1. Home
  2. Vesti
  3. General Motors i Honda postigli dogovor o saradnji
General Motors i Honda postigli dogovor o saradnji
1

General Motors i Honda postigli dogovor o saradnji

289
1
Podelite sa prijateljima:

Proizvođači nas uveravaju da je razvoj automobila postao toliko skup posao da je gotovo nemoguće opstati samostalno. To se posebno odnosi na električne proizvode, koji se još uvek prodaju u relativno malim brojevima, a pri tom su daleko skuplji za razvoj od tradicionalnih modela sa unutrašnjim sagorevanjem goriva. Tokom protekle godine Volkswagen i Ford su objavili partnerstvo da bi zatim usledelo spajanje dva giganta, Fiat-Chryslera i francuske PSA (Peugeot-Citroen) grupacije.

Kako stvari stoje, General Motors i Honda će zajedno pokušati pokoriti tržište na onaj način na koji nijedna firma nije uspela da uradi individualno. Iako se o saradnji „šuškalo“ već neko vreme, ipak ne možemo da sakrijemo iznenađenje što je došlo do nje. General Motors je ipak poznat kao „poljubac smrti“ gde ne prolaze baš najbolje oni koji se zakače sa njim dok je Honda stekla imidž perfekcioniste koji smatra da „ako hoćes da nešto bude urađeno kako treba onda moraš uraditi sam“. Ali situacija je očigledno toliko ozbiljna da je čak i ovaj japanski gigant spreman na rizik u želji da uhvati priključak u kategoriji električnih automobila.

Honda Ridgeline

U svakom slučaju, još u aprilu General Motors je pristao da pozajmi svoju takozvanu „Ultium EV“ platformu na kojoj Honda želi da razvije dva noviteta na električnu energiju. Zvuči pomalo iznenađujuće, ali ova američka firma je uz Teslu najveći proizvođač električnih proizvoda „preko bare“ i može se pohvaliti bogatom ponudom.

Kako prenose neki mediji, dva rivala će deliti četiri platforme, pa saradnja očigledno neće biti ograničena samo na električna vozila. Honda je posebno slaba u kategoriji pikap kamioneta, koji u Americi uživaju u velikom ugledu i popularnosti. Japanski gigant pruža samo model Ridgeline razvijen na bazi minivana, a prošle godine je isporučeno veoma skromnih (za američke uslove) 33.334 primerka. Ridgeline je takođe jedini pikap kamion sa standardnim pogonom na prednje točkove pa nije ni čudo što ga „Jenkiji“ zaobilaze. Sa druge strane, General Motors se može pohvaliti sa izuzetno jakim komercijalnim programom i definitivno je u stanju da pripomogne.

Chevrolet Traverse

Amerikancima bi pomoć dobrodošla u vidu limuzina, gde su ostali sa samo dva proizvoda (Cadillac CT4 i C5) dok Honda još uvek poseduje popularne proizvode kao što su Civic i Accord.

Bilo kako bilo, obe strane kažu da ćemo prve rezultate videti već 2021. godine, a da prioritet trenutno leži na električnim i samovozećim proizvodima. Pa neka im je sa srećom … Istorija pokazuje da će im biti potrebna velika doze s(p)retnosti ukoliko žele pozitivne rezultate.

AutoRepublika 

(289)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ona Honda passport mi baš dobro izgleda …