1. Home
  2. Vesti
  3. Prve informacije o novoj generaciji Dacije Duster
Prve informacije o novoj generaciji Dacije Duster
4

Prve informacije o novoj generaciji Dacije Duster

4.33K
4
Podelite sa prijateljima:

Rumunski SUV uskoro će proći kroz restilizaciju, ali je nova iteracija planirana za početak 2024. godine.

Francuski mediji izneli su niz podataka o novom Dusteru koji će se naći na sceni kroz tri godine. Kako su automobilski mediji iz te zemlje poslovično odlično povezani sa galskim proizvođačima, nema mnogo sumnje u verodostojnost informacija.

Dakle, novi Duster će odbaciti staru platformu B0 (koju je svojevremeno inaugurisao Clio mk2), i preći na značajno noviju arhitekturu CMF-B, poput aktuelne generacije Sandera. CMF-B omogućava primenu značajno modernijih pogonskih sklopova, ukljućujući i hibridne postavke.

No, isprva ova arhitektura bi trebalo da doprinese stilskim i dizajnerskim promenama kod budućeg niskobudžetnog SUV-a. Treba očekivati stilske elemente koji se pojavljuju kod novog Sandera, kao i određene odlike koje smo videli kod konceptualnog Bigstera. Osim toga, na anfasu će se naći i novi logo rumunske marke, a posebna pažnja posvetiće se kabini.

Tako bi u enterijeru trebalo očekivati modernije i finije materijale, bolju završnu obradu i napredniji informativno-zabavni sistem. Neki veruju da će nadolazeći Duster preuzeti i sistem modularnih krovnih šina koji smo videli kod njegovog manjeg rođaka – Sandera Stepway.

Šta očekivati od agregata? Ostaje misterija šta će Dacia ponuditi kod treće generacije Dustera. Sigurno je da će se naći mesta za 1,0 Eco-G agregat, a francuski automobilski novinari veruju da će uloga uvodne pogonske jedinice pripasti 1,0 TCe sa 90 ks.

Evidentno je da će novi rumunski SUV imati i neki vid elektrifikacije. Ne očekuje se dalja primena dizel motora, te će verovatno klasični hibrid zauzeti njegovo mesto u gami. Moguće je da Dacia primeni i plug-in hibridnu postavku, mada bi to značajno podiglo cenu ovog modela.

Kada smo kod cene, treba kazati da francuske kolege ne veruju da će Dacia dozvoliti isuviše veliki rast – poskupljenje bi trebalo da iznosi nekoliko stotina evra u odnosu na osnovni aktuelni model. Dakle, prema njihovoj proceni početna cena za novi Duster trebalo bi da iznosi 13.000 evra za tamošnje tržište.

Ilustracija: caradisiac

AutoRepublika 

(4333)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„Već“ za tri godine, a „tek“ sada najava za njega?

igi

Ovaj model je popularan u istočnoj Evropi kao i u „tržištima u razvoju“ i sl. pre svega zbog dizel motora. Kako će biti prihvaćen bez njega, videćemo…

DOLF

Pa ima plin. 😁

Don

Jedino hvale vrijedno je izbacivanje ružnog znaka proizvodjaca i stavljanje novog.