1. Home
  2. Industrija
  3. Lista zemalja/regiona koji planiraju da zabrane prodaju SUS vozila
Lista zemalja/regiona koji planiraju da zabrane prodaju SUS vozila
6

Lista zemalja/regiona koji planiraju da zabrane prodaju SUS vozila

3.58K
6
Podelite sa prijateljima:

Jučerašnja potvrda Borisa Džonsona da će Velika Britanija zabraniti prodaju SUS automobila već 2030. godine, a hibrida pet godina kasnije, nije došla kao nekakav veliki šok. Ovakve slične najave već duže vreme stižu iz različitih delova sveta. 

Počelo je od velikih metropola koje su inicijalno želele da stvore „zone nulta emisije“ u urbanim sredinama, a dizelgejt i evropska regulativa su na Starom kontinentu ubrzali proces elektrifikacije. Sada je sve više država koje najavljuju eliminaciju SUS automobila sa svoje teritorije.

Evo i liste zemalja odnosno regiona koji žele da zabrane prodaju novih četvorotočkaša sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem.

1. SAD

Čudno da se u državi koja je sinonim za veliki i „žedne“ pikap kamionete priča o zabrani SUS vozila. No, nije tako u celoj zemlji, ovde se radi o željama savezne države Kalifornije, čiji je guverner u septembru najavio da će nakon 2035. godine biti nemoguće kupiti automobil koji za pogonsko gorivo koristi benzin ili dizel.

2. Kanada

Nakon što smo čuli najave Borisa Džonsona za Veliku Britaniju, vlasti Kvebeka u Kanadi potvrdile su svoju posvećenost čistijim vozilima. Tako bi i Kvebek trebalo da zabrani prodaju SUS automobila u toj oblasti već 2035. godine

3. EU

Kakva je planirana regulativa u vezi sa flotnom emisijom štetnih gasova u EU, jasno je da je pitanje trenutka kada će se u ovom ekonomsko-političkom bloku moći kupiti isključivo vozila sa nulta emisijom štetnih gasova. Ciljevi u vezi sa smanjivanjem emisije štetnih gasova za 2030. godinu još nisu usaglašeni u EU.

4. Nemačka

U Nemačkoj su gradovi počeli da proteruju dizelaše sa svojih ulica još 2018. godine, a sada se postavlja pitanje kada će odzvoniti i benzincima? S obzirom na činjenicu da nemačka automobilska industrija hita ka električnim vozilima, ali su i dalje daleko od potpunog prelaska na električnu mobilnost, ne treba očekivati nagle prelaze kao što je to slučaj kod Britanaca.

5. Norveška

Zemlja koja se značajno oslanja na izvoz nafte namerava da okonča prodaju novih automobila koji koriste motore sa unutrašnjim sagorevanjem i to već 2025. godine. Norveška je duže vreme jedan od lidera u elektrifikaciji u Evropi, i već sada EV modeli imaju učešće od oko 60% u broju prodatih novih automobila na mesečnom nivou u ovoj skandinavskoj državi.

6. Kina

Kina je centar svetske elektrifikacije, njihovi proizvođači baterija vode glavnu reč na tom polju, a brendova koji se bave razvojem i proizvodnjom EV modela imaju „mali milion“. No, činjenica je i da veliki deo Kine se oslanja na upotrebu tradicionalnih SUS automobila, stoga Kinezi ne žure sa nekakvim senzacionalističkim najavama. Ipak, nedavno se pojavila informacija da Kina veruje da će već 2025. godine automobili novih tehnologija (električni, hibridni i oni sa gorivnim ćelijama) imati učešće u prodaji od 50%.

7. Indija

I Indija je počela sa razmatranjem zabrane prodaje SUS vozila, ali ovaj put se radi o dvotočkašima. Na nedavnom sastanku vlasti i proizvođača motocikala poveo se razgovor o potencijalnom prelasku na isključivo električne motocikle. Indijske vlasti predlažu da svi dvotočkaši čiji motor ima više od 150 cmne budu dostupni na tržištu već od 2025. godine, a da na njihovo mesto stupe baterijske verzije…

AutoRepublika 

(3583)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
da11

Ja se pitam sta rade ove pumpadzije, sto ne stavljaju vodik u ponudu, ako ovako nastave nestati ce.

Srđan

Instaliraće punjače za EV vozila. Pošto se pune minimalno 30minuta, eto dodatnog prihoda u vidu kafe, soka, hrane…

da11

Instalirat ce oni malo sutra, nemaju sanse protiv ionity a koji se je vec razvio svu mrezu u EU + to ce proizvodjaci auta subvencionirati.

Бранило

Дочек нове године 2031 уз светлост свећа……. ценим да ће бити рестрикција струје 🙂

што планских , што не плански…

Врли нови свет 🙂

s mile

ČINJENICA je da će se proizvodnja el energije bitno uvećati, pitanje je na koji pogon. Nuklearno ili..
Takođe, kako će države uzeti deo kolača tj akcize….
S obzirom da ne mogu na kućnu struju dodati akcizu, verovatno će direktno na punionice, ili sama vozila, imaš EV e plati više porez….

kad propišu strujomer na e vozilima, ima da bude SHOW…

zanimljiv i buran period je pred vozačima

YugoFlorida

Ovo je skretanje od pravih problema. Kome smeta da običan čovek vozi ono želi i može. E sad, što te zabrane stavljaju pod masku ekologije i tih stvari (u koje lično ne verujem), to je čisto licemerstvo.