1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Najskuplji australijski automobil u istoriji – Ford Falcon GTHO
Zanimljivost dana: Najskuplji australijski automobil u istoriji – Ford Falcon GTHO

Zanimljivost dana: Najskuplji australijski automobil u istoriji – Ford Falcon GTHO

795
9
Podelite sa prijateljima:

Pre nekoliko godina je tržište Australije izgubilo jedina dva domaća proizvođača, kompanije Ford i Holden. Naime, oni su u tom periodu zatvorili svoje fabrike za sklapanje automobila, koje su bile izgrađene na ovom kontinentu. Ime Holden će uskoro kompletno nestati iz ponude dok Ford još uvek opstaje, prevashondo zahvaljući prodaji modela sa evropskog tržišta.

Ali, situacija nije uvek bila takva i nekada davno iz Australije su stizali moćni sportski proizvodi. Najvredniji od njih je Ford Falcon GTHO Phase III iz 1971. godine koji je pre dve godine prodat za 1,03 miliona australijskih dolara (oko 657.600 američkih dolara ili 602.800 evra).

Ford Falcon GTHO Phase III (1971.)

Ovaj automobil je originalno debitovao 1971. godine u jeku rata između Forda i Holdena (i donekle Chryslera) u domaćem Supercars šampionatu, posebno na najvećoj trci Barhurst 500, koja je ime dobila po dužini od 500 milja ili nešto preko 800 kilometara.

Sa američkim agregatom zapremine 351 kubnog inča (5,7 litara) i 400 konjskih snaga, Falcon je mogao da dostigne maksimalnu brzinu od preko 224 km/h, što ga je učinilo jednom od najbržih limuzina na svetu. On je u naredne dve godine u potpunosti dominirao u šampionatu i pobedio svuda i svakog gde se i ko mogao pobediti.

Ford je prodao svega 300 uličnih jedinica da bi kvalifikovao Phase III za homologaciju, i transakcije su realizovane po ceni od 5.000 američkih dolara, ili skoro dvostruko više u poređenju sa standardnim Falconom. Proizvođač je imao u planu još moćniji Phase IV, koji je trebalo da podigne maksimalnu brzinu na 256 km/h, ali je odustao zbog poznate naftne krize iz 1974. godine. To je označilo da je Phase III već tada postao budući klasik.

Ford Falcon GTHO Phase III – enterijer

Do početka 21. veka njegova cena je već dostizala šest cifara, a jedan od njih je prodat 2007. godine za 750.000 australijskih dolara.

Zanimljivo je da je on bio u originalnom stanju sa samo 20.968 prevaljenih kilometara na satu, a nekada se nalazio i u vlasništvu čuvenog igrača kriketa Džefa Tomsona. Već tada je postalo jasno da je samo pitanje vremena kada će cifra nego „kengura“ preći milion dolara, ali se očekivalo da bi titula mogla da pripadne Holdenu.

Fordov najveći rival je imao zaista nekoliko velikih predstavnika, kao što su prvi Monaro GTS iz 1969. godine (prodat za 500.000 australijskih dolara), kao i prvi prozivedeni Holden koji je promenio vlasnika za 675.000 dolara koje izdaje Narodna banka Australije.

Ipak, Falcon je na kraju izašao kao pobednik i nema sumnje da će njegova cena nastaviti da raste.

Zoran Tomasović

(795)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Australija je verovatno jedino trziste gde performantne limuzine imaju vecu vrednost nego isti auti u coupe formi.

kola

kakva sedlja. kad so ovo desavalo 1971 goine vw je prikazo mali napredan automobil zvani glofa koji je bio cudo tehnike a sa motorom skoro 4 puta manjim iso na pravom skoro brze. krivine nepominjem jer se ovaj slomivrat sa slike tamo slabo snalzio

Yankee

Koji to Golf (ili generalno Volkswagen) iz 1970-ih godina je mogao da dostigne 224 km/h kao ovaj Falcon? Prvi Golf 1.5 je mogao jedva 160 km/h, a GTI 187 km/h.
Ne znam kako stojis sa matematikom, ali 160 km/h ili 187 km/h nije „skoro brze“ nego 224 km/h. 😉
A sto se tice krivina, guglaj sta je Bathurst 1000 i koliko puta je Falcon pobedio tu trku.

kola

nisi u toku guglaj golf 1 gti 16v on iso preko 200 i to nedoradjen. sto se tice krivina falcon nebi znao na koju stranu je proso golf. to sto se trkali ovaki ko falconi pa pobedi falcon je logicno. da je tu bio golf obiso bi ih par puta za trku ako tu ima nekih krivina

Yankee

I 200 km/h je opet manja brzina nego 224 km/h … Plus, 16V nije postojao pre 1986. godine, znaci 15 godina nakon ovog Falcona.
Ma da, Golf bi sve nadmasio jer je Golf izuzetno poznat po svojoj bogatoj trkackoj istoriji … Mozes li mi spomenuti neku veliku (ili malu) trku koju je Golf pobedio?
Svasta od tebe covek moze procitati – do malopre nisi ni znao sta je Falcon ili Bathurst 1000, a sad si ekspert kakav je auto i kako bi se ko pokazao na trci za koju do malopre nisi ni cuo.

kola

veruj golf je u istoriji pobedio bar 100000 puta vise od ovog tvog facona. ti bre mislis da se sve okrece oko amerikanaca i njiovih govnara. opet si naso umobolnu temu – clanak

Yankee

Najbroji mi neke od tih pobeda Golfa. Eto mozes izabrati najvece.

kola

ostavljam tebi da napravis clanak vw autosprt samo mora da bude u bar tri dela. guglaj uci

Yankee

Ajde pomozi mi malo, kad je Golf pobedio „100000 puta vise trka nego Falcon“ (a Falcon je osvojio 26 titula u Australian Touring Car Championship), onda bi specijalista za Golfove kao sto si ti trebao biti u stanju da mi spomene neke od najvecih pobeda Golfa u profesionalnom auto sportu. 😉