1. Home
  2. Vesti
  3. Kompanija Tesla prodala oko pola miliona vozila u 2020. godini
Kompanija Tesla prodala oko pola miliona vozila u 2020. godini
1

Kompanija Tesla prodala oko pola miliona vozila u 2020. godini

310
1
Podelite sa prijateljima:

Svaki ljubitelj automobila verovatno provede prve dane svake Nove godine čekajući da proizvođači objave prodajne rezultate kako bismo mogli da vidimo koliko novih vlasnika je njihov ljubimac pronašao. Ok, možda ne rade to svi već sam ja specifičan slučaj, ali moram da priznam da volim upoređivati statistiku da bi se videlo da li su četvorotočkaši opravdali očekivanja.

Zvanične brojke ćemo sigurno znati početkom naredne sedmice, ali je jedan čovek požurio da podeli dobre vesti sa javnošću. Njegovo ime je naravno Ilon Mask, a južnoafričko-kanadski-američki industrijalac je početkom godine obećao da će Tesla u 2020. godini pronaći pola miliona novih kupaca.

Uostalom, kao što je to bio slučaj i s brojnim drugim stvarima protekle godine, mnoge planove je poremetila epidemija virusa korone, ali sumnjamo da Mask ima razloga za nezadovoljstvo. Naime, američka firma je proizvela 509.737 vozila, a isporučila 499.550 primeraka, što znači da je plan ispunjen sa 99,91%. Radi poređenja, tokom protekle godine Tesla je isporučila 367.500 vozila, a godinu dana ranije 245.240 četvorotočkaša. Popularnost je bila u jeku tokom poslednjeg tromesečja. Tada je američka firma proizvela 180.570 vozila, što je rast za 36% u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Kao što se očekivalo, većinski deo prodaje su činili Model 3 i Y sa 422.511 zadovoljnih vlasnika, a pratili su ih Model S i X sa 57.039 mušterija. Brojke su još impresivnije kada se zna da su fabrike u Americi i Kini mirovale nekoliko meseci kada su političari naterli Teslu da ih privremeno zatvori zbog spomenute korone.

U zvaničnom obraćanju medijima, Mask je izjavio da je veoma ponosan i prisetio se početka Tesle. Kaže da je firma u početku imala šanse od samo 10% da preživi, ali dodaje da u ni u jednom momentu nije sumnjao da će se lična investicija od 6,5 miliona dolara isplatiti.


Šta je sledeće na redu za tako uspešnu firmu? Tokom 2021. godine Model S i Model X će dobiti svoje prve izmene od kada su debitovali, a takođe bi trebalo da bude završena fabrika u okolini Berlina.

Naravno, firma bi trebalo da bude i bar za korak bliža serijskoj proizvodnji pikap kamioneta Cybertruck i teškog tegljača Semi. Ali istovremeno i broj konkurenata je daleko veći pa nam ostaje da vidimo kako će se Tesla boriti protiv njih.

AutoRepublika

(310)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BojanNeki

Početak proizvodnje modela Y u Kini, normalizacija cena, i 1 januara priča se o već poručenih preko 100.000 komada.

Evo Tesle i u Dubajiju, po pesku se snalazi…
https://twitter.com/teslaownersSV/status/1344528564142522368

Izmenjeno 3 godine pre od strane BojanNeki