1. Home
  2. Video
  3. U Bocvani pronađena Lancia Beta iz serijala Top Gear (VIDEO)
U Bocvani pronađena Lancia Beta iz serijala Top Gear (VIDEO)
1

U Bocvani pronađena Lancia Beta iz serijala Top Gear (VIDEO)

3.27K
1
Podelite sa prijateljima:

Svi se sigurno sećamo legendarne epizode u serijalu Top Gear, kada tokom 2007. godine Džeremi Klarkson, Ričard Hemond i Džejms Mej posećuju Bocvanu. Plan britanskih novinara je bio da kupe automobile čija cena neće preći 1.500 britanskih funti (oko 1.690 evra), koji ne nude pogon na sva četiri točka, a zatim da s njima pređu pustinjski deo afričke države dužine od preko 1.600 kilometara.

Hemond je izabrao Opel Kadett iz 1963. godine i nazvao ga Oliver, a kasnije će ga uvesti u Veliku Britaniju i restaurirati. Mej se odlučio Mercedes 230E iz 1985. godine, dok je izbor Klarksona bila Lancia Beta Coupe iz 1981. godine zahvaljujući legendarnim rezultatima na reliju koje je beležio italijanski sportista.

Klarkson i Mej su brzo shvatili da su njihovi automobili previše teški za peščane dine pa su krenuli da skidaju sve ono šta je vozilo davalo nepotrebnu težinu. U slučaju Lancije, to se donosi na vrata, celokupni enterijer i na kraju većinski deo krova.

Kada je afrička avantura završila, Top Gear je vratio neke delove, a zatim prodao Mercedesa i Lanciju, dok je Opel kao što smo spomenuli završio u Hemondovoj privatnoj kolekciji i kasnije će se pojaviti u još jednoj od epizoda.

Iz nama nepoznatih razloga, jedan od ljubitelja emisije, Rajan Bal se preselio u Bocvanu i uspeo da pronađe italijanskog velikana koji je bio u jednoj od glavnih uloga u konkretnoj epizodi serijala. Nasuprot verovanju, nije se preselio u Afriku konkretno zbog Top Geara već zbog poslovnih obaveza, pa u zvaničnoj priči kaže da je imao dosta slobodnog vremena i da je odlučio da ga iskoristi kako bi pronašao automobil za koga se verovalo da je završio pod presom.

On spominje da je putovao kroz državu i posećivao lokalne otpade pre nego što je locirao Lanciju u bukvalno rečeno jadnom stanju. Kao što se može zaključiti prema priloženim fotografijama, automobil više nije u voznom stanju, pa tako fale felne i pneumatici, kao i većina enterijera. Boja je takođe izbledela, mada je bila daleko od idealnog stanja i pre trinaest godina kada je Britanac vozio ovaj automobil.

A kako možemo da budemo sigurni da je reč o istom vozilu? Dovoljno je pogledati detalje poput rđe na haubi, nedostatka krova i na kraju registarskih tablica. Nakon što se ova priča pročula internetom, javio se i sam Klarkson koji je na svom nalogu društvene mreže Twitter napisao da mu je „jako drago što ponovo vidi Betu“ i zahvaljuje se Balu što je pronašao.

 

Lancia je nažalost završila na poslednjem mestu ovog testa, ali ni Opel i Mercedes nisu prošli mnogo bolje. Pomalo komično je bilo videti originalnu Volkswagen „Bubu“ jednog od lokalnih vozača kako prva prolazi kroz cilj.

Pogledajte video klip.

AutoRepublika

(3268)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

uh, nedostaju mi, bili su pravi auto show, jedva sam čekao da izađe nova emisija, zabava exxtra…