1. Home
  2. Prezentacije
  3. Nissan Frontier je nov po prvi put posle 17 godina
Nissan Frontier je nov po prvi put posle 17 godina
0

Nissan Frontier je nov po prvi put posle 17 godina

262
0
Podelite sa prijateljima:

Automobilska industrija u Sjedinjenim Američkim Državama je takva da kupci očekuju detaljno osveženje četvorotočkaša svake tri godine, uz potpuno novu generaciju na svakih šest godina. Navedena brojka je zapravo još i odlična za današnja vremena, pošto se recimo tokom pedesetih godina prošlog veka očekivao novi stil bukvalno svake godine, pa „Jenkiji“ definitivno napreduju po ovom pitanju.

Naravno, svako nepisano pravilo ima svoj izuzetak, pa od modela kao što su Jeep Wrangler i Porsche 911 niko ne očekuje da se detaljno izmene, dok komercijalni kombiji nekada imaju karijeru dugačku i po nekoliko decenija.


To nas dovodi do Nissanovog pikap kamioneta Frontier. Iako pripada jednoj od najvećih kategorija „preko bare“, trenutna generacija Frontiera je u prodaji još od 2004. godine. Lako bi bilo zaključiti da japanski model nije uspešan. i u neku ruku zapravo i nije pošto su prodajni rezultati daleko od onih sa kojim se mogu pohvaliti Toyota Tacoma, Ford Ranger i Chevrolet Colorado. Ali sa godišnjom isporukom od oko 75 hiljada jedinica, Frontier je svakako profitabilan model za Nissan pošto je njegov razvoj odavno otplaćen.

Ispred nas je sada potpuno novi Frontier za kog kompanija kaže da je trebalo da debituje još pre tri godine, ali je premijera pomerana nekoliko puta, kako zbog loše finansijske situacije unutar firme, tako i zbog epidemije virusa korone.


Međutim, Japanci ne kriju da ovaj kamionet nije nov u meri u kojoj to deluje na prvi pogled. Štaviše, platforma je i dalje stara 17 godina, mada je sve ostalo osveženo ili novo. Nissan kaže da će Frontier biti dostupan sa po dve dimenzije kabine i tovarnog prostora, zatim tri paketa opreme i jednim motorom.

Iako su platforma i međuosovinsko rastojanje ostali identični, ovaj pikap je sada dugačak 5.692 milimetara, što je za 355,6 mm više u poređenju s prethodnikom. Spomenute brojke se odnose na model sa najvećom kabinom i karoserijom.

Nissan napominje da će kupac moći da bira između dve kabine, a ona kraća nosi ime King Cab i dolazi sa zadnjim poluvratima u kontraš stilu. Ovo je ujedno jedina opcija za dužu prikolicu, dok ako želite puna zadnja vrata Frontier onda stiže sa kraćom prikolicom.

 

Mnogi će reći da enterijer jako liči na onaj koji smo videli kod Toyotinog modela Tacoma i sigurno neće pogrešiti. Stil je jednostavan, a sve komande lagane i na dohvat su ruke. Jedna od većih izmena je 8,0-inčni monitor koji je direktno preuzet iz većeg modela Titan, a za dodatan novac, vlasnik može da dobije i 9,0-inčni, koji je najveći u industriji. Oprema je uglavnom onakva kakva se očekuje da bude od nekog vozila u 2021. godini, pa pikap stiže sa najmodernijom tehnologijom.


Kada je reč o dizajnu, i dalje možemo da prepoznamo mnoge linije sa prethodnika, ali nas Nissan ubeđuje da je za inspiraciju služio čuveni Hardbody pikap iz generacije koja je s traka silazila u intervalu između 1986. i 1997. godine.

Nismo baš sigurni da vidimo neku sličnost, ali to ne znači da Frontier nije dizajnerski privlačan. Iako možda ne deluje agresivno i robusno kao spomenuta Tacoma, moderan dizajn mu se nikako ne može osporiti. Na priloženim fotografijama je prikazan najekstremniji model pod oznakom Pro-4X, a ostali paketi pod značkama S i SV će doneti i hromiranu masku hladnjaka i jeftinije branike.


Kada spominjemo Pro-4X, hajde da kažemo da sa njim Nissan ulazi u sve popularniju kategoriju kamioneta za ekstremne terene. Klasu je popularizovao Ford F-150 Raptor pre više od jedne decenije, a danas svaki rival ima svoj model u ovoj niši.

Prema očekivanju, Pro-4X će odlikovati robusniji dizajn, viši klirens, modifikovano ogibljenje i menjač sa kraćim brzinama da bi se lagodnije savladavali teških tereni. Po pitanju motora izbor je ponovo pao na atmosferski 3,8-litarski benzinac sa 310 konjskih snaga i maksimalnih 380 Nm obrtnog momenta.

Dok je većina konkurenata odavno prešla na manje turbobenzince, Japanci smatraju da je vlasnicima kamioneta bitnija pouzdanost nego da uštede koji litar benzina na benzinskoj pumpi. Jedini menjač u izboru je devetostepeni automatski koji šalje snagu na zadnje, ili pak na sva četiri točka.

Proizvodnja i prodaja novog Frontiera će startovati u oktobru, a nudiće se po početnoj ceni od 29.065 američkih dolara. Brojka je svakako veća nego što se traži za spomenute rivale s oznakama: Tacoma, Ranger i Colorado, ali Nissan tvrdi da Frontier definitivno pruža više.

Japanski predstavnik svakako nema pravo na grešku pošto je prodaja tradicionalnih limuzina značajno opala, pa samim tim je na Frontieru poveliki pritisak.

AutoRepublika

(262)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments