1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Lada XCoupe na prvom renderu
Lada XCoupe na prvom renderu
3

Lada XCoupe na prvom renderu

4.45K
3
Podelite sa prijateljima:

Opšte je poznat višegodišnji trend rasta popularnosti vozila s povišenom pozicijom sedenja, pri čemu očito u srcima kupaca posebno mesto zauzimaju kupe izdanja krosovera. Masovnija priča s odignutim kupeima je krenula sa BMW-om X6, a nedavno su se i velikoserijski proizvođači priključili talasu kupeizacije SUV-ova, pa je tako Renault predstavio Arkanu, koja je, sudeći po broju poseta na priče o njoj (na našem sajtu), veoma toplo primljena.

Pošto znamo da je francuska marka novajliju premijerno prikazala na Salonu automobila u Moskvi, i da je primarno tržište Arkane baš rusko, nije teško pustiti mašti na volju. Naime, članica Renault grupe je i ruska kompanija Avtovaz pod čijom kontrolom posluje i marka Lada.  E sad, rukovodstvo Avtovaza je podnelo zahtev za registraciju zaštićene intelektualne svojine, koji sadrži brojne nazive budućih modela.

Ljubiteljima Lade, kojih zaista nije malo, to je bilo sasvim dovoljno da „uzmu četkicu u ruke“ i nacrtaju prvi render noviteta iz Lade, uz očiglednu pretpostavku, usklađenu s globalnim trendovima, da će to biti kupe krosover.

Autor rendera je uveren da će Lada XCoupe, u tehničkom smislu biti analogna Renaultu Arkani, pri čemu će od Francuza biti preuzeta ne samo platforma, već i paleta pogonskih sklopova. U Rusiji se Arkana nudi s turbobenzinskim četvorocilindarskim motorom zapremine 1,3 litra i 150 konjskih snaga i 1,6-litarskim atmosferskim motorom koji isporučuje 114 „konja“, a koji nastupa i u Loganu u Dusteru. Uloga menjača bi bila poverena varijatoru.

Jedinstvenost Ladinog krosovera bi se ogledala u donekle autentičnoj pojavi, gde bi bila vidljiva primena korporativnog stila oličenog u slovu „X“, što je ključna osobina njuške vozila, dok su ostali detalji usklađeni s ostatkom aktuelne game. Tako su farovi „pozajmljeni“ s restilizovane Lade Veste FL, koja će u prodaju sledeće godine. Na bokovima karoserije nisu istaknuti X reljefi koje smo viđali na Vesti i X-Rayu, dok krov ima padajuću liniju, kao pravi kupe.

Bilo kako bilo, sve je ovo u domenu „moja mašta može svašta“, a i ako se ovakav krosover pojavi na proizvodnim trakama, moraće i sa cenom da bude sličan s Renaultom Arkanom, čije se cene kreću u rasponu od 12.700 do 18.400 evra. To je ujedno i glavni razlog zašto verujemo da kompanija kojom upravlja Luka de Meo nikako neće dozvoliti da ovakva Lada postane realnost.

AutoRepublika

(4451)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Eh, kad bi moj pokojni otac mogao da vidi ovu Ladu …

BB

I moj…

DOLF

Većinu rendera kao da deca sklapaju. Prednji kraj preuzet sa rendera XCode modela (veoma lep model, šteta što se Lada nije potrudila da ga plasira na tržište), a ostatak je neki BMW (ko zna šta) koji barem po ovom renderu predstavlja jedinstveno vozilo koje ima (drugi red) vrata za decu. Tj. bolje da ga je renderista odradio kao kupe sa 2 vrata i 2 sedišta.