1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Ko bi rekao da je ova Toyota prešla 270 hiljada kilometara?
Ko bi rekao da je ova Toyota prešla 270 hiljada kilometara?

Ko bi rekao da je ova Toyota prešla 270 hiljada kilometara?

305
2
Podelite sa prijateljima:

Toyotin terenac Land Cruiser uglavnom ima reputaciju jednog od najpouzdanijeg vozila ikada proizvedenog. Do današnjeg dana je postojao veliki broj generacija, jednako velikih razlika u dimenzijama, a jedan od onih koji je najzaslužniji za imidž pouzdanosti je onaj iz pokolenja poznatog kao FJ60.

Proizvodio se od 1980. do 1990. godine i nije retkost da ih i dan-danas vidimo na putevima bez ikakvih mehaničkih problema. Limarija je neka druga priča, pa tako Land Cruiseri ove generacije uglavnom opstaju u Južnoj Americi, Bliskom Istoku, Australiji i Africi gde su klime izuzetno suve.

Na sajtu „Bring a Trailer“ se nedavno pojavio primerak iz 1984. godine koji se nalazi u američkoj saveznoj državi Oregon i verovali ili ne, do sada je prevalio 168.000 milja (268.800 kilometara). Najveći ljubitelji ovog japanskog brenda će vam reći onaj mit kako se na Toyotama tada tek razradi motor, ali pronaći ovako dobro očuvanu limariju posle 37 godina i toliko pređenih milja/kilometara je retkost.

Vlasnik kaže da se ispod haube krije 4,2-litarski benzinac u konfiguraciji sa šest linijskih cilindara koji razvija 135 „konja“, a snaga se prenosi na sva četiri točka preko četverostepenog manuelnog menjača. Napominje da je nedavno investirao preko 10 hiljada američkih dolara da profesionalno zameni karburator i kvačilo, i da modifikuje ogibljenje čime bi vozilo bilo više odignuto od zemlje.

Na pitanja nekih posetioca da li je limarija „krpljena“ ili farbana, kaže da to nije slučaj već je u istom stanju kao kada je ovaj Land Cruiser sišao s proizvodne trake. Jedina modifikacija se tiče LED osvetlenja, dok je enterijer dobio moderniji CD plejer i klima uređaj. Osim toga, Toyota je potpuno fabrička i nema sumnje da kupci žele da vide baš takav primerak u prodaji.

Tri dana pre kraja aukcije najviša ponuda iznosi 16.250 američkih dolara, ali nema sumnje da će konačna brojka biti značajno veća. Ako ništa drugo, zime u većinskom delu Severne Amerike rezultiraju s dosta soli na putevima, dok u onim južnijim pustinjskim delovima ovakvi modeli se masovno koriste za terensku vožnju i na kraju završavaju pod presom.

Ovaj Land Cruiser FJ60 nam još jednom pokazuje kapacitet Toyote, odnosno da kada se održava kako treba ovako izgleda, kao i da japanski gigant s razlogom ima reputaciju najpouzdanijeg brenda.

AutoRepublika

(305)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Što bi rekli vozači Lendkruzera „Tek se razradila“.

Херцеговац

Što bi rekli…… toliko je prohodan da može uz masnu banderu 🙂