1. Home
  2. Vesti
  3. Ford ipak nema u planu da Lincoln ponudi u Evropi
Ford ipak nema u planu da Lincoln ponudi u Evropi
0

Ford ipak nema u planu da Lincoln ponudi u Evropi

395
0
Podelite sa prijateljima:

Naravno, lako je videti naslov, prevrnuti očima i reći: „Pa, nije ga nikada ni prodavao tokom 103 godine duge istorije, pa zašto bi uopšte započeo sada?, ali ova opcija je zapravo bila na stolu sve do nedavno. Pre nekih pet ili šest godina, drugi najveći američki proizvođač je jako želeo da probije svoju premijum diviziju i na tržišta na kojima se nikada nije takmičio.

Većinu vremena su Lincoln mogli da kupe samo oni koji žive u SAD, Kanadi i Meksiku da bi pre pola decenije bio predstavljen i ambiciozni plan koji je predviđao da premijum brend bude više nezavisan od bratske kompanije, odnosno od Forda, kao i da pred kupcima nastupi s posebnom mehanikom i završnom izradom.

Plan je doneo neke rezultate, pa je na domaćem tržištu tokom 2016. godine prodato 112.470 jedinica, što je bila Lincolnova najveća brojka još od 2007. godine. Brend je zatim debitovao i u Kini, gde je već u trećoj godini privukao preko 54.000 kupaca, što je bila nečuvena cifra za novog proizvođača koji se takmiči u premijum kategoriji.

Pored Severne Amerike i Kine, Lincoln je trenutno dostupan i na Bliskom Istoku i Južnoj Koreji. Evropa je trebalo da bude sledeća na listi, ali kako prenosi sajt Ford Authority to se neće desiti u bliskoj budućnosti. Ovu vest je potvrdio potpredsednik Forda Kumar Galhotra, koji kaže da je epidemija novog virusa korone jako oslabila finansije američkog giganta i da trenutno ne može da priušti da eksperimentiše s modelima koji nisu profitabilni.


Lincoln je nedavno prestao sa proizvodnjom limuzina kao što su MKZ i Continental, ali i dalje nudi krosovere i terence poput Corsaira, Nautilusa, Aviatora i Navigatora. Spomenuti Galhotra je zapravo bio predsednik brenda sve do 2018. godine i njegova snaga, ali i nedostaci su mu jako poznati.

Dok mnogi znaju da je nekadašnji američki predsednik Džon Kenedi ubijen upravo u Continentalu iz 1963. godine, izvan Amerike je malo onih kojima je poznata Lincolnova sadašnja ponuda. Galhotra smatra da bi brend trebalo prvo da ojača kod kuće, pre nego što krene da osvaja ostatak sveta. Nove generacije spomenutih modela su dobile odlične ocene medija, ali će verovatno morati proći godine, pre nego što steknu odličnu reputaciju u moru poznatijih rivala.


Evropa ipak nema mnogo razloga da žali, pošto je na ovom kontinentu Ford dostupan u skupocenom paketu opreme Vignale. Štaviše, njegova ponuda, saloni i održavanje su veoma slični onom što Lincoln nudi „preko bare“, i to pod imenom Concierge.

AutoRepublika se nije često sretala sa Lincolnom, ali smo pre dve godine testirali model MKC koji je prethodnik današnjeg Corsaira. Tada smo zaključili da je po prvi put vidljiva veća razlika između Forda i Lincolna, ali i da proizvođač premijum automobila još uvek ima dosta da napreduje.

AutoRepublika

(395)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments