1. Home
  2. Vesti
  3. Šef BMW-a: Tesla ne može održati ovakav rast
Šef BMW-a: Tesla ne može održati ovakav rast
8

Šef BMW-a: Tesla ne može održati ovakav rast

2.00K
8
Podelite sa prijateljima:

Izvršni direktor BMW-a, Oliver Cipse, veruje da će uskoro doći kraj višegodišnjoj Teslinoj dominaciji u EV segmentu. 

Američki proizvođač električnih automobila je u prethodnoj godini prodao gotovo pola miliona automobila, što je za 36% bolji rezultat nego 2019. godine. Ovakvi podaci su još impresivniji kada se sagleda globalna situacija na tržištu novih vozila u doba pandemije korona virusa.

„Tesla neće moći tako lako da nastavi da srlja napred“, kazao je nedavno Oliver Cipse. On je dodao i da tradicionalni automobilski brendovi pripremaju svoje EV modele, te da je konkurencija i napredak ostalih ono što će usporiti Teslin napredak.

Nije čest slučaj da neki od visokorangiranih rukovodilaca u automobilskoj industriji ovako otvoreno govori o uspehu ili planovima konkurencije. Evidentno je da Cipse ima poverenje u veliki broj EV modela koje priprema BMW, te da je uveren da Tesli neće biti lako da se izbori sa većom i ozbiljnijom konkurencijom.

Uostalom, VW grupa bi već ove godine mogla da nadmaši Teslu po broju prodatih električnih automobila. U toku 2021. godine počeće prodaja nekoliko EV noviteta iz Volskwagen grupacije kao što su: Q4 e-tron, Škoda Enyaq iV, Cupra El-Born, te Volkswagen ID.4…

S druge strane, Tesla ove godine planira da isporuči oko 750.000 vozila, što je velika brojka kada se govori o segmentu električnih četvorotočkaša. Videćemo kako će na to odgovoriti nemački proizvođači, jer i BMW i Mercedes ove godine planiraju da predstave niz novih EV modela.

Prethodne godine, najpopularniji električni automobil u Evropi bio je Renault Zoe sa gotovo 100.000 isporučenih jedinica, dok je na drugoj poziciji bio Tesla Model 3 uz više od 85.000 registracija. Na trećem mestu našao se VW ID.3 koji je stigao do više od 54.000 vlasnika na Starom kontinentu, ali je bio u prodaji svega četiri meseca.

Ova godina će očito biti godina zaoštravanja borbe u Evropi kada je reč o EV segmentu. Tu je i Renault grupa koju strani novinari često previde u ovakvim analizama. Ne treba smetnuti sa uma da Zoe godinama dominira na prodajnim top listama, a sada je tu i električno izdanje Twinga. Osim toga, stiže i vrlo jeftina Dacia Spring koja ima potencijal da bude apsolutni hit na našem kontinentu.

Daleko od toga da je Tesla bez svojih aduta. Osim što su očito ispred rivala po pitanju tehnologije, u toku ove godine trebalo bi da počne sa radom fabrika ove kompanije kraj Berlina odakle će stizati primerci Modela Y i Modela 3 za evropske kupce.

AutoRepublika 

(2004)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BojanNeki

Prema podacima objavljenim u Kini cena popravki Tesla vozilia, a i osiguranje, je 50% jefitnije u odnosu na Mercedes, BMW, Audi, Kadilak.
Rečeno je da je razlika u ceni jer se Teslin model prodaje razlikuje te ovi ne zarađuju (toliko) od prodaje delova kao što to rade drugi tradicionali proizvođači.

comment image

BojanNeki

Nadam se da će slično biti i na našem kontinentu kada počne proizvodnja te da će kupci „kazniti“ tradicionalne proizvođače.

Izvor, ako nekog zanima…
https://www.tesmanian.com/blogs/tesmanian-blog/teslas-repair-and-insurance-costs-in-china-are-50-cheaper-than-other-luxury-brands-such-as-mercedes-bmw-audi

BojanNeki

Osiguranje, 1000 RMB (Chinese Yuan) = ~128€
comment image

Branko

Uff Bojane, slučajno znam koliko košta prednji blatobran za Teslu S u Hr; vjeruj mi daleko više od Mercedesa! Inače su dijelovi za Teslu jako skupi i to im je možda najveća mana. Uz nedostatak servisa kod nas…

BojanNeki

Možda si u pravu, ali videćemo kako stoje stvari kada počne proizvodnja u Berlinu.
Cene na Balkanu mi inače i nisu nešto merodavne jer ovde ne postoji ni tržište pa time ni zakon tržišta.

Branko

Cijena je iz Austrije, u Hr nema servisa. Najbliži je u Grazu

moron

Pa, pošto je taj „zlatni blatobran“, da znamo i mi ostali ?
p.s. treba li da sednem pre čitanja tvog odgovora?
😊

BojanNeki

Još jedna zanimljivost je da je nedavno Bil Gejts (po)hvalio Ilona Maska zbog promena koje donosi a vezane su za klimatske promene i sl., ali sve to ne bi bilo toliko smešno da Ilon nije saznao da se Gejts kladio protiv Tesle kao tkzv „short seller“ te izgubio (verovatno) veliki novac. Ima tu priče i o nipodaštavanju električnih teškaša tj kamiona i sl., i nedavna izjava Gejts-a da je rodbini kupovao Tesle.
A znamo, mislim da je i AR pisala o tome, da je Gejts kupio Porše Tajkan.