1. Home
  2. Video
  3. Novi Peugeot 3008 se na testu sjevernog jelena pokazao drugačije nego 2017.
Novi Peugeot 3008 se na testu sjevernog jelena pokazao drugačije nego 2017.
24

Novi Peugeot 3008 se na testu sjevernog jelena pokazao drugačije nego 2017.

3.31K
24
Podelite sa prijateljima:

Peugeotov krosover 3008 za 2021. godinu se našao u rukama latinskog test centra km77. Oni su takođe, testirali isti model i prije zatezanja bora iz 2017 godine. Oštriji izgled je donio „tupo“ upravljanje nekim čudom, pa je u odnosu na raniji model, aktuelni 3008 postigao razočaravajući rezultat na testu sjevernog jelena.

Peugeot 3008 iz 2021. godine je test sjevernog jelena uspješno „položio“ sa najvišom brzinom od 73 km/h, dok je isti model iz 2017. godine, ovaj test kompletirao sa impresivnih 80 km/h. Kao razlog za ovakav epilog, iz test centra spominju opet pneumatike.

Na starijem modelu su bili montirani oni s oznakama Michelin Primacy 3, dimenzija 225/55R18, dok su na novom modelu takođe „Michelinke“, mada ovog puta Primacy 4, dimenzija 205/55R19.

Model iz 2017 je ispod haube imao turbodizel jedinicu sa 120 konjskih snaga, dok je noviji model koristio turbobenzinca sa 180 „konja“, i oba motora su bila slične težine. Nešto uža povrština gaženja je bila kobna za preciznost upravljanja i poprilično smo začuđeni ovom odlukom Peugeota, ali vjerujemo  da im je važnije bilo smanjenje potrošnje (čitaj – niže emisije izduvnih gasova).

Mada, iako se radi o lošijem rezultatu od ranijeg, moramo napomenuti da je ovo opet brže od Volkswagen Golfa 8, koji je ujedno značajno niži i manji (lakši) automobil, pride još i sa dosta nižim centrom gravitacije.

Što se tiče veleslaloma, Peugeot ga je prošao bez greške, sa pohvalama za oštro i precizno upravljanje.

Uostalom, pogledajte originalni video klip. Na španskom jeziku je tekst, ali ima i prevoda na „naš anglo-saksonski“.

AutoRepublika

(3305)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

24 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Za razliku od tupsona novog i njegovih 71 km/h, hihi.
Ja sam ovako izlijetao sa 40km/h u kladi, u Italiji na ulazu sa švicarske granice…pravo auto ta klada, nema šta, hehehe…mas pater.

Mikele

Majstere, reč auto je muškog a ne srednjeg roda. Znači TAJ AUTO a ne to auto.

Zoca

…..jer je auto skracenica od imenice. “ automobil“.Deminutiv bi bio automobilcic.Tu je jos ociglednije da je muskog roda.Sve skracenice ili deminutivi ostaju u rodu izvorne imenice.Pozdrav hvala na podsecanju.

Rikošet

Ovaj test ima smisla samo ako ga svi automobili „polažu“ sa istim pneumaticima, na istoj vanjskoj temperaturi asfalta i temperaturi guma. Značajnu ulogu igra i masa vozača, pa i količina goriva u rezervoaru… Masa vozila je za svaki model različita, ali to ne može niti treba da se izjednačava. Tačnije svaki automobil mora biti sposoban da sigurno nosi svoju masu ma kolika ona bila… Sve ostalo je toliko proizvoljno i neozbiljno da ne vrijedi ni komentarisati… Nije isto kroz čunjeve voziti SUV na 17-kama, a 18-kama ili na većim točkovima. Nije isto voziti SUV sa sportskim amortizerima i oprugama i… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Rikošet
BB

https://youtu.be/m9YdM7R4UbI

Ovaj ide još sporije 😂🤣😂🤣😂

Rikošet

Citro je čudo.

Nažalost ubi im Peugeot i posljednju dozu originalnosti sa guranjem u jeftilene na uštrb DS-a, kojeg ne mogu da svarim zbog snažnog „kineskog predznaka“…

Nisam imao priliku da isprobam nijedan Citroenov automobil sa ovim novim „hidrauličnim odbijačima“, ali naslušah se hvalospjeva od onih koji su se vozili na njima.

Ipak, zanima me koliko je pouzdano, čitaj dugotrajno to rješenje i koliko koštaju ti „odbijači“ u zamjeni, da bih kompletirao sliku o njima…

Laki

Sa ovim novim amortizerima udobni jesu ali ne kao onaj stari sistem a podešavanja nivoa nema!Cijena će biti vjerovatno ista kao klasični ili malo skuplja?Za samu vožnju meni bolje leži novi Berlingo nego C5 Aircross a trebalo bi biti obrnuto.

BB

Ako može da opišeš taj novi Berlingo što se tiče udobnosti, ja vozim 2017, i volio bih da je mekši a čuo sam da je novi uznapredovao po tom pitanju. C5 Aircross sam vozio, jeste udoban ali mi se više sviđa princip mnogo prostora za malo para…😂

Laki

Eee to „junače“ više prostora za manje para bravo!Berlingo je bio dizel sa 130 ks i manuelni mjenjač paket „Feel“sasvim dovoljan a motor prijatan za uši kao i način prenosa snage na put pa mislim da je ovo najbolja konfiguracija kod ovog vozila.Meni je pozicija za volanom „ponašanje“ na drumu tiha kabina i onaj osjećaj koji zove na opuštenu vožnju intenzivniji nego kod C5 Aircrossa i ako je osjetno jeftiniji.

Rikošet

Ovdje primarno mislim na udobnost vožnje. Znaš ono ništa me na autu ne interesuje već samo da bude udoban… Tu mi „izvori“ rekoše da je C5 Aircross zaista udoban… Lijepo bi bilo znati i cijene tih odbijača u originalnom i zamjenskom izdanju čisto onako da vidimo jel ekonomičnije od stare hidraulike ili je na kraju jeftinije i jednostavnije za proizvođača, a skuplje za vlasnika Citroena…

Laki

Udoban jeste ali uske gume sa 19 cola bi trebao „zaobići“ em skuplje a gube na udobnosti i „gripu“kod mokrog puta!

don

koliko se sjecam dizelska alfa je bila bolja od QV, tako da ti teorija pada u vodu.

Rikošet

Pa teorija i jeste tu da se pobija 🙂 Međutim, ja opet ostajem pri svom. Jesi siguran da je temperatura pneumatika i podloge bila ista kod testa oba modela? Pa brate oni u F1 kmeče čim temperatura pneumatika padne ispod idealnog nivoa, jer ne „drže“ kako treba… Nije dinamika ista niti su pneumatici isti u cestovnom saobraćaju i F1, ali je suština je tu. Kvalitet prijanjanja itekako zavisi od temperature podloge i kvaliteta pneumatika, nivoa prljavštine na njima i podlozi i slično… Iskreno nisam ispratio ta dva testa, jer na sve ovo gledam s velikom rezervom, ali čisto sumnjam da… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Rikošet
moron

Mislio sam da je greška u tekstu, oko dostupnih dimenzija guma. Još nisam video da za neka kola rastom colaže ide uža guma i to ovako drastično uža ( da je uz 18″ široka 225 mm, a uz 19″ da je 205 mm). Ali, pogledah cenovnik, i zaista piše tako, da je i ta od 19″ odgovarajuća i da je „nosi“ samo najviši paket opreme ( GT Pack ). Na netu piše (ne u cenovniku ) da 3008 u 19″ nosi i gumu širine 235 mm, što mi ima više logike ( u 17″ je 215 mm, u 18″ je… Pročitaj više »

Branko

Morone, a što te čudi? Veća felga izgleda atraktivnije, a širina guma se ionako ne vidi dok ne smotaš volan, za razliku od visine. Što niža guma, to bolje! I manji CO2. Jeste da se lakše “potokari” na rizolu, da “ubiješ” primarnu suspenziju, itd. Los testovi, osjećaj na volanu i slično? Pa na to se prosječan kupac ne obazire; bitan je infotainment, tj. da ima što veći “televizor” u boji i da se svidi ženi. I to je to. Kakvo ležanje i slične gluposti… 🙂

Laki

Realno!

moron

Razumem šta govoriš, ali, svejedno, ja ne mogu da se setim vozila koma sa rastom colaže stavljaju uže gume 😊

Branko

BMW i3 je bio začetnik u modernije doba; do 1930-tih godina su to imali gotovo sva vozila (felge sa žbicama). S početkom primjene “krutih” felgi, gume s visokim bočnim stijenkama preuzimaju ulogu primarnog ovjesa. 🙂

Laki

Reno je prvi to uradio sa jednim modelom uska guma a mnogo cola!

moron

Da, ali, kod Scenica/Grand Scenica je u svim paketima opreme dostupna ista dimenzija, pa i ista širina gume ( 20″, a širina 195 mm)

Laki

Zbog guma sigurno ovu dimenziju sam probao na C5 Aircross i nije dobra za ovu klasu!

Zoca

U“ Bulevaru “ danas probali Oko sokolovo i vojni Puch test „severnog jelena“😂.Pali.

Robi

Pa dobro,jelen tamo,jelen ovamo….ovaj auto je sifonjer,a sifonjer i fizika ne idu zajedno. Nema sa ovim divljanja…

exRacer

Dokaz da je ovaj test skoro pa besmislen.