1. Home
  2. Vesti
  3. Nissan se bori da podigne efikasnost benzinaca na 50%
Nissan se bori da podigne efikasnost benzinaca na 50%
2

Nissan se bori da podigne efikasnost benzinaca na 50%

838
2
Podelite sa prijateljima:

Decenije su bile potrebne kako bi se efikasnost termalnih motora podigla na prosečnih 30%, pa je zatim, na nekim pogonskim jedinicama uspela da bude dovedena na nivo od 40%. Nissan sada želi da podigne lestvicu za još stepenik naviše, pa s novom generacijom motora nazvanim E-Power cilja i na svih 50%.

Mnogi od nas verovatno već i znaju da je većina goriva koje imamo uskladišteno u rezervoaru biti utrošeno potpuno bezveze. Naime, samo dvadesetak litara od punog rezervoara koji u proseku u D segmentu ima zapreminu od šezdeset litara, bude sagorelo omogućavajući kretnju vozila,  i to u najboljem slučaju, što podrazumeva i besprekorno održavan motor. Ostatak goriva se odnosi na toplotne gubitke. Ipak, termalni motori su napredovali tokom decenija, pa pojedini sklopovi nude i efikasnost od 40%.

Međutim, granica od 50% se donedavno smatrala neprobojnom, ali je u nedavnoj prošlosti realizovano par projekata za koje deluju da su otvorili nove horizonte za termalne motore. Jedan od njih je Nissanov projekat nazvan E-Power. Japanska marka je zaista objavila da je ostvarila proboj s motorom koji je integrisan u vozilu s hibridnom tehnologijom.

Dok postoje ideje na čijoj realizaciji se radi (na primer projekat Eagle) i koje podrazumevaju unapređenje klasičnog SUS motora u konvencionalnom automobilu do nivoa efikasnosti od blizu 50%, dotle Nissanov E-Power namerava da dostigne takvu efikasnost, ali igrajući ulogu generatora koji bi radio za dobrobit baterijskog pakovanja i električnog motora, što je u inženjering smislu značajno lakši zadatak u odnosu na onaj koji su ispred sebe postavili inženjeri iz pomenutog projekta Eagle.

Nissan je, uostalom i saglasno očekivanjima, odigrao na uobičajeni parametar kada su ovakve težnje u pitanju, i podigao je kompresioni odnos, i to veoma visoko, što bi trebalo da, uz siromašnu smesu goriva i vazduha, da dovede do maksimizacije iskorišćenja energije, odnosno do obezbeđenja da se s istom količinom goriva prevali duža razdaljina.

Efikasnost od 50% je već dostignuta u svetu Formule 1, i to na jednosedima, a u toku su neki projekti kojima se želi preneti ova tehnologija i na vozila namenjena „civilnoj“ upotrebi. Ipak, niko nema čarobnu palicu, pa će poseban izazov inženjerima predstavljati obezbeđenje dugoročne pouzdanosti. Naime, visok kompresioni odnos zahteva izvanrednu preciznost u obradi metala, pažljiv izbor maziva i vrhunske zaptivke. Povrh svega, posebno težak zadatak će se odnositi i na prečišćavanje izduvnih gasova.

AutoRepublika

(838)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Branko

Kod Otto ciklusa to je teorijska granica; ne djeluje mi moguće. Osim ako je u pitanju neka PR magija, onda može sve!

s mile

cenim da sam naziv, e power, govori da će baterije / struja, umešati prste