1. Home
  2. Industrija
  3. Kako je Renault grupa vratila TNG na velika vrata?
Kako je Renault grupa vratila TNG na velika vrata?
24

Kako je Renault grupa vratila TNG na velika vrata?

5.90K
24
Podelite sa prijateljima:

Renault i Dacia su samostalno zaslužni za veliki rast prodaje novih automobila koji koriste TNG za pogonsko gorivo. Ovaj rast primećen je u nekoliko evropskih zemalja, a posebno je naglašen na Renaultovom domaćem tržištu – Francuskoj.

TNG je relativno i dalje popularan u Srbiji i ostalim bivšim članicama Jugoslavije. Razlog je pre svega ekonomske prirode, mada je sada otvoreno pitanje koliko se uopšte isplati naknadna ugradnja TNG-a odnosno konverzija na benzinskim motorima. No, to je tema za neki drugi članak…

U međuvremenu, u Evropi se na TNG gotovo potpuno zaboravilo. Automobili koji koriste ovo pogonsko gorivo su se prodavali, to je istina, ali su brojke bile zanemarljive. No, nove norme u EU u vezi sa emisijom štetnih gasova, naterale su proizvođače da se sete ovog zaboravljenog energenta.

U promociji gasa kao goriva za automobile posebno se isticao Fiat, koji je među prvima video svoju šansu u ovom segmentu. Fiat je ponudio TNG i CNG za svoje modele, a gas je posebno postao popularan u Italiji. Kao malo iznenađenje su došle najave s početka godine, koje su se nedavno i obistinile, a tiču se odluke italijanske marke da napusti ponudu vozila na gas.

No, čini se da je u ovoj klasi Renault grupa možda najdalje dogurala. Osim što niz Renaultovih modela dolazi dostupan sa TNG varijantom, slično je i kod Dacije. Šta više, nova generacija Sandera/Logana u potpunosti se odrekla dizel motora, a njihovo mesto zauzeli su agregati koji se oslanjaju na benzin i TNG. što govori da će se rumunska marka u budućnosti značajno osloniti upravo na gas.

Ovakva diverzifikacija ponude pozitivno se odrazila na prodaju u Francuskoj. Iako se govori o frapantnom porastu prodaje električnih i hibridnih vozila, o gasu se retko priča. Ipak, u zemlji Gala je prodaja ovakvih novih automobila tokom 2020. godine (zaključno sa septembrom) skočila za neverovatnih 445%!

Možda bi to bilo lakše objasniti jednostavnim prikazom. U septembru 2019. godine u Francuskoj je prodato svega 50 vozila koja su koristila TNG. U prethodnom mesecu ove godine isporučena su 3.273 takva automobila.

Dakle, rast prodaje je frapantan! Od juna do septembra „gasne“ verzije modela Sandero i Duster imale su udeo u prodaji od 20% u ukupnom broju isporučenih primeraka ovih četvorotočkaša u Francuskoj.

Dobar početak karijere je evidentan i za Clio i Captur koji se takođe mogu pohvaliti sa TNG izdanjima. Francuski novinari ističu da je gas postao primamljiva alternativa pre svega zbog toga što ovakva nova vozila nemaju značajno višu cenu od standardnih benzinskih modela, a tu je i cena ovog goriva.

Ona je u Francuskoj od početka godine u proseku iznosila 84 evrocenta po litru, što je daleko manje naspram cene litra benzina u ovoj zemlji.  Sve to ukazuje da će prodaja TNG modela nastaviti da raste na tom tržištu, na veliku radost Renault grupe. Slično bi moglo da se dogodi i u ostatku Evrope, jer flotne emisione norme forsiraju upotrebu goriva koja emituju manje štetnih gasova.

Naš Perica Rajković do sada se više puta uverio u prednosti TNG-a i uvideo da motori koji koriste ovo gorivo imaju šta da kažu. Između ostalih testirao je TNG verzije Fiat Tipa, Dacije Duster, Renaultovog Clija

Jedno je jasno, tečni naftni gas se vratio, i to na velika vrata!

Đorđe Platiša

(5902)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

24 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
YugoFlorida

Za naše uslove TNG i CNG idealno ekološko rešenje. Efikasno i ne toliko skupo.

Don

Baš.kod mene je 54centa plin, dizel 97 a benzin 119, struja 84 centa…

Rade

Bolje da su etanol vratili na velika vrata nego ovu pokretnu bombu.

Don

Pa ne vozi električno auto neg na plin.

s mile

Srpska politika cena, je u poslednjih desetak godina, marginalizovala ekološko /ekomomski TNG, a favorizovala Dizel. Što je sramota. Barem sa strane ekologije. Masa prastarih dizelaša je uzezeno. Svakodnevno vozim, i često na uzbrdicama me zaguši neki dizelaš na kraju životnog veka, purnja ko lokomotiva. Zbog atesta, i naročito akciza na TNG kod nas se sve manje koristi. U makedoniji i bugarskoj, TNG je u nivou ispod 0,5eur, tj oko 60din. A kod nas trenutno oko 72din.

Godinama vozim na TNG, bez bitnih poblema, samo dobar majstor, i redovno održavanje. A sam menjam fltere, oba koštaju 550din.

Rade

Baš je Srbija favorizovala dizel. Skuplji od benzina.

Kittitelj

Da, bas je Srbija favorizovala dizele, jedna od retkih zemalja gde je dizel skuplji od benzinca…

D_C

TNG i CNG nisu bez svojih problema kao dugorocno resenje, ali za sledecih 20-30, kao neko prelazno resenje, su bez premca. Nikad necu razumeti zasto nisu vise favorizovani od strane industrije.

Don

Politički interes…plin se ionako spaljuje. Ponovicu, kada je u hr počela plinomanija, svako živ ugrađivao, odmah uveli ateste i razne papire, a do tada ultrajeftino gorivo zbog skoka potražnje, pomame države skočilo za 600%, uglavnom država stavila na sve svoju šapu. A nisu se tada brinuli za naše zdravlje? Naravno da nisu, boli ih k.
Plin je postao teško isplatljiv ali eto ak kupiš dildu 6000€ isplatis za 60000km ma čudo jedno taj dildo…koliko laži ovdje , da te zaboli glava…

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
moron

Neka TNG-a. Proizvodjačima je potrebna diversifikacija, a i za same kupce je mogućnost izbora velika blagodet. Bar dok može da se bira.
Pa, ko prepoznaje TNG kao dobro rešenje svojih potreba, što da ne. Problem je samo što je i država u rastu prodaje TNG-a prepoznala veliki „razvojini potencijal budžetskih prihoda“ 😊

Slavko

Ako se ne varam, zahvatanja drzave po litru tng-a su nesto preko 40rsd.

Don

A lijepo , cijena 74 a oni uzmu 40…isto ako ne i gore nego u Hr prije 17 godina.

Rade

Biće još veća zahvatanja, samo neka je više automobila sa smešnim rezervoarima. Možda i dizelu obore cenu. 😂

Izmenjeno 3 godine pre od strane Rade
Slavko

Skoro deceniju na TNG, 185k km predjenih, Lovato sekvent. Za to vreme, zamenjena jedna dizna, jednom remontovan, I nedavno zamenjen isparivac, ostalo su redovni servisi na 20k km. Neka je samo 300 din razlika na 100km (nesto je veca, al ajd), gruba racunica kaze da je za navedeni period razlika u troskovima goriva oko 550.000rsd.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Slavko
Don

Znači 185 k km i tek 4700€ … Ni blizu dildi,6000 za 60000k km ako ćemo se lagati 🤣🤣🤣🤣

BojanNeki

Struju bi u Srbiji električnim vozilom za tih 185.000 km platio oko 2.200 evra iliti oko 260.000 din.
Brzinska računica je ako se puni samo na skupu struju i na kućnim instalacijama a po potrošnji nekog Tesla modela 3.

igi

To je struja po kojoj ceni i za koju potrošnju?

BB

A u Republici Srpskoj 30% manje…

s mile

kako dobiješ 300din na 100km, daj neku matematiku…ili ti je prosečna potrošnja BMBa oko 8L

moron

Slavko, ne razumem kako si na 185 kkm za jednu deceniju uspeo na TNG gorivu da uštediš 550 hiljada dinara (što je skoro 5.000 evra, jer je pre decenije kurs bio oko 105 i lagano je klizao do danšnjeg). Ne kažem da nisi. Sticajem okolnosti, početkom godine sam prodao oko 10 godina stara kola sa predjenih 185 kkm, koja su do tog trena imala prosek potrošnje 5,3 dizela. Znači, potrošio sam oko 9.805 litara dizela, što je (po današnjim cenama dizela u Srbiji) oko 12.000 evra (a bio je dizel ranije i značajno jeftniji). Ti si sa TNG tih 185… Pročitaj više »

s mile

sa sadašnjim cenama ako je potrošnja BMBa iznad 8L, ušteda je oko 3din/km

s mile

tako da je moduće uštedeti 550k din, za 185k km, pogotovo što je pre desetek godina, ušteda bila bitno veća nego danas.

malo statistike, po današnjim cenama, ušteda je oko 21-25%, kada sam 2004god imao TNG, ušteda je bila 50%, ali to je bilo vreme bez akciza.

link ka par fotki koje govore o akcizama u srbiji i okruženju, i

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/37996-auto-gas-plin-tng-prednostimane/page/16/#comments

Slavko

Bice da je vise od 7000, dodao bih nagrubo 1000e, jer ne vozim stalno na tng, provozam I na benzin, kako kad, zbog kondicije dizni I pumpe za benzin. Ruku na srce, nemam racune od goriva iz perioda kad je ugradjen (godina 2012.), ali se secam da je jedno vreme se tng spustao ispod 60, ali I isao na skoro 90rsd. Benzin je manje vise pratio kretanje rasta/pada naftnih derivata. Najvise sto se tng priblizio benzinu jeste pre nekih 6-7 godina, pa je bio oko 60% cene benzina. Uvek kad sam preracunavao u glavi bilans, je bila razlika oko 450-500… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Slavko
Pera

Ja kada sam 2006 počeo da vozim na plin, boca od 65 litara me je koštala 750 din, a rezervoar benzina od 50L je bio oko 3000 din. Onda je država videla gde može da se dere narod, pa uvela silne takse+ateste+reateste…i sada se isplati samo onome ko prelazi 50.000+, isplati se i za manje ali to je zanemarljivo u odnosu na maltretiranje koje je država uvela. U zadnjih 5-6 godina samo dizel i kraj. Ionako državu nije briga za ekologiju.