1. Home
  2. Sajmovi
  3. Nissan X-Trail debitovao kao trolitraš, pardon – trocilindraš!
Nissan X-Trail debitovao kao trolitraš, pardon – trocilindraš!
0

Nissan X-Trail debitovao kao trolitraš, pardon – trocilindraš!

308
0
Podelite sa prijateljima:

Prošlo je deset meseci od debija američkog blizanačkog krosovera, nazvanog Nissan Rogue, a tek je sada njegov najbliži rođač predstavljen pod nama mnogo poznatijim imenom. Na Salonu automobila u Šangaju, svetlost dana je ugledao Nissan X-Trail.

Istini za volju, s obzirom na izabrani lokalitet za premijeru, vidimo kinesku modifikaciju, a treba reći da je upravo ovo tržište, ono koje generiše 35% globalne prodaje Nissana. Međutim, čak i ova osobena verzija jasno pokazuje u kom smeru će izgledati planetarni X-Trail, onda kada se bude pojavio.

Gledano od spolja, kineski debitant je teško razlučiv u odnosu na američki model Rogue. Jedino su orignalne presvlake branika i središnje postvljeno svetlo za maglu na zadnjem kraju vozila. Dvodelne LED svetlosne grupacije napred, ovde vidimo potvrdu, polako postaju zaštitni znak Nissana.

Novi X-Trail je postavljen na istu platformu na kojoj leži i prethodnik, a ona nosi skraćeni naziv CMF-C / D. Isti je čak i pređašnji međuosovinski razmak (2.706 milimetara). Ovaj krosover je po dužinin porastao za 41 mm (do ukupnih 4.681 mm), dok je širina na nivou od 1.840 mm a visina 1.730 mm. To znači da je u ta dva pravca prirast izneo dva centimetra. Zadnja vrata se sada mogu otvoriti i pod uglom koji je veoma blizak pravom, što je posebno dobra vest za roditelje, zbog olakšanog postavljanja dečijih sedišta.

Ako je arhitektura vozila ostala ista, prilikom smene generacija je došlo do ozbiljnih izmena u putničkoj kabini. Centralni tunel sada poseduje dva nivao sa prostranom osnovom, dok je menjač kontrolisan putem palice, džojstika koji nije mehanički povezan sa samom menjačkom kutijom.

Virtuelne spravice predvodi ekran koji po dijagonali nudi 12,3 inča i on je deo već uvodne varijatne. Ključna razlika između kineskog i američkog krosovera je u zasebnim multimedijalnim sistemima. Ovaj ovde poseduje širokougaoni ekran od 9 inča s jednim jedinim rotacionim tasterom kojim se upravlja jačinom zvuka. Ostali „dugmići“ su osetljivi na dodir. Među opcijama se nalazi i sistem ProPilot, koji pruža autonomiju drugog nivoa.

Ali, glavna razlika između Roguea i X-Traila se krije ispod haube. Ako se zna da je američki model zadržao četvorocilindarski benzinski atmosferski motor radne zapremine 2,5 litara i 184 konjske snage, mada je važno napomenuti da je dobio moderniji oblik direktnog ubrizgavanja goriva, onda treba da se zna da je kineski pulen „profitirao“ ugradnjom trocilindarskog motora s oznakom 1.5 VC-Turbo. Osoben je po tome što ga krasi varijabilni kompresioni odnos.

O ovom tehnološkom rešenju smo i ranije pisali, a u modernom izdanju se na njega oslanja i krosover Infiniti QX50. Ipak, s tog modela je ovde „ukraden“ jedan, tačnije četvrti cilindara. Kako bilo, kod ovog pogonskog bloka kompresioni odnos fluktuira između 8: 1 do 14: 1, dok je najviša snaga na nivou od 204 „konja“. Maksimalni obrtni moment doseže do 300 Nm.

Za transmisiju je zadužen, za Nissan već tradicionalan menjač CVT, a u ponudi se nalazi i verzija s pogonom na sve točkove, uz spojnicu predviđenu za zadnju osovinu. Kinezima će svakako značiti ugradnja manjeg po zapremini pogonskog bloka, i to ne samo zbog već snage, u stvari najmanje zbog toga, a najviše zbog uštede u državnim nametima koji zavise od veličine agregata, a koji brutalno rastu nakon granice koju je uvela Coca Cola s PET ambalažom svojevremeno (da se našalimo malo).

Dodatno, najavljena je i hibrid verzija. Posedovaće pogonski sklop kome Japanci udeliše ime e-Power. Karakterističan je po tome što pogonsku silu na točkove proizvodi električni motor, dok benzinski agregat služi samo kao agregat, ili kako to modernisti kažu „generator“. On dakle služi samo za dopunu trakcione baterije.

Naime, Nissan već nekoliko poslednjih godina nudi razne modele s pogonskim sklopom e-Power i to na japanskom tržištu, a nedavno je procenio da je trenutak i da proširi ovu ponudu. Već pola miliona vozila s ovim pogonskim sklopom je do sada prodato. Preliminarne informacije govore o tome da će se hibridni X-Trail oslanjati na isti motor 1.5 VC-Turbo, ali tačne karakteristike još uvek nisu javna stvar.

Proizvodnja ovog noviteta je poverena zajedničkom poduhvatu Dongfeng Nissan. Zakazana je za drugu polovinu aktuelne godine, dok će ostali svetski regioni morati da sačekaju još malo. Na primer, novi X-Trail je za Stari kontinent najavljen tek za leto 2022. godine.

AutoRepublika

(308)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments