1. Home
  2. Video
  3. Električnim pikap kamionetom od juga Argentine do Kalifornije
Električnim pikap kamionetom od juga Argentine do Kalifornije
0

Električnim pikap kamionetom od juga Argentine do Kalifornije

170
0
Podelite sa prijateljima:

Ako volite dokumentarne emisije o putovanjima i generalno vozilima na dva i četiri točka, onda vam se sigurno dopao serijal Dug put, ili Long Way u originalnoj formi. Tokom različitih epizoda, dva prijatelja i holivudska glumca Evan Mekgregor i Čarli Borman putuju širom sveta na BMW-ovim motociklima i pri tom posećuju zanimljive lokacije, a sada ih očekuje izuzetno veliki izazov.

Naime, duet prijatelja planira da prevali distancu od oko 21.000 kilometara od juga Argentine pa sve do najvećeg grada američke savezne države Kalifornije (to bi bio Los Anđeles) na Harley Davidson LiveWire električnim motociklima, a pratiće ih jedan od najviše obećavajućih električnih pikap kamioneta današnjice. Reč je o Rivianovom modelu R1T, koji se još nije pojavio u prodaji, a čelnici firme smatraju da će ovakva vožnja pokazati svetu da vozila na struju mogu poslužiti i za interkontinentalne distance.


Producenti serijala su zapravo imali u planu da koriste Teslu Model X, ali nakon što se popularni krosover pokazao izuzetno loše na neasfaltiranim putevima, kojih je izuzetno mnogo u Južnoj i centralnoj Americi, krenula je potraga za zamenikom.

Početkom 2019. godine je uspostavljen kontakt sa Rivianom, a proizvođač je pristao da „na brzinu“ proizvede dva rana prototip modela. Štaviše, oni su ukrcani na avion za Argentinu svega nekoliko sati nakon što su sišli za proizvodne trake, pa Rivian nije imao prilike ni da ih testira.


Da bi pikap kamionet, a i električni motocikli, mogli da pređu tako „dugometražnu“ distancu, kompanija je morala da izgradi 140 punjača u čak 13 država, a distanca između njih je oko 200 kilometara. Većina proizvoda iz ove priče je u stanju da pređe veću distancu od navedene, ali producenti nisu želeli ništa da prepuste slučaju.

R1T će se inače nuditi s baterijama kapaciteta od 105, 135 i 180 kWh, a varijanta koja poseduje ovu najveću baterijsku jedinicu, će biti u stanju da pređe 640 kilometar između dve dopune. Međutim, ovaj put vožnja će zahtevati i savladavanje teških terena, od kojih mnogi nisu ni asfaltirani. Izazov će predstavljati i hladni vremenski uslovi, pa samim tim domet će sigurno biti značajno kraći.


Za one koji su zainteresovani da vide doživljaj na malim ekranima, premijera je zakazana za 18. septembar pred nama, i biće emitovana na Apple TV kanalu. Kako Rivian nije u centru pažnje već Harley Davidson, i sam obilazak mnogobrojnih država, tako i ne treba očekivati mnogo priče o R1T, ali nema sumnje da će proizvođač iskoristiti ovu priliku za marketing, i kao primer gde električni pikap kamionet može da obavi sve ono šta i tradicionalni benzinac ili dizelaš.

Pogledajte video prilog o ovom događaju.

AutoRepublika

(170)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments