povećava…pitam se samo što li?

Zoca

A Nik Vijicic ima ruke i noge u steku..

moron

„Zlatno doba“ …

Zoca

Meni nije jasno na kakvim smo drogama kad cutimo i sve gutamo kao Japanske ribice.Mozda nas anestezira vera u Mesiju .🥺

BB

Ako je električni dildo, šta je ovaj na metan? Prdo?

Don

Dildo je ku*AC od ku*ca tj stilske figure. A EV je stilska figura od auta. Poveznica Jasna. Da ne psujem..