1. Home
  2. Vesti
  3. Fordov šef želi da redukuje troškove popravki pod garancijom
Fordov šef želi da redukuje troškove popravki pod garancijom
0

Fordov šef želi da redukuje troškove popravki pod garancijom

205
0
Podelite sa prijateljima:

Džim Farli je postao predsednik Forda pre svega dva meseca, a već ima velike planove pred sobom u smislu kako da preokrene situaciju kod posrnulog američkog proizvođača. Farli je poznat kao veliki ljubitelj automobila, i u svojoj kolekciji poseduje nekoliko klasičnih vozila, od čega je najveći deo upravo od strane kompanije u kojoj je proveo prethodnih 17 godina.

Njegov prvi plan povratka Forda na puteve stare slave je smanjivanje troškova popravki pod garancijom. One su koštale kompaniju čak 3,87 milijardi američkih dolara u prvih devet meseci ove godine, što je za čak 70% više u poređenju sa glavnim rivalom General Motorsom. Neki od troškova zapravo i nisu krivica Forda, kao što su poznati problemi s Takatinim vazdušnim jastucima, ali se drugi najveći američki proizvođač suočavao i sa problemima sa novom generacijom terenca Explorer kao i već dugogodišnjim tužbama na račun neispravnih automatskih menjača na nekim vozilima koja više nisu u proizvodnji (barem ne u Americi), kao što su na primer Fiesta i Focus.


Pa kako Farli planira da ostvari zacrtane ciljeve? Pre svega, već se sastao sa dobavljačima od kojih zahteva da ranije isplate novac za sve defektne delove koje Ford mora da popravi ili zameni pod garancijom.

Pretpostavlja se da oko trećina svih problema pod garancijom otpada na neispavne delove koje Ford ne proizvodi već dobija od dobavljača, a kompaniji se u prošlosti nije žurilo da naplati potraživanja u kratkom roku. Farli takođe planira da podigne kontrolu kvaliteta u svojim fabrikama, po uzoru na one koje je Alan Mulali imao tokom recesije od pre desetak godina.

Tada se Ford nalazio na samrti, a uspeo je da preokrene situaciju zahvaljujući upravo poboljšanom kvalitetu. Pouzdanost je u međuvremenu značajno opala, ali je i dalje iznad proseka. Naime, u poslednjem istraživanju koje potpisuje J.D. Powers, onom koje govori o pouzdanosti vozila starih tri godine, američki gigant se našao na devetom mestu od ukupno 31 predstavnika.

I za kraj, Farli je već oformio tim koji bi razgovarao sa mušterijama, a sve se ciljem da ekipa zaključi koje su karakteristike bitne konzumentima. Primera radi, u razvoju novog pikap kamioneta F-150 kompanija je saznala da je vlasnicima bitno da samo prednja vrata imaju centralnu bravu umesto svih četvoro. To je omogućilo Fordu da eliminiše dva senzona i, ne samo uštedi na troškovima već i da spreči potencijalni problem pod garancijom.

Bilo kako bilo, rezultate poslovanja pod komandom Farlija ćemo saznati uskoro, pošto modeli za 2021. godinu uskoro stižu u izložbeno-prodajne salone.

AutoRepublika

(205)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments