1. Home
  2. Vesti
  3. Ford Mondeo ostao bez benzinskih motora u Evropi
Ford Mondeo ostao bez benzinskih motora u Evropi
6

Ford Mondeo ostao bez benzinskih motora u Evropi

891
6
Podelite sa prijateljima:

Kako bi ispunili flotne emisione norme, u Fordu su prinuđeni na rezove. 

Stoga ne čudi odluka da Mondeo ostane bez klasičnih benzinskih motora u Evropi. Umesto njih, biće dostupna samo klasična hibridna verzija koja kombinuje četvorocilindarski benzinski agregat sa elektromotorom i baterijom od 1,4 kWh. Ovaj hibrid dostupan je za oba izdanja, kako limuzinu tako i za karavan. Hibridni pogonski sklop vozaču na raspolaganje dostavlja 187 ks i 173 Nm.

Američka marka navodi da je ovakav potez očekivan, te da hibridna varijanta Mondea beleži rast prodaje. Ističu da je ove godine ta verzija imala veće učešće u prodaji Mondea u Evropi za 25% naspram čitave 2019. godine. Osim toga, navode da je u nekim zemljama poput Italije i Velike Britanije hibridni Mondeo ubeležio veliki rast prodaje.

Šta više, čelnici Forda za Stari kontinent navode da je hibrid idealan za one koji voze manje od 20.000 km na godišnjem nivou, te da je u tim uslovima i bolje rešenje od klasičnog dizel motora.

Ipak, interesantno je to što Ford nije povukao iz ponude dizel pogonske jedinicu. Mondeo ostaje dostupan sa dvolitarskim EcoBlue turbo dizel agregatom. Očito da je američki proizvođač svestan da je „naftaš“ i dalje veoma poželjan motor u ovom segmentu.

Kako bi izbegao kazne u Evrope zbog prekomerne flotne emisije štetnih gasova, Ford će morati da plati nekom od proizvođača koji nemaju ovakvih problema kako bi ostvario sporazum sa njima u vezi sa flotnom emisijom štetnih gasova i na taj način se spasio drakonskih finansijskih penala koje je spremila Evropska komisija.

AutoRepublika 

(891)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Zaista malo neobičan potez … Čovek bi još i pomislio da oni nemaju u ponudi „normalnog“ (savremenog) običnog benzinca ( a novu Kugu nude i sa običnim 1,5 Ecoboost od 150 ks).
Očito 1,5 Ecoboost sa 3 cilindra „ne može“ u mondea. Nema ga ni u Smaksu …

D_C

Cuj, Mondeo se nekada u Evropi prodavao po 300,000 primeraka godisnje, medjutim trenutna generacija je svoj vrhunac dostigla 2015. sa 80,000, od kada je u slobodnom padu. Prosle godine je prodato 40,000 a po svemu sudeci ove godine daj boze da prebaci 20,000 jedinica. Sa takvom prodajom ima logike da se ukinu opcije koje postoje samo na papiru a koje i onako niko ne kupije. Pre nego sto sam shvatio da za iste novce mogu da priustim nesto stariji auto iz viseg segmenta sa 2 godine fabricke garancije a sa vecim i rafiniranijim motorom, bio sam zagrejan za kupovinu Mondea… Pročitaj više »

moron

Nisam ti ja baš najbolja potvrda toga da kupci odoše na SUV. To je bilo više slučajno. Ja jesam najpre planirao baš karavan(i jako dugo na tome istrajavao u potrazi), a mondeo karavan i njegovu klasu „nisam razmatrao“ (iako mi je bio jako poželjan), jer mi se u inicijalno zacrtani budžet nije uklapao čak ni lepo opremljen (a skromno motorizovan) focus karavan. Da sam u startu bio malo podigao granicu budžeta (a ipak još uvek ispod onoga gde sam na kraju završio), veoma lako da bi tu upao baš mondeo karavan (mada, ko zna da li bi u foto finišu… Pročitaj više »

D_C

Ma znam kako si kupovao auto, ali nisam mogao da ne iskoristim priliku 😁

don

kojom to metodom mjere i sta mjere? jer ako mjere smijesni co2, dizel ga manje izbacuje od benzinca…prema tome. Bravo za potez, samo dizel! zajebi ostale pogone, hihih.

da11

Dolazi euro7 a tada je mrtav dizel.