1. Home
  2. Video
  3. Potrkali se Scania i Actros (VIDEO)
Potrkali se Scania i Actros (VIDEO)
26

Potrkali se Scania i Actros (VIDEO)

2.34K
26
Podelite sa prijateljima:

Scania protiv Mercedes-Benza. Dva džina jedan naspram drugog. Momenat istine je sve bliži, kao što smo i mi na korak od toga da saznamo kakvo je ponašanje ova dva teškaša kada se nadmeću u disciplinama koje im nisu primarne.

Britanski CarWow je suočio kamione Scania R500 i Mercedes-Benz Actros 1848. Jani je za volanom skandinavskog primerka dok Mat upavlja nemačkim monstrumom, koji mu na raspolaganje stavlja 480 konjskih snaga iz 10,7-litarskog dizel motora. Menjač koji nemački kamion koristi je dvanaestostepeni automatski, uostalom baš kao i skandninavski primera, koji snagu dobija od dizela zapremine 13 litara (500 „konja“).

Da li će Actrosu pomoći opcioni par kamera umesto retrovizora, to ne znamo, ali je svakako jasno da vozači više neće moći da se „vade na to“ kako nisu mogli da uoče bicikliste u retrovizoru.

Posebnu aromu ovoj video priči daje činjenica da nijedan od britanskih prezentera nema dozvolu za upravljanje vozilima iz ovog segmenta na javnim drumovima, ali pošto se trka odigrava na pravoj deonici, inače kružne staze, zakon koji važi na Ostrvu, neće biti prekršen. Pride, maksimalna brzina grdosija je ograničena na 90 km/h.

Ono što je sigurno jeste da se cela ekipa provela bajno, a da je na seriji testova, inače čini se potpuno irelevantnih za donošenje odluke o eventualnoj kupovini, Scania nadmoćno nadmašila konkurentski Mercedes.

Kolika je i kakva pobeda predstavnika Volkswagen grupe, nad Daimlerovim pulenom, možete pogledati u video klipu koji smo priložili.

AutoRepublika

(2338)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

26 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Sto se tice performansi,Scanija je tu bez premca.Ni jedan kamion na planeti joj ne moze stati na crtu.
Ja je nesto ne volim,kamion je vrhunskog kvaliteta,na cesti je prava vatra,najbolje se vozi od svih kamiona,nema sta…ali ja bi prije uzeo ovu Mecku za rad.Mecka je sporija,pogotovo u brdu,da su se trkali u brdu natovareni,Mecka bi jos vise zaostala za Scanijom.Mecka je skuplja za odrzavanje od Scanije,trosi vise nafte od Scanije.

BB

Iveko je još žešća mašina. Barem je bio ’90-tih (odakle potiču moja iskustva gdje je Iveco 360 jači od Mercedes 530 ks). A ovaj Mercedes nema šta da traži pored Scania – e. Da su se trkali uzbrdo, ostavila bi ga za duplo…

Renault Terminator

Da,ti stari Fiati (namjerno Iveca tako zovem😁) su isli kao bijesni..

BB

Doduše, imao sam i bijesnog vozača, htio je sa punim kamionom da baci škripu (ja ne znam od čega su napravili kvačilo kad je moglo njega da izdrži 🤣😂). Nisam u tom poslu već 15 godina, kako sad novi“Fiati“ grabe?

Renault Terminator

Iz prve ruke ti ne mogu tacno reci…ali rodjo moj vozi Fiata (ima slika malo nize) kaze da ide dobro.Od Mecke ide sigurno bolje😁..

Stari Dejan

A zašto bi onda pre uzeo MB ako su sve prednosti na strani Skanije?

Renault Terminator

Ne volim je,ne svidja mi se,tvrda je,ne svidja mi se unutra,ne svidja mi se spolja..znam da su razlozi smjesni ali ja je ne volim,mozda sam jedini kamiondzija u Evropi koji bi prije za rad uzeo i Mecku,Mana,Dafa,Renaulta,Volva (bez premca za mene) nego Scaniju.Ne bi Fiata uzeo umjesto Scanie😁.
Ali ne sporim kvalitet tog kamiona,al ja ga ne volim i mozes ga hebati😁…

Yankee

Ajde priznaj da ti je Peterbilt 379 omiljeni hehehe

Renault Terminator

Hebo te 379🤣…Moj bivsi sef u Canadi kupio za sumu sve nove kamione,prvi put!!!Na drugom poslu rade mu jos polovnjaci.
Nov Peterbilt i nova prikolica.B-Train kako to u Canadi zovu.comment image
comment image

Yankee

Ajde priznaj da ti je zao sto nisi u Kanadi da ga vozis vec vozis onaj skuceni Mercedes hehehe

Renault Terminator

Vidi se tablica na braniku napred sa brojem 243.Taj broj je bio na mome kamionu sa kojim sam radio sumu.Tamo se vodis kao broj kada ides na utovar/istovar..Mene kada loaderi cuju na radio vezi samo cujes odgovor „evo ga two-four-fucking-three🤣..To je bio moj nick dok sam radio za Alberta Pacific Forest Industry😂..
Nije mi zao ni malo,bijezi bre kada sam se rijesio te bijede tamo…
Austrija je izmisljena zemlja za Canadu,ne samo za Canadu,za sve zemlje na Svijetu,to potpisujem.Jos da ja znam Njemacki…

Renault Terminator

Ne bi ja mijenjao sivog Merdzu za fabriku Petea😁.Mozda bi ga zamjeno za rodjinog Fiata pored mene😉.Ipak je Fiat puno mladji i ima dobru opremu.comment image

Laki

Osim emocija treba i prodati kasnije taj kamion a tvoj Benz je prvi izbor ako se ne varam?

Renault Terminator

Moj prvi izbor bi bio Volvo kada bi mogao da biram.

D_C

aero je dole nize napravio vezu izmedju Saaba i Scanie, koji naravno jedan period jesu bili jedna te ista firma. Pretpostavljam da Scania deli jos jednu slicnost sa Saabom u smislu da je vozaci ili obozavaju ili ne mogu da je smisle (cak i kad je cene) i da nema nesto izmedju. Naravno, ja onako iz perspektive laika.

Laki

Scania V8 ima fenomenalan zvuk motora najvise uz brdo!

D_C

Najbolji fazon na oko 2min30sec: Kaze rekao u Mercedesu kada je uzimao demonstartora da je Scania snaznija, oni iz Mercedesa odgovorili: ‘Nema brige. Obrisacemo pod sa Scaniom. Ovo je daleko bolji motor’. Posle smo videli rezultat. 😀

aero

Saab je to, Gripen 🙂

D_C

Zapravo obrnuto, ukoliko hocemo da budemo picajzle, SAAB je Scania (bio) 🙂 U vreme negde oko 1970 su se ujedinili SAAB (proizvodjac automobila) i Scania. Sve do tog dana, SAAB automobili su postojali samo kao jedan od pogona SAABa koji se bavio avionima i naoruzanjem. I sve do tada SAAB nije imao svoj razvoj motora vec je koristio tudje, prvo dvotaktni DKW motor (u sustini isto sto i Wartburg), pa potom V4 iz Ford Taunusa, pa na kraju Triumphov redni cetvorocilidras u SAAB 99 koji je nastao od Triumphovog V8 iz Staga. Posto SAAB u startu nije bio zadovoljan tim… Pročitaj više »

moron

Interesantne činjenice. Odakle ti to „kopaš“?
😀

Balkanboj

To se zove „hodajuća enciklopedija nepotrebnih znanja“…
Šalim se, ja njega (D_C) savršeno razumem, ta ljubav prema automobilizmu i detaljima, istoriji, se nekako sama razvije. Čitaš tehnička uputstva jer te zanima kako nešto radi. Sam popravljaš i prepravljaš ono što smatraš da fabrika nije do kraja odradila. Po nekom detalju na automobilu znaš iz koje je godine. Nije to običan hobi. Čak bih rekao i da smo generacija.

D_C

Eh, mene pitas gde kopam cinjenice o Saabu? 😊 Pazi ovako, ako pogledas sa boka njihov prvi auto, Saab 92, zakljucices da izgleda kao krilo aviona sa kupolom za putnike. Marketing? Ma kakvi… Oni su posle WWII resili da ne mogu da zive samo od avijacije i naoruzanja, razmisljali sta da prave drugo i dosli do zakljucka eto, mogli bi aute jer je to potrebno stanovnistu Skandinavije i jer im je postalo jasno da ce doci do masovne motorizacije drustva. I onda su izdvojili nekoliko inzenjera koji su se do tada bavili samo konstrukcijom aviona i zadali im zadatak da… Pročitaj više »

moron

Zaista su u početku imali malo šizofren oblik automobila….😀

D_C

Sreca sto nisu potekli iz firme koja se bavi brodogradnjom 🙂

BB

Šta bi rekao za Lamborghini kojibse bavio i bavi proizvidnjom traktora?

D_C

Lamborghini iz 1950-ih:comment image

Lamborghini iz 1960-ih:comment image

😁😁😁