1. Home
  2. Vesti
  3. Ford do 2030. godine u Evropi prelazi na električne automobile
Ford do 2030. godine u Evropi prelazi na električne automobile
1

Ford do 2030. godine u Evropi prelazi na električne automobile

259
1
Podelite sa prijateljima:

Američki automobilski div saopštio je ambiciozan plan za opraštanje od SUS motora kada je reč o poslovanju na Starom kontinentu.

Ford je obećao da će svi modeli do 2026. godine imati neko baterijsko izdanje (plug-in hibrid ili EV), a da će od 2030. godine u Evropi nuditi isključivo električna vozila. Plavi oval veruje i da je elektrifikacija jedan od ključnih elemenata za budućnost komercijalnih vozila pa tako navode da će 2/3 prodatih takvih četvorotočkaša u Evropi biti upravo baterijska izdanja.

Kako bi se optimistična strategija u vezi sa elektrifikacijom sprovela sa ove strane Atlantika, Ford najavljuje ogromna ulaganja. Čak milijardu dolara biće investirano u fabriku i evropsko sedište kompanije u Kelnu. Upravo u ovom pogonu će se proizvoditi prvi EV Forda namenjen probirljivim kupcima na našem kontinentu.

Ovaj novitet koristiće MEB platformu koju je razvila Volkswagen grupacija, i trebalo bi da se nađe na tržištu već 2023. godine. Na osnovu ugovora o partnerstvu sa nemačkom kompanijom, Ford ima opciju da proizvodi i još jedan model baziran na ovoj arhitekturi, i kako stvari trenutno stoje, Amerikanci će posegnuti i za tim adutom.

Predsednik Forda za Evropu, Stjuart Rauli, kazao je da nova strategija potvrđuje posvećenost ovdašnjem tržištu. „Električna vozila su u središtu našeg plana za rast u Evropi“, izjavio je Rauli.

On je dodao i da će fabrika u Kelnu nastaviti da proizvodi i Fiestu, ali i EcoBoost motore, odnosno SUS agregate. Pored toga, potvrdio je i da će pogon u Londonu i dalje vršiti montažu dizel pogonskih jedinica, od kojih Ford i dalje nije digao ruke. Rauli je kazao i da će svi modeli Forda od 2023. godine biti opremljeni novim informativno-zabavnim sistemom koji je razvio Google.

AutoRepublika 

(259)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ako će nov SUS moći da se kupi sve do 2030. godine, to mi je u redu ( iz ove perspektive ) … Mada, bojim se da će do tada tada „ekološka nivelacija cena“ ( tj. gladno dupe proizvodjača) dovesti do toga da će SUS vozila biti značajno skuplji od EV-a.