1. Home
  2. Vesti
  3. Hyundai: Kasni početak proizvodnje Ioniqa 5
Hyundai: Kasni početak proizvodnje Ioniqa 5
0

Hyundai: Kasni početak proizvodnje Ioniqa 5

141
0
Podelite sa prijateljima:

Korejci su saopštili da proizvodnja električnog noviteta neće početi kako je planirano zbog nedostatka komponenti. Ovaj put radi se o elektromotorima. 

Kako je fabrika koja proizvodi elektromotore neko vreme obustavila rad, tako nisu stigli da u zadatom roku ispostave ovaj ključni deo električnog automobila. Stoga su pokvareni i planovi Hyundaija koji je već saopštio da proizvodnja neće startovati onako kako je isprva bilo isplanirano.

Korejski brend je nameravao da u aprilu montira 10.000 primeraka Ioniq 5, modela sa kojim nišane veliki uspeh u EV segmentu. Hyundai želi da ove godine isporuči 70.000 jedinica ovog baterijskog automobila na globalnom nivou. Sledeće godine imaju još ambiciozniji cilj – 100.000 registracija.

No, Ioniq 5 bi mogao postati žrtva sopstvenog uspeha. Na domaćem tržištu, u Južnoj Koreji, Hyundai je već primio 35.000 rezervacija, dok je u Evropi odmah po otvaranju narudžbina stiglo 3.000 porudžbenica.

Dakle, Hyundaijevi planovi mogli bi značajno da se izmene. Južnokorejski proizvođač saopštio je da će u aprilu montirati 2.600 Ioniqa 5, umesto zadatih 10.000, što je ozbiljan nedostatak. No, veruju da će u narednim mesecima uspeti da stabilizuju proizvodnju elektromotora, a samim tim i proizvodnu liniju Ioniqa 5.

Podsetimo, Ioniq 5 je prvi EV model Hyundaija na novoj E-GMP platformi. Dostupan je sa dve verzije baterija, od 58 kWh i 72,6 kWh. Prema još nepotvrđenim podacima o dometu, varijanta sa baterijom većeg kapaciteta trebalo bi da ima autonomiju kretanja od 470 do 480 km po WLTP protokolu.

AutoRepublika 

(141)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments